0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az éghajlatváltozás rossz hatással van az alvásra

Amikor az éghajlatváltozásra gondolunk, a bolygó felmelegedésére és az ezzel járó fizikai kockázatokra, például hurrikánokra, aszályokra és tengerszint-emelkedésre gondolunk. A bolygó felmelegedése azonban más módon is hatással lehet ránk, és ezek ugyanolyan súlyosak lehetnek.

Egy új tanulmány szerint az éghajlatváltozás miatt az emberiség alapvető alváskiesést szenved – derül ki a Cell Press sajtóközleményéből.

Évente 50-58 óra alvás fog elveszni fejenként 2099-re.

A kutatók becslése szerint 2099-re a megnövekedett hőmérséklet évente fejenként 50-58 óra alvásmennyiséget erodálhat. Ez a hatás még rosszabb lenne az alacsonyabb jövedelmű országok lakosai, valamint az idősebb felnőttek és a nők esetében.

„Eredményeink arra utalnak, hogy az alvást – az emberi egészség és termelékenység szempontjából szerves részét képező, alapvető fontosságú regeneráló folyamatot – a melegebb hőmérséklet ronthatja” – mondta a közleményben Kelton Minor, a tanulmány vezető szerzője.

„Annak érdekében, hogy a jövőben megalapozott éghajlat-politikai döntéseket hozhassunk, jobban figyelembe kell vennünk az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására vonatkozó mai társadalmi döntésekből eredő, valószínűsíthető jövőbeli éghajlati hatások teljes spektrumát.”

Régóta ismert tény, hogy a megnövekedett hőmérséklet több halálesethez és kórházi kezeléshez vezet, de az nem tisztázott, hogy ez pontosan milyen hatással van az emberek pihenésére.

„Ebben a tanulmányban az első bolygóméretű bizonyítékot szolgáltatjuk arra, hogy az átlagosnál melegebb hőmérséklet rontja az emberi alvást” – mondta Minor. „Kimutattuk, hogy ez az erózió elsősorban azáltal következik be, hogy késlelteti az emberek elalvási idejét, és előrehozza az ébredési időt a meleg időjárás során.”

Az új kutatásban 68 országából, az Antarktisz kivételével valamennyi kontinensen, több mint 47 000 felnőttről gyűjtött, gyorsulásmérő alapú alváskövető karszalaggal rögzített globális alvási adatokat. A kutatók megállapították, hogy a nagyon melegnek minősülő éjszakákon (30 Celsius-foknál, azaz 86 Fahrenheit-foknál magasabb hőmérsékleten) az alvás átlagosan alig több mint 14 perccel csökkent.

A korábbi kutatásokkal összhangban

Az eredmények összhangban vannak az egereken és embereken végzett korai vizsgálatokkal, amelyek azt találták, hogy az alvás minősége és mennyisége valóban csökkent, ahogy globálisan nőtt a hőmérséklet.

„Az évszakok, demográfiai csoportok és különböző éghajlati összefüggések között a melegebb külső hőmérséklet következetesen erodálja az alvást, az alvásveszteség mértéke pedig fokozatosan növekszik, ahogy a hőmérséklet egyre melegebbé válik” – zárta Minor.

Az új tanulmány talán legaggasztóbb megállapítása az volt, hogy az alvásveszteség a fejlődő országokban élő embereknél volt nagyobb, ami azt jelenti, hogy a legsebezhetőbb népességcsoportokat érinti leginkább.

Forrás: interestingengineering.com