0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Hortenzia: változatos színek, formák, méretek

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) és a tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) új, izgalmas fajtái jelentek meg a piacon egyebek közt a Pellens és a Kordes vállalatok kínálatából. Az utóbbi időben megnőtt a kereslet az olyan hortenziafajok és -fajták iránt, amelyek kedvelik a napfényes élőhelyet, ugyanakkor nem fagyérzékenyek.

A fajtaoltalomra szakosodott, számos nemesítő képviseletét ellátó független holland cég, a Plantipp ilyen fajtákat gyűjtött egy csokorba.

Ezek a cserjék jól tűrik a metszést, így a kertbarát vásárlók is minden bizonnyal elégedettek lesznek velük.

Különösen a fiatalabb generáció tagjai úgy szeretnének szép kerteket, hogy ne kelljen sok időt tölteni a növények ápolásával. Ezek a legújabb hortenziafajták éppen ezt a vásárlói igényt elégítik ki.

A Pellens egyik újdonsága a különösen nagy virágú, robosztus Hydrangea paniculata Hercules fajta. Nevét a görög hősről, Héraklészről kapta, aki a tizenkét nehéz kihívásáról ismert. Nos, e hortenzia nemesítőjének, Guido Rouwettének is komoly kihívásokkal kellett szembenéznie, ám munkáját siker koronázta: a fajta rengeteg, virágzattal dúsan berakott hajtást növeszt. A hatalmas, gyermekfej nagyságú virágzatok pedig tömöttek, benne a virágok zöldesfehérek, enyhe rózsaszín árnyalattal. A cserje 1,5-2 méter magasra és ugyanilyen szélesre nő, kiválóan alkalmas sövénynek, nagyobb cserjefoltok kialakítására, de dézsába, nagyméretű cserépbe ültetve erkélyeken vagy teraszokon is jól mutat. A Hercules fajta a napos és félárnyékos helyet kedveli, mínusz 30 °C-ig télálló.

Az előző fajta ellentéte a természetes megjelenésű, törpe Hydrangea paniculata Little Spooky. Ez a fajta telt, kerekded fehér virágzatot hoz; kompakt növekedése miatt a teraszon vagy az erkélyen is nevelhető.

Körülbelül 50 centiméter magasra és 30 centiméter szélesre nő, vegyes virágágyi beültetésben, és akár alacsony sövényként is jól mutat. Mínusz 30 °C-ig télálló, a tavaszi visszametszést jól tűri. Napos vagy félárnyékos helyre ültetve hosszú ideig gyönyörködhetünk a dúsan virágzó növényben. Talajban nem válogat.

A Hydrangea paniculata Confetti igazi rovarcsalogató, virágzata kezdetben fehér, később rózsaszínre vált, enyhén illatos, nagyon szép, kecses formájú. Nyár elejétől késő őszig dúsan virágzik. Viszonylag kisméretű, kompakt növekedésű fajta, 120 centiméter magasra és 75 centiméter szélesre nő, szabályos növekedésű erőteljes hajtásokat hoz. Méretéből adódóan alkalmas dézsában vagy edényben való nevelésre, de más növényekkel társítva, napos, félárnyékos helyre ültetve is jól érzi magát. Talajban nem válogat, mínusz 30 °C-ig télálló.

A kompakt növekedésű Hydrangea paniculata Graffiti egyedi színvilágot csempész a kertbe, hiszen a szirmok az év során változtatják az árnyalatukat: előbb limezöld, később zöldesrózsaszín árnyalatúak lesznek a virágok, nyáron pedig vörösre változnak.

Erős hajtásrendszerű cserje, amely jól tűri a metszést. Nagyjából egy méter magasra és egy méter szélesre nő. A napos vagy fél­árnyékos helyet kedveli, bármilyen típusú talajban jól érzi magát, ám a kiszáradást nem viseli jól. Kora tavasszal visszavágható. Mínusz 30 °C-ig télálló.

A Kordes cég újdonsága a Hydrangea paniculata Fire Light és a Pinkachu. A Fire Light mintegy 1,8-2 méter magasra és szélesre nő, alkalmas sövénynek, de szoliter cserjeként is szép. Virágzata erőteljesen felfelé tör, kezdetben krémfehér, később rózsaszíntől gránátalmavörösig változhat a színe.

A Pinkachu kisebb méretű, a kifejlett cserje átmérője 1,2-1,5 méter. A virágok színe szintén változik fehérből rózsaszínűre.

A Hydrangea quercifolia Jetstream (tölgylevelű hortenzia) hajtásai sűrűek, tömött felépítésű, kompakt növekedésű fajta, mindössze 40-80 centiméter magas. Virágzata kezdetben fehér, később rózsaszín árnyalatúra vált.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/plantipp.eu/taspo.de