Back to top

Légy a kertben – kertművészeti napok

Idén 18. alkalommal rendezik meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélykertben június 3. és 5. között, amelynek mottója – Légy a kertben. A rendezvény kiemelt témája ezúttal a biodiverzitás, a klímaváltozás és tájépítészet lesz.

Ahogyan eddig minden évben, most is gazdag programmal készül a szervező Károlyi József Alapítvány.

Csehország és Franciaország kiemelt vendégként szerepel a rendezvényen, az országok képviselői pedig érdekes szakmai előadással készülnek.

Igor Kyselka, brnói tájépítész, a csehországi biológiai sokféleséget növelő, tájépítészeti projekteket mutatja be, míg Didier Wirth, az Európai Kertészeti és Tájépítészeti Intézet elnöke az európai kertek jövőjéről fog beszélni.  Diane Ortolani a monacói botanikus kert, a Jardin-Exotique de Monaco igazgatójának előadásából pedig képet kaphatunk a monacói egzotikus kert

történetéről.

Emellett további izgalmas előadások hangzanak el Zólyomi Zsolt, parfümőr például arra ad választ, hogy hogyan fejlődtek a természetes növényi illatanyagok az évszázadok során, Alessandro Reali, volt vatikáni kertész pedig a talaj fontosságra hívja fel a figyelmet. Orlóci László az ELTE Füvészkert igazgatója előadásában az időjárási anomáliák és a dísznövények fajtahasználat változásának összefüggéseire mutat rá.

A három napos rendezvényen számos kertészet mutatkozik be egyedi és sok növénykülönlegességet is felvonultató kínálatával, emellett kerti kiegészítők és bútorok kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők.

A már hagyománnyá vált botanikai séták és az izgalmas gyermekprogramok sem maradnak el.

A kastély termeiben tárlatok várják a látogatókat, többek között, virágokat, növényeket ábrázoló akvarell- és olajfestmények láthatók, de bemutatják a beregszászi keresztszemes hímzés gyöngyszemeit is. A nyitó napot pedig a hagyományokhoz híven az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertje zárja.

 

Szintén hagyományosan részt vesz a Kertbarát Magazin is a kiállításon, ahol többek között kedvezményes előfizetéssel is várják a látogatókat.       

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Évelőt a balkonládába!

A Dobay Kertészetben minden szeptemberben megtartott fajtabemutatók elévülhetetlen érdeme, hogy a kertészek közvetlenül a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak választ termesztési és növényvédelmi kérdéseikre. Emellett a következő szezonra rendelhető fajtaújdonságokat is áttekintik a nagy múltú szaporítóanyag-termesztő üzemben.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Sivatagból farm a napelemek árnyékában

Kína legnagyobb gojibogyó farmja a Góbi-sivatag szélén található. A létrejöttét az árnyékolást biztosító gigantikus napelempark tette lehetővé, ami egy informatikai vállalat beruházásaként valósult meg, 2000 hektáros területen.