Back to top

Légy a kertben – kertművészeti napok

Idén 18. alkalommal rendezik meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélykertben június 3. és 5. között, amelynek mottója – Légy a kertben. A rendezvény kiemelt témája ezúttal a biodiverzitás, a klímaváltozás és tájépítészet lesz.

Ahogyan eddig minden évben, most is gazdag programmal készül a szervező Károlyi József Alapítvány.

Csehország és Franciaország kiemelt vendégként szerepel a rendezvényen, az országok képviselői pedig érdekes szakmai előadással készülnek.

Igor Kyselka, brnói tájépítész, a csehországi biológiai sokféleséget növelő, tájépítészeti projekteket mutatja be, míg Didier Wirth, az Európai Kertészeti és Tájépítészeti Intézet elnöke az európai kertek jövőjéről fog beszélni.  Diane Ortolani a monacói botanikus kert, a Jardin-Exotique de Monaco igazgatójának előadásából pedig képet kaphatunk a monacói egzotikus kert

történetéről.

Emellett további izgalmas előadások hangzanak el Zólyomi Zsolt, parfümőr például arra ad választ, hogy hogyan fejlődtek a természetes növényi illatanyagok az évszázadok során, Alessandro Reali, volt vatikáni kertész pedig a talaj fontosságra hívja fel a figyelmet. Orlóci László az ELTE Füvészkert igazgatója előadásában az időjárási anomáliák és a dísznövények fajtahasználat változásának összefüggéseire mutat rá.

A három napos rendezvényen számos kertészet mutatkozik be egyedi és sok növénykülönlegességet is felvonultató kínálatával, emellett kerti kiegészítők és bútorok kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők.

A már hagyománnyá vált botanikai séták és az izgalmas gyermekprogramok sem maradnak el.

A kastély termeiben tárlatok várják a látogatókat, többek között, virágokat, növényeket ábrázoló akvarell- és olajfestmények láthatók, de bemutatják a beregszászi keresztszemes hímzés gyöngyszemeit is. A nyitó napot pedig a hagyományokhoz híven az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertje zárja.

 

Szintén hagyományosan részt vesz a Kertbarát Magazin is a kiállításon, ahol többek között kedvezményes előfizetéssel is várják a látogatókat.       

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.

Ha most vetjük, ősz végére még megterem

Több olyan növény is van, amit így nyár vége felé vetve - rövid tenyészidejének köszönhetően - még idén betakaríthatunk. Érdemes az ilyen másodvetésekbe belekezdeni, mert a terület jobb kihasználtsága mellet ősszel is számíthatunk friss zöldségekre így a konyhakertből...

Palántától a savanyúságig

A magyar emberek szeretik, keresik és fogyasztják a savanyúságot, szokásnak is nevezhető. Egyre több különlegesség van Krajczár Józsefné kínálatában, ennek ellenére azt mondja, hogy a hagyományos savanyúságok népszerűsége töretlen, sőt, felfelé ível.

Sok és méretes alma lehet gazdaságos

A gyümölcsritkítás és a vértetű elleni védekezés állt a Jakabszálláson, Tánczos László idős almaültetvényében rendezett bemutató középpontjában. A jelenlegi gazdasági helyzet még rátett egy lapáttal az amúgy sem csekély problémahalmazra, amivel az almatermesztőknek szembe kell nézniük.