Back to top

Zene az erdő ölelésében

Az idén az ország 5 térségében Muzsikál az erdő. A rendezvénysorozat 19. évada a Bakony után visszatér a „hírös” város környékére. Május 28-án Kecskemét-Nyíri erdőben, 29-én Lakitelek-Tőserdőben várják az erdő és zene szerelmeseit. A rendezvény helyszínei kerékpárral, lóval és gyalogosan is elérhetők, a programok közt pedig a család valamennyi tagja talál tartalmas kikapcsolódási lehetőséget.

A Nyíri erdő és a Tőserdő évszázados kocsányos tölgyei, magyar kőrisei jelentős természeti értéket képviselnek, és különleges hangulatok teremtenek az erdei sétáknak, a klasszikus és népzenei koncerteknek. A rendezvény célja továbbra is az, hogy az erdő és a zene, a művészetek erejével a fenntartható, környezettudatos életvitel irányába terelje az érdeklődőket.

A Nyíri erdőben a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által működtetett Vackor Vár Erdei Iskola területén gyerekeket kézműves- és sportfoglalkozások, valamint Ludas Mátyás bábelőadása várja.

A rendezvény idején megtekinthető az 1848-49-es múzeum és a Muzsikál az erdő tavalyi fotópályázatának kiállítása.

A Kecskeméti Szinfonikus Zenekar is fellép a Nyíri erdőben
A Kecskeméti Szinfonikus Zenekar is fellép a Nyíri erdőben
A Millenniumi Hársfakör és a szilfakör ezen a napon erdei rendezvényterekké alakul át. Megszólal a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar magával ragadó hangulatú koncertje Hollókői Huba vezényletével, a Muzsikás Együttes és Petrás Mária népzenei előadását is hallhatjuk. 

Az erdei élményséta meglepetésekkel várja az érdeklődőket. A sétát szakavatott erőmérnökök – Madácsi Sándor erdészetvezető és Szabó Lajos, Prima-díjas erdőmérnök – vezetik, témája az erdő szerepe a fenntarthatóságra nevelésben.

A szakvezetett erdei sétákat a kicsik és nagyok is élvezik
A szakvezetett erdei sétákat a kicsik és nagyok is élvezik

Lakitelek-Tőserdőn a Holt-Tisza partján kézműves-foglalkozásokkal, bábelőadással, fafaragással, akvarell-festéssel, gyermekkoncerttel készülnek a szervezők. Fellép Bolba Éva és a JAZZterlánc, előadást tart a Batyuszínház, és Szilágyi Áron doromb bemutatóját is láthatják az érdeklődők.

Ezen a napon hirdetik ki a Muzsikál az erdő idei gyermekrajz pályázatának eredményeit, a legjobb alkotásokból kiállítás nyílik. Kicsik és nagyok együtt indulhatnak a természetvédelmi értékeink felfedezésére, a sportolni vágyókat pedig szervezett kerékpártúrával is érkezhetnek a helyszínre.

A környezettudatosság jegyében mutatja be újrahasznosított farmerruháit erdei divatbemutatón a Réthy Fashion.

Kiállítás nyílik a gyermekrajz pályázat legjobb alkotásaiból
Kiállítás nyílik a gyermekrajz pályázat legjobb alkotásaiból
Délután olyan neves fellépők nyújtanak majd egyedülálló zenei élményt, mint a Budafoki Dohnányi Zenekar Hollerung Gábor vezetésével. A fergeteges népzenéről, világzenéről pedig a Cimbaliband gondoskodik, előadásukban még a „Muzsikál az erdő” dal is elhangzik.

Népszerű fellépő a Cimbaliband
Népszerű fellépő a Cimbaliband

A rendezvényen bemutatkoznak a Kecskeméti Kodály Iskola és a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola fiatal tehetséges növendékei.

A Muzsikál az erdő a Hírös Városban rendezvénye összefogás, együttműködés eredményeként jöhet létre.

Ennek az összefogásnak jelképeként a Nyíri erdőben ünnepélyesen felavatják Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja Összetartás című domborművét.

A rendezvény szervezésében a Muzsikál az Erdő Alapítvány mellett Lakitelek Önkormányzata, a KEFAG Zrt., a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., Kecskemét Város Önkormányzata, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, a Magyar Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat, a Városi Civil Kerekasztal szervezetei, erdőgazdálkodók és környezetvédelmi szakemberek, valamint művészek, civilszervezetek – a kecskeméti Kodály Iskola, a Bács-Kiskun Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesülete, a Nagycsaládosok Egyesülete, a Kecskeméti Kerékpáros Klub - vesznek részt. A rendezvény fő támogatója az Aktív Magyarország.

Részletes információt, a programjainkat megtalálják a honlapunkon, a www.muzsikalazerdo.hu-n.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Felbecsülhetetlen a vizes élőhelyek természetvédelmi jelentősége

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak - mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

A Tisza forrásvidékén javít a hulladékhelyzeten a Diageo és a PET Kupa

Folyótisztítási és hulladékgazdálkodási programot indított a Tiszai PET Kupa és a Diageo alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata - közölték a CALL-Action program szervezői az MTI-vel.

Fokozottan tűzveszélyes időszak, csütörtöktől már Pest és Veszprém megyében is

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.