Back to top

Még mindig a levéltetvek – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

A rovarkártevőknek kedvezett az utóbbi napok időjárása. Szinte minden növénykultúrában ott vannak a levéltetvek, de rajzik az almamoly és a cseresznyelégy is, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Május utolsó hetében folytatódott a nyáriasan meleg, kellemes időjárás. A maximális hőmérsékletek elérték a 30 °C-ot, éjszakánként viszont gyakran hűlt le a levegő 5-10 fokra. A hét elején egy légörvény hatására többfelé hullott ugyan eső, de országosan jelentős a nedvességhiány a talajokban, különösen az Alföld középső vonalában. A lehullott csapadék ellenére az időjárás most elsősorban a rovarkártevők szaporodásának kedvez, különösen erős a levéltetvek inváziója, szinte minden növénykultúrában.

A dió levelein is megjelentek az első levéltetű-kolóniák
A dió levelein is megjelentek az első levéltetű-kolóniák
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Almásokban tovább folytatódik a szürke és zöld levéltetű-kolóniák szaporodása, a hajtások mintegy 30%-a fertőzött. A lassú rajzáskezdet után intenzíven rajzik az almamoly, a csapdák heti 30-40 darabot fognak. A vértetűfertőzés folyamatos erősödése tovább tart, a dúsuló lombkorona kedvező feltételeket teremt a terjedéshez. A kórokozók közül a lisztharmat dominál,

a varasodásfertőzés erősödéséhez több nedvesség kellene, de hiányoznak a feltételek a baktériumos tűzelhalásjárvány kialakulásához is

almában, körtében, birsben és számos dísznövényfajon.

A tafrinás levélfodrosodás kórokozója a magasabb hőmérséklet hatására már nem terjed tovább, az eddig megbetegedett levelek hullása jelzi, hogy az idei tavasz is okozott meglepetést néhány kertésznek. Különösen erős a lombhullás a sárgahúsú őszibarackfajták és a nektarinok esetében. A keleti gyümölcsmoly mellett immár a barackmoly rajzása is veszélyezteti a barackféléket és a szilvát. Késői rajzáskezdet után most sok lepkét fognak a csapdák. A hajtáscsúcsok hervadása jelzi hamarosan a hernyók kelését.

A korai meggy- és cseresznyefajták színeződésével párhuzamosan elkezdődött a cseresznyelegyek rajzása is.

A kihelyezett ragacsos sárga lapok már tömegesen fogják a kártevőt.

A virág- és hajtásfertőző monília az idei tavaszon sem kerülte el a csonthéjas fákat, meggyen időnként 70%-os hajtáselhalást is megfigyelhetünk. Ugyanez igaz a levéltetű-fertőzésre, itt a hajtások 30%-a érintett.

A szőlőültetvényekben kikeltek az első kabócák, így készülhetünk a védekezésre, amint elérik az L3-as lárvaállapotot.

Egyes fajtákon különösen sok a nemezes gubacsatka, viszont a közép-magyarországi ültetvényekben most leállt a tarka szőlőmoly rajzása.

Egyéb növényvédelmi információ, hogy rajzik a fügemoly, a kígyóaknás szőlőmoly, a boróka-tükrösmoly, a boróka-díszbogár, és a dió levelein is megjelentek az első levéltetű-kolóniák, valamint a szemölcsös gubacsatka is.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.