Back to top

Hortenzia: változatos színek, formák, méretek

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) és a tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) új, izgalmas fajtái jelentek meg a piacon egyebek közt a Pellens és a Kordes vállalatok kínálatából. Az utóbbi időben megnőtt a kereslet az olyan hortenziafajok és -fajták iránt, amelyek kedvelik a napfényes élőhelyet, ugyanakkor nem fagyérzékenyek.

A fajtaoltalomra szakosodott, számos nemesítő képviseletét ellátó független holland cég, a Plantipp ilyen fajtákat gyűjtött egy csokorba.

A Hydrangea paniculata Hercules virágzata akár gyerekfej méretű is lehet
A Hydrangea paniculata Hercules virágzata akár gyerekfej méretű is lehet
Ezek a cserjék jól tűrik a metszést, így a kertbarát vásárlók is minden bizonnyal elégedettek lesznek velük.

Különösen a fiatalabb generáció tagjai úgy szeretnének szép kerteket, hogy ne kelljen sok időt tölteni a növények ápolásával. Ezek a legújabb hortenziafajták éppen ezt a vásárlói igényt elégítik ki.

A Pellens egyik újdonsága a különösen nagy virágú, robosztus Hydrangea paniculata Hercules fajta. Nevét a görög hősről, Héraklészről kapta, aki a tizenkét nehéz kihívásáról ismert. Nos, e hortenzia nemesítőjének, Guido Rouwettének is komoly kihívásokkal kellett szembenéznie, ám munkáját siker koronázta: a fajta rengeteg, virágzattal dúsan berakott hajtást növeszt. A hatalmas, gyermekfej nagyságú virágzatok pedig tömöttek, benne a virágok zöldesfehérek, enyhe rózsaszín árnyalattal. A cserje 1,5-2 méter magasra és ugyanilyen szélesre nő, kiválóan alkalmas sövénynek, nagyobb cserjefoltok kialakítására, de dézsába, nagyméretű cserépbe ültetve erkélyeken vagy teraszokon is jól mutat. A Hercules fajta a napos és félárnyékos helyet kedveli, mínusz 30 °C-ig télálló.

A Hydrangea paniculata Confetti mágnesként vonzza a beporzókat
A Hydrangea paniculata Confetti mágnesként vonzza a beporzókat

Az előző fajta ellentéte a természetes megjelenésű, törpe Hydrangea paniculata Little Spooky. Ez a fajta telt, kerekded fehér virágzatot hoz; kompakt növekedése miatt a teraszon vagy az erkélyen is nevelhető.

Körülbelül 50 centiméter magasra és 30 centiméter szélesre nő, vegyes virágágyi beültetésben, és akár alacsony sövényként is jól mutat. Mínusz 30 °C-ig télálló, a tavaszi visszametszést jól tűri. Napos vagy félárnyékos helyre ültetve hosszú ideig gyönyörködhetünk a dúsan virágzó növényben. Talajban nem válogat.

A Hydrangea paniculata Confetti igazi rovarcsalogató, virágzata kezdetben fehér, később rózsaszínre vált, enyhén illatos, nagyon szép, kecses formájú. Nyár elejétől késő őszig dúsan virágzik. Viszonylag kisméretű, kompakt növekedésű fajta, 120 centiméter magasra és 75 centiméter szélesre nő, szabályos növekedésű erőteljes hajtásokat hoz. Méretéből adódóan alkalmas dézsában vagy edényben való nevelésre, de más növényekkel társítva, napos, félárnyékos helyre ültetve is jól érzi magát. Talajban nem válogat, mínusz 30 °C-ig télálló.

A Hydrangea paniculata Graffiti virágszirma többször váltja színét a vegetáció során
A Hydrangea paniculata Graffiti virágszirma többször váltja színét a vegetáció során
Fotó: Plantipp.eu

A kompakt növekedésű Hydrangea paniculata Graffiti egyedi színvilágot csempész a kertbe, hiszen a szirmok az év során változtatják az árnyalatukat: előbb limezöld, később zöldesrózsaszín árnyalatúak lesznek a virágok, nyáron pedig vörösre változnak.

Erős hajtásrendszerű cserje, amely jól tűri a metszést. Nagyjából egy méter magasra és egy méter szélesre nő. A napos vagy fél­árnyékos helyet kedveli, bármilyen típusú talajban jól érzi magát, ám a kiszáradást nem viseli jól. Kora tavasszal visszavágható. Mínusz 30 °C-ig télálló.

A Kordes cég újdonsága a Hydrangea paniculata Fire Light és a Pinkachu. A Fire Light mintegy 1,8-2 méter magasra és szélesre nő, alkalmas sövénynek, de szoliter cserjeként is szép. Virágzata erőteljesen felfelé tör, kezdetben krémfehér, később rózsaszíntől gránátalmavörösig változhat a színe.

A Pinkachu kisebb méretű, a kifejlett cserje átmérője 1,2-1,5 méter. A virágok színe szintén változik fehérből rózsaszínűre.

A Hydrangea quercifolia Jetstream (tölgylevelű hortenzia) hajtásai sűrűek, tömött felépítésű, kompakt növekedésű fajta, mindössze 40-80 centiméter magas. Virágzata kezdetben fehér, később rózsaszín árnyalatúra vált.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/plantipp.eu/taspo.de
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/21 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Gombaölő szerek nélkül

A hollandiai állami statisztikai hivatal adatai alapján 2019-ben 9,3 millió kilogramm kémiai növényvédő szert juttattak ki a mezőgazdaságban országszerte. Ennek a mennyiségnek a 40%-a gombás betegségek elleni védekezésre szolgált. Szakemberek, termesztők beszélgettek arról, hogy vajon a szabadföldi termesztésben 2030-ig fel lehet-e hagyni teljes mértékben a fungicidek használatával.

Kerti és konyhai gyógynövények sebkezelésre

Bárki elszenvedhet kisebb balesetet kertészkedés közben, hiszen néha még egy fűszál is „komoly” vágást okozhat, a tüskékről, tövisekről nem is beszélve. Mikor máskor történhetne meg a baj, mint amikor éppen nincsen nálunk fertőtlenítőszer és sebtapasz. Vagy mégis? Nézzünk csak körül a kertben!

Így gondoskodjunk a meggyről

A meggy őshonos növény hazánkban, alkalmazkodott az éghajlatunkhoz, mégsem hagyhatjuk magára. Az utóbbi időben pedig megviseli a változékony időjárás és a károsítók. A keceli meggy tanácskozáson termesztésének fogásairól is szó esett. Folytatjuk előző beszámolónkat.

„Boldogságukban” repülnek a hangyák

A hangyákat nem lehet teljesen egyértelműen hasznos vagy kártevő kategóriába sorolni. Hasznos tulajdonságaikon kívül van néhány káros, és mindenekelőtt bosszantó tulajdonságuk is – különösen akkor, ha ezrek zúgnak ki a földből és lepik el az otthonunkat szárnyas állapotban.

Az uniós növényvédelmi szabályozás túlzó gátakat szab a biztonságos termesztésnek

A szigorú, túlzó uniós szabályok miatt rendre számos, a gyakorlatban biztonságosan használható növényvédelmi készítményt ki kell vonni a használatból, ami veszélyezteti a termelést – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).