Back to top

Vírusok: barátok vagy ellenségek?

A vírusokról általában nem sok kellemes dolog jut eszünkbe, pedig mindennek van pozitív és negatív vetülete is. A közelmúltban derült fény arra, hogy a vírusokkal való együttélésből a gazdaszervezetnek is származhat előnye. Hiszen még szimbiózis is létrejöhet köztük, ami ugyebár az élőlények közötti kapcsolatok legpozitívabb és legbarátságosabb formája.

Nem minden vírus "barátságos"
Nem minden vírus "barátságos"
Fotó: wikipedia
A vírusok közel egyidősek a földi élettel, így az azóta eltelt idő alatt volt alkalmuk egy kiváló taktikát kifejleszteni. Annyi bizonyos, hogy hozzánk képest nagyon sok előnyük van, és rengeteg tapasztalattal rendelkeznek. Elképzelhetetlen, hogy csak úgy eltűnjenek a bolygóról, tehát létfontosságú, hogy jobban ismerjük őket, és megtanuljunk velük együtt élni. Ma még kevéssé tanulmányozott és megértett lények, de remélhetőleg hamarosan egyre több érdekességet fejtenek meg róluk.

Azt azért túlzás lenne állítani, hogy a vírusok gondolkodnak vagy éreznek, de őket is az élőlények legfőbb vágya hajtja, mégpedig az életben maradás.

Bármilyen hihetetlenül is hangzik a vírusok többsége nem gonosz és nem akar minden áron végezni ideiglenes „vendéglátójával”. Jobban megéri neki a békés egymás mellett élés.

Hiszen tudvalevő, hogy a vírusok önállóan csak nagyon korlátozott ideig életképesek, a fennmaradásukhoz, a szaporodásukhoz és a hatékony terjedésükhöz alkalmas gazdaszervezet szükséges. A vírusnak tehát mégiscsak észnél kell lennie, mert ha túl erőteljesen fertőzi meg a gazdaszervezetet, és az ezért hamar felmondja a szolgálatot, akkor vele együtt ő is meghal.

A vírusok ezért kompromisszumot kötnek, pontosabban a kölcsönösen hasznos együttélés mellett döntenek. Következzen most néhány érdekes élethelyzet, amelyben nagyon is lehet számítani a kegyeikre.

A mókusmajmok jóban vannak egy vírussal
A mókusmajmok jóban vannak egy vírussal
Fotó: wikipedia

Védik a faj élőhelyét

A mókusmajmok jóbarátja - a legtöbb egyed által tünetmentesen hordozott - Herpesvirus saimiri, más majmokban gyors lefolyású, T- sejtes limfómát okoz. Amikor a mókusmajmok területére vagy közelükbe férkőzik egy más fajba tartozó majom, akkor a vírus „ráugrik” és meglehetősen kíméletlenül végez vele, így védi szövetségeseit és lakhelyüket a betolakodóktól.

A Herpesvirus ateles, a pókmajmok hasonló tulajdonságokkal bíró lakbérlője szintén csak a többi főemlősre nézve onkogén hatású és ugyanúgy a faj élőhelyének megvédésében hivatott segíteni.

A vírust az anyák örökítik tovább kicsinyeiknek ugyanúgy, mint az ellenük védelmet jelentő immunitást is, így nekik nem esik bántódásuk. Ki tudja miért, de ezek a vírusok nem akarnak más gazdatestet, hűségesen ragaszkodnak gazdáikhoz.

Velünk élő jótevők

A vírusnak nem érdeke, hogy megölje a gazdaszervezetet, de néha úgy alakul...
A vírusnak nem érdeke, hogy megölje a gazdaszervezetet, de néha úgy alakul...
Fotó: wikipedia
Azt már nagyjából sikerült elfogadnunk, hogy a jó életminőség elérésének és megőrzésének a záloga a jó baktériumok tömeges jelenléte a bélrendszerben. Kevésbé köztudott, hogy az emberi mikrobiom vírusokat is tartalmaz, és olybá tűnik, a test megtanult velük harmóniában együtt élni.

A rákterápia ígéretesnek tűnő jövőjében szerepel az onkolitikus vírusok általános alkalmazása. Ezek a vírusok csak tumorsejteket fertőznek meg, és mivel bennük szaporodnak, végül képesek teljesen felszámolni a daganatokat.

Előnyös tulajdonságok megteremtése

Különféle vadnövényeken találtak olyan látens vírusokat, amelyek csupán tünetmentes fertőzést okoznak, miközben javítják az adott növény túlélési esélyét, a genetikai diverzitást és a populációsűrűséget.

A mezőgazdaságban a nemesítés területén előszeretettel használnak ilyen vírusokat azzal a céllal, hogy növeljék az új növény stressztűrőképességét.

Úgy fest, hogy túl korai volt a vírusokat megátalkodott pusztítóknak elkönyvelni. Könnyen lehet, hogy félreértettük a viselkedésüket és téves következtetéseket vontunk le. A vírusok szeretnek nyugodt körülmények között éldegélni és együttműködni, sokszor még tüneteket sem kívánnak okozni, csak akkor gerjednek be, ha erre nyomós okuk van.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Írjon levelet Kittenberger Kálmánnak!

A Nimród Vadászújság 2022-ben első alkalommal írja ki a Sólyom-díjat, amely nevét a 110. évfolyamában járó lap neves publicistájáról, Kittenberger Kálmán levelezőtársáról, Láng Rudolfról kapta.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. Ezzel egy nemzetközi színvonalú közös munka kezdődött el a Kaposvári Campus kutatói és a nyúltenyésztő vállalkozás szakemberei között, eredményeik pedig rövid időn belül termékre, forintra válthatóak lesznek.

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.