0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Továbbra is bőséges a kínálat szamócából

Továbbra is bőséges a kínálat szamócából, május végén már a szabadföldi termés is nagy mennyiségben jut el a fogyasztókhoz - olvasható a FruitVeb honlapján közzétett összefoglalóban.

A fólia alatt termesztett szamócából a tavaszi hideg miatt jóval kevesebb termett, de az összmennyiség nem csappant meg az új termelőknek köszönhetően. A járvány idején ugyanis a szamóca meglepően jól jövedelmezett, ezért sokan kezdtek el foglalkozni vele – emlékeztettek. Termelői szempontból 2022 már nem alakult olyan jól, a termelési költségek ugyanis magasak, a nagybani árak viszont nem nőttek, az értékesítést a külföldi áru szintén nehezíti.

A nagykereskedelmi árak minőségtől függően 1000 és 1400 forint között változnak.

A magyar termelők korábban azt remélték, hogy az import szamóca lassan eltűnik a belföldi piacról, mivel Görögországban és Spanyolországban a nyárias idővel rendszerint vége a betakarításnak. Ma már viszont melegtűrő fajtákat is termesztenek, így még mindig akad külföldi szamóca a kínálatban, ráadásul Romániában olyan nagy a túlkínálat, hogy az eladhatatlan áruból Magyarországra is jut. A közlemény szerint a kedvezőtlen tapasztalatok miatt jövőre várhatóan kisebb lesz a belföldi szamócatermés.

A FruitVeb korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy a túlkínálat más országokban is gondot okoz a gazdáknak.

Lengyelországban azért aggódnak, mert nem gazdaságos a termelés az alacsony, a magyarországihoz hasonló árak miatt. A háború miatt ráadásul a görög szállítmányok is Közép- és Nyugat-Európában keresnek új célpontokat. Németországban, Franciaországban, és a Benelux-államokban a gyenge keresletre panaszkodnak. Az értékesítők tapasztalatai szerint a vásárlóerő az áremelkedések miatt érezhetően csökken, ami elsősorban a nem létfontosságú termékek forgalmát csökkenti, így a szamóca piacát is – írták.

Forrás: MTI