Back to top

Hat túródesszert bukott a teszten

A Szupermenta terméktesztprogramban ezúttal a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt népszerű desszertkészítmény került az asztalra. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei 22 „túrórudat” vizsgáltak, melyek formájukat tekintve ugyan hasonlóak, mégsem mindegyik túróalapú. 6 desszertkészítmény esetében minőségi, illetve jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult.

(illusztráció)
(illusztráció)
A boltok polcain ma már különféle „túrórudakkal” találkozhatunk. A Szupermenta összesen 22 kakaós bevonatú, natúr desszertkészítményt vizsgált, melyeket 5 magyar gyártó állított elő. Bár a külsejüket tekintve mind hasonlóak, összetételüket illetően jelentősen különböznek a finomságok. Éppen ezért a tesztben végül 15 túródesszert és 7 tejalapú desszertkészítmény termék szerepelt.

A Nébih laboratóriumaiban ez alkalommal is elvégezték a szakemberek az élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatokat. A mikrobiológiai vizsgálatokon túl ellenőrizték – többek között – a termékek tartósítószer-, cukor- és laktóztartalmát is.

Három termékben a szorbinsav mennyisége meghaladta az adalékanyagokról szóló rendeletben meghatározott felső határértéket, emiatt a termékek gyártójának élelmiszer-ellenőrzési bírságot kell fizetnie.

Négy terméknél akadtak jelölési hibák. Gond volt többek között a tápértékjelöléssel, valamint az összetett összetevők feltüntetésével. A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozók ellen hatósági eljárás indult, és a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki. A bírságok összege együttesen mintegy 800.000 forint.

A Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanata a kedveltségi vizsgálat, melyen ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket.

Értékelésük alapján a 15 túródesszert közül

  1. a dobogó legfelső fokára a Pöttyös Túró Rudi állhatott,
  2. a második helyen a Pilos Túródesszert végzett,
  3. míg a harmadik helyet a Pöttyös Óriás Rudi laktózmentes érdemelte ki.

A 7 tejalapú desszertkészítmény versenyében az első holtversenyben a Milfina Rudi és a CBA Piros Rudi lett, második a Sissy Rudi, harmadik helyen pedig a S-Budget Rudi végzett.

A Szupermenta tesztjén is tarolt a Túró Rudi

 

Forrás: 
Nébih

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.

Félidőben a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első időszaka, melyet a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeznek országosan összehangolva, a teljes élelmiszerláncra kiterjedően a Nébih irányításával.

Újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's

Hónapokig tartó zárvatartás után újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's gyorsétteremlánc - jelentette be az amerikai székhelyű McDonald's nemzetközi piacokért felelős alelnöke, Paul Pomroy csütörtökön.

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Skanzenben

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Szentendrei Skanzenben, ahol augusztus 20-án és 21-én a bringatúrák és tárlatvezetések, a kézműves foglalkozások és játékok, a mesemondók meséi is az ételekről szólnak.