0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Nyolcvan éves az Annaburger

A nagy teherbírású speciális pótkocsijairól – tartálykocsik, lehordószerkezetes és trágyaszóró kocsik – ismert Annaburgert az 1940-es évek elején alapították. Már a II. világháború előtt is gyártott pótkocsit traktorokhoz, és igavónoknak is.

Az NDK-ban a rendszerváltás előtt a VEB Fortschritt kötelékébe tartozott, és már abban az időben is keresettek voltak Magyarországon a vállalat nagyteljesítményű szervestrágyaszóró pótkocsijai. A cég saját összesítése szerint 65 ezer járművet gyártott 1989-ig.

A rendszerváltáskor, a privatizáció során a dél-bajor Zunhammer fivérek tulajdonába került, amelynek akkor Chimgauban volt a székhelye, és főként tartálykocsikat gyártott.

Az új tulajdonosok modernizálták az Annaburger pótkocsigyárat, és megcélozták a nagyteljesítményű speciális mezőgazdasági pótkocsik gyártását, amiket elsősorban az egykori NDK területén létrejött nagygazdaságok és bérvállalkozók igényeire szabtak.

A gyár fennállásának 30. jubileumára készült el a tízezredik nagyteljesítményű pótkocsi, egy HTS 34.28 típusú, tridem futóműves, 28,5 köbméteres hígtrágyaszállító tartállyal rendelkező kocsi, 18 méter széles ejtőcsöves hígtrágya-kijuttatóval. A jármű a barnstädleri szövetkezethez került. Az Annaburger pótkocsikat Magyarországon az Axiál forgalmazza.

Forrás: Eilbote/Magyar Mezőgazdaság