Back to top

A mai óriási mezőgazdasági gépek a világ termőterületeinek 20%-át veszélyeztetik

1958-ban egy kombájn, amely egy teljes rakomány frissen betakarított terményt szállított, 8000 font (4 tonna) súlyú lehetett. Ma egy teljesen megrakott kombájn súlya 80 000 font (36 tonna) is lehet.

Az egyre nagyobb méretű mezőgazdasági járművek története nem feltétlenül rossz. Ezeknek a hatalmas gépeknek a feltalálása - az olyan fejlesztésekkel együtt, mint az új műtrágyák és a genetikailag módosított növények - azt jelenti, hogy a mai gazdák sokkal több élelmiszert tudnak termelni, mint valaha. De van okunk aggódni amiatt, hogy a gépgyártók túl messzire mentek a határokat illetően.

A PNAS szakfolyóiratban napokban megjelent tanulmányban a kutatók rámutatnak, hogy a mezőgazdasági gépek olyan nagyra nőttek, hogy súlyuk károsíthatja a felszín alatt több mint 20 hüvelykkel (0,5 m) mélyebben fekvő talajt.  

"Ironikus módon a nagy hatékonyságú traktorok és betakarítógépek akadályozhatják az élelmiszertermelés növelése felé tett előrelépést... a talaj alatti tömörödés nem szándékolt kockázata miatt" - írják a szerzők.

Illusztráció
Illusztráció

A talaj védelme nem új keletű aggodalom, de a legnagyobb gépek új veszélyeket hordoznak magukban

A mezőgazdasági gépeket tervező mérnökök jól tudják, hogy a talaj érzékeny. Bár a föld egyszerűnek és érzéketlennek tűnhet, az egészséges talaj hemzseg az élettől és a komplexitástól. "A talajok olyan ökoszisztémák, amelyek törékeny struktúrákat tartalmaznak - pórusokat és járatokat, amelyek lehetővé teszik a levegő keringését és megteremti a víz számára, hogy az elérje a növények gyökereit." - állítja Jess Davies fenntarthatósági kutató és John Quinton talajtudós. 

Már régóta nyilvánvaló, hogy a szántóföldeken közlekedő mezőgazdasági járművek súlya a talaj felső rétegeinek tömörödését okozza.

A mérnökök ezt úgy enyhítették, hogy a nehezebb mezőgazdasági járművekre egyre nagyobb gumiabroncsokat szereltek. Rugalmasabb anyagokat is használtak, amelyek lehetővé teszik, hogy a gumiabroncsokat alacsonyabb nyomásra fújják fel. Ezek a változtatások növelik a jármű és a talaj közötti érintkezési felületet. Ezek az intézkedések lehetővé tették a mérnökök számára, hogy egyre nagyobb és nagyobb járműveket építsenek anélkül, hogy a talaj felsőbb rétegeire ható érintkezési feszültség növekedne.

Fotó: pixabay.com

A nehézgépek összenyomhatják az altalajt, ami a jövőben problémákat okozhat

A gazdáknak nem csak a talaj felső rétegei miatt kell aggódniuk. Elemzésükben a kutatók megállapították, hogy "a mezőgazdasági járművek által okozott altalajterhelés az elmúlt hat évtizedben egyre mélyebb talajrétegeket érintett". Az 1940-es, '50-es és '60-as években a mezőgazdasági járművek nem voltak elég nehezek ahhoz, hogy az évente megművelt szint alatt összenyomják a talajt. Ez azonban már nem így van. A traktorok, kombájnok és más járművek nyomása "mostanra mélyebbre hatolt a talajba, így potenciálisan hatással lehet a nem művelt növények gyökérzónáira" - írják a szerzők. 

Az altalajrétegek lehet, hogy rejtve vannak a szem elől, de fontos szerepet játszanak abban, ami a felszínen történik.

A kutatók szerint a következmények együttesen "a terméshozamok tartós csökkenését" eredményezhetik. Ez azért különösen aggasztó, mert nem egy hiánypótló probléma. "A szántóföldek azon része, amely jelenleg a talaj alatti tömörödés nagy kockázatának van kitéve, a globális szántóterület mintegy 20%-át teszi ki, és Európa, Észak-Amerika, Dél-Amerika és Ausztrália gépesített régióiban koncentrálódik" - írják a kutatók. 

Sok problémával ellentétben ennek viszonylag egyszerű a megoldása. A kutatók szerint megoldható lenne, ha "a jövőbeli mezőgazdasági járműveket a talaj mechanikai határait szem előtt tartva terveznék a krónikus talajtömörödés elkerülése érdekében". 

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Fokozottan tűzveszélyes időszak, csütörtöktől már Pest és Veszprém megyében is

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Öreg traktorok ha találkoznak...

Bár dologidő van, egy napra szüneteltetjük a munkát, elvégre traktoros találkozó ritkán van – hangzott el Csáfordon, ahol több év kihagyást követően végre meg tudták tartani a veterán mezőgazdasági járművek tizedik „összejövetelét”.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Negatív aratási rekordok várhatóak Békés megyében

Az aszály miatt negatív aratási rekordok várhatók őszi árpából Békés megyében; az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak, ráadásul a sok apró szem a vetőmag ellátottságra is kihathat majd - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága által az MTI-nek kedden elküldött adatsorokból.