Back to top

Légy a kertben – kertművészeti napok

Idén 18. alkalommal rendezik meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélykertben június 3. és 5. között, amelynek mottója – Légy a kertben. A rendezvény kiemelt témája ezúttal a biodiverzitás, a klímaváltozás és tájépítészet lesz.

Ahogyan eddig minden évben, most is gazdag programmal készül a szervező Károlyi József Alapítvány.

Csehország és Franciaország kiemelt vendégként szerepel a rendezvényen, az országok képviselői pedig érdekes szakmai előadással készülnek.

Igor Kyselka, brnói tájépítész, a csehországi biológiai sokféleséget növelő, tájépítészeti projekteket mutatja be, míg Didier Wirth, az Európai Kertészeti és Tájépítészeti Intézet elnöke az európai kertek jövőjéről fog beszélni.  Diane Ortolani a monacói botanikus kert, a Jardin-Exotique de Monaco igazgatójának előadásából pedig képet kaphatunk a monacói egzotikus kert

történetéről.

Emellett további izgalmas előadások hangzanak el Zólyomi Zsolt, parfümőr például arra ad választ, hogy hogyan fejlődtek a természetes növényi illatanyagok az évszázadok során, Alessandro Reali, volt vatikáni kertész pedig a talaj fontosságra hívja fel a figyelmet. Orlóci László az ELTE Füvészkert igazgatója előadásában az időjárási anomáliák és a dísznövények fajtahasználat változásának összefüggéseire mutat rá.

A három napos rendezvényen számos kertészet mutatkozik be egyedi és sok növénykülönlegességet is felvonultató kínálatával, emellett kerti kiegészítők és bútorok kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők.

A már hagyománnyá vált botanikai séták és az izgalmas gyermekprogramok sem maradnak el.

A kastély termeiben tárlatok várják a látogatókat, többek között, virágokat, növényeket ábrázoló akvarell- és olajfestmények láthatók, de bemutatják a beregszászi keresztszemes hímzés gyöngyszemeit is. A nyitó napot pedig a hagyományokhoz híven az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertje zárja.

 

Szintén hagyományosan részt vesz a Kertbarát Magazin is a kiállításon, ahol többek között kedvezményes előfizetéssel is várják a látogatókat.       

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.