Back to top

Gubicza lányok a lovak vonzásában

A fiatal díjugrató tehetségekről szóló sorozatunkban rendhagyó módon nem „csak” egy lovast, hanem egy egész családot mutatunk be. Gubiczáék története pontosan hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor a gyerekek édesanyja, Alexandra elment a Pasaréti Honvéd Lovardába, hogy felelevenítse régi lovastudását, amit édesapja jóvoltából szerzett még a gyermekei születése előtt.

Akkor még nem sejtette, hogy néhány évvel később a család élete újra a lovak körül forog majd.

Gubicza Sarolt
Gubicza Sarolt
Fotó: Somogyvári Anett, Hajdu Krisztina és archív
Gubiczáék legidősebb lánya, az akkor nyolcéves Sarolt volt az első, aki követte édesanyját a lovardába. A nála két évvel fiatalabb húga, Dorottya is hamar rájött, hogy a szertorna és a korcsolya helyett szintén a lovaglás felé veszi az irányt. Hamar bebizonyosodott, hogy a lányok számára a lovaglás sokkal több, mint egyszerű hobbi, és komolyan érdeklődnek a díjugrató szakág iránt. Ekkor találkoztak az év edzőjének is megválasztott Varga Zoltán pónis díjugrató edzővel, akivel megkezdték hosszú távú szakmai együttműködésüket.

A család lovassporthoz fűződő viszonya nem merül ki a gyerekek versenyzői karrierjének támogatásában.

Három évvel ezelőtt alapították meg családi vállalkozásukat, a Scuderia Sonnevend díjugrató edző- és tenyésztőközpontot, melynek fejlesztésében és napi operatív vezetésében is komoly szerepet vállal a Gubicza házaspár. Az elmúlt évek kitartó munkájának és tanulásának köszönhetően mára a világ top díjugrató génállományával és tenyésztőközpontjaival dolgoznak együtt és olyan tenyészkancák találhatók meg portfóliójukban, mint Oh D’Eole vagy China Touch Hero. Természetesen a tenyésztés mellett továbbra is kiemelt hangsúlyt fordítanak mind a saját lovaik felkészítésére, mind pedig a gyerekek versenyzői karrierjére.

Gubicza Dorottya
Gubicza Dorottya
Ahogy Alexandra mondja, a Budapesttől mintegy 30 percre található Tökön elhelyezkedő lovarda tökéletes helyszínt biztosít a szakmai munkára. „Tágas, nagy karámok és istállók, valamint kifogástalan minőségű, négy évszakos talajú versenypálya, fedeles lovarda és egyéb kiegészítő infrastruktúra adják meg a képzések és edzések feltételeit.

Természetesen még sok munka áll előttünk, de örülünk annak, hogy már most lehetőséget tudunk adni a lovasoknak, hogy valódi versenykörülmények közt tudjanak edzeni.”

Míg délelőtt a saját tenyésztésű sportlovak képzése zajlik, délután az edzésé a főszerep. Mára Varga Zoltán saját egyesülete mellett a Scuderia Sonnevend szakmai vezetőjeként irányítja a versenyzők edzésprogramját.

Mindkét lány hatalmas szenvedéllyel beszél lovaikról és a versenyzésről, mely életformájukká vált. „Szerencsés vagyok, hogy azt a sportot űzhetjük a húgommal, amit a legjobban szeretünk, és ebben a család is támogat minket. Mindketten sok energiát teszünk bele, és ennek szerencsére meg is van az eredménye. Persze kudarcok is vannak, amiket ugyanúgy értékelünk és megbeszélünk, mint a sikereket – és tanulunk belőlük. Pontosan ez a tanulási folyamat, ami a legfontosabb. Mindketten pónin kezdtünk el lovagolni, ami nagyon jó alapot ad. Ma már a korom és magasságom miatt nagylovon is versenyzek, és érzem, hogy milyen óriási különbség van a két állat között.

Nagyon fontos lenne, hogy minden velünk egykorú és fiatalabb lovas pónin tanuljon az első időkben lovagolni, és gyakoroljon a testmagasságának megfelelő méretű lóval az első években.

Sokszor téma ez, és mindig arra jutunk, hogy méretben, súlyban is jobban passzol egy fiatal, könnyű, törékeny gyerek alkatához egy póni. Nagyon boldog vagyok, hogy lehetőségem volt pónin elsajátítani az alapokat, így mára a nagylovamat is kellő magabiztossággal tudom lovagolni”, mondja Sarolt.

A szülők
A szülők
„Ez így igaz” – veszi át a tizenkét éves Dodó (ahogyan a családja hívja) a nővérétől a szót. „Nagyon büszke vagyok rá, hogy pónim, Quint van de Groenheuvel nyergében idén megnyertem a fedett pályás bajnoki címet. Ráadásul én voltam az egyetlen a döntő mezőnyében, aki pónival indult. Az is előnyömre szolgált, hogy teljes mértékben megbízhattam a sporttársamban, akivel kölcsönösen nagyon jól ismerjünk egymás gondolatait. A lovaglás előtt sok másik sportot is kipróbáltam, de egyikben sem találtam meg igazán önmagam és a kihívást.

Minden versenyre nagy lelkesedéssel készülök, és boldog vagyok, hogy a családom és az edzőm is mindenben támogat.

Mindezek mellett imádok iskolába járni, így nem téma itthon a magántanulói státusz. Az iskola után az istállóba vezet az utunk, utána jön a tanulás.”

Gubicza Dorottya és edzője, Varga Zoltán a fedeles döntőn Szilvásváradon
Gubicza Dorottya és edzője, Varga Zoltán a fedeles döntőn Szilvásváradon

„A 2022-es év rendkívül jól kezdődött számunkra” – veszi vissza a lányok édesanyja a szót. „Dodó a fedett pályás gyermek kategória bajnoka lett, ezt követően mindkét lányunkat beválogatta a szövetségi kapitány a póni válogatott keretbe. Idei célunk, hogy mindketten szerepelhessenek a póni Európa-bajnokságon, és jó eredménnyel képviseljék hazánkat. Ennek érdekében igyekszünk a lányokat a lehető legjobban felkészíteni. Vágyunk rá, hogy csapatként utazzunk a kontinensviadalra, így reméljük, hogy a válogatott minden tagja gond nélkül veszi majd az akadályokat, és amiben tudjuk, az egész csapatot segítjük. Büszke vagyok rá, hogy a lányaim ebben a gyönyörű sportban találták meg a boldogságot, és mellette a tanulásban is jeleskednek.

Már legkisebb lányunk is lovagol, és hamarosan rajtengedély-vizsgára megy, amint az edzője ezt jónak látja.

Varga Zoltán mindhárom lányunkkal foglalkozik, már-már családtagnak számít nálunk. Ő és a lányok önállóan választják ki azt, hogy mikor melyik versenyre utaznak, és ott melyik lóval versenyeznek. Mi nem szólunk bele, mindössze annyit szoktunk kérdezni, mikor és hová kísérjük el őket, hogy szurkolhassunk nekik.”

Katona Linda

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.

Freddie Mercury a díjlovasnégyszögben

A most induló sorozatunkban egy örökzöld témára, az angol telivérek sokoldalúságára és többirányú hasznosítására hívjuk fel a figyelmet. A világ leggyorsabb lófajtáját közel háromszáz éve szigorú és következetes szabályrendszer szerint tenyésztik és próbálják ki a versenypályán.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

Gödöllőn ismerte el a gazdák fejlődését és újításait a Digitális Agrárakadémia

A Digitális Agrárakadémia konzorciuma digitális bemutató gazdaság tematikus versenyt hirdetett meg, lehetőséget biztosítva a gazdaságoknak arra, hogy sikereiket és tapasztalataikat bemutathassák. A Digitális Bemutató Gazdaság Díjakat 27 díjazott részére adták át a MATE gödöllői Szent István Campusán.

Az adatelemzés akár életmentő is lehet a versenylovaknak

A versenylovak esetében a legtöbb sérülés nem egy nap alatt alakul ki, eltekintve azoktól a ritka kivételektől, amikor valamilyen baleset (például kerítésnek fut a ló) miatt sérülnek meg. A tréningek során fellépő terhelés hosszú időn át terheli a csontozatot, mire látható eredménye lesz.

Múzeumok éjszakája - Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

Kástélyos bor, vagy siller?

A név nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik. A siller egy színtartomány - a rozénál sötétebb, a vörösbornál halványabb. Hazánkban hívják sillernek, kástélyos bornak, vagy német nyelvterületen fuxlinak (utalva a rőt rókaszínre).

Két szakágban is az Eb a cél

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a két szakágban is eredményesen szereplő Pataki Anna Klárával beszélgettünk; az idén tizenhét éves lovas a díjugrató és military szakágban is a válogatott keret tagja.