0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Még mindig a levéltetvek – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

A rovarkártevőknek kedvezett az utóbbi napok időjárása. Szinte minden növénykultúrában ott vannak a levéltetvek, de rajzik az almamoly és a cseresznyelégy is, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Május utolsó hetében folytatódott a nyáriasan meleg, kellemes időjárás. A maximális hőmérsékletek elérték a 30 °C-ot, éjszakánként viszont gyakran hűlt le a levegő 5-10 fokra. A hét elején egy légörvény hatására többfelé hullott ugyan eső, de országosan jelentős a nedvességhiány a talajokban, különösen az Alföld középső vonalában. A lehullott csapadék ellenére az időjárás most elsősorban a rovarkártevők szaporodásának kedvez, különösen erős a levéltetvek inváziója, szinte minden növénykultúrában.

Almásokban tovább folytatódik a szürke és zöld levéltetű-kolóniák szaporodása, a hajtások mintegy 30%-a fertőzött. A lassú rajzáskezdet után intenzíven rajzik az almamoly, a csapdák heti 30-40 darabot fognak. A vértetűfertőzés folyamatos erősödése tovább tart, a dúsuló lombkorona kedvező feltételeket teremt a terjedéshez. A kórokozók közül a lisztharmat dominál,

a varasodásfertőzés erősödéséhez több nedvesség kellene, de hiányoznak a feltételek a baktériumos tűzelhalásjárvány kialakulásához is

almában, körtében, birsben és számos dísznövényfajon.

A tafrinás levélfodrosodás kórokozója a magasabb hőmérséklet hatására már nem terjed tovább, az eddig megbetegedett levelek hullása jelzi, hogy az idei tavasz is okozott meglepetést néhány kertésznek. Különösen erős a lombhullás a sárgahúsú őszibarackfajták és a nektarinok esetében. A keleti gyümölcsmoly mellett immár a barackmoly rajzása is veszélyezteti a barackféléket és a szilvát. Késői rajzáskezdet után most sok lepkét fognak a csapdák. A hajtáscsúcsok hervadása jelzi hamarosan a hernyók kelését.

A korai meggy- és cseresznyefajták színeződésével párhuzamosan elkezdődött a cseresznyelegyek rajzása is.

A kihelyezett ragacsos sárga lapok már tömegesen fogják a kártevőt.

A virág- és hajtásfertőző monília az idei tavaszon sem kerülte el a csonthéjas fákat, meggyen időnként 70%-os hajtáselhalást is megfigyelhetünk. Ugyanez igaz a levéltetű-fertőzésre, itt a hajtások 30%-a érintett.

A szőlőültetvényekben kikeltek az első kabócák, így készülhetünk a védekezésre, amint elérik az L3-as lárvaállapotot.

Egyes fajtákon különösen sok a nemezes gubacsatka, viszont a közép-magyarországi ültetvényekben most leállt a tarka szőlőmoly rajzása.

Egyéb növényvédelmi információ, hogy rajzik a fügemoly, a kígyóaknás szőlőmoly, a boróka-tükrösmoly, a boróka-díszbogár, és a dió levelein is megjelentek az első levéltetű-kolóniák, valamint a szemölcsös gubacsatka is.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet