Back to top

Több élelmiszer hozzáférhetőségét megnehezíti a háború

Az orosz-ukrán háború az élelmiszerellátásban jelentős hiányokat okoz globális szinten, ami egyes országokban megfigyelhető már a búza, a liszt, az étolaj és a mustár területén is - mondta Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Fotó: MTI - Balogh Zoltán
Kiemelte: fontos, hogy egy ország önellátó legyen az élelmiszerek terén. Magyarországon kevésbé érezhetők a világpiaci problémák, Magyarország ugyanis kiterjedt agráriummal rendelkezik, kevésbé szorul rá az élelmiszerimportra - húzta alá.

A lisztet és az étolajat hazánkban államilag szabályozott, csökkentett áron lehet beszerezni, ráadásul a rezsiköltségek és a benzin ára sem emelkedett - idézte fel.

Nyugat-Európa számos országában nem csak az élelmiszerek áremelkedése, illetve hiánya okoz problémát, hanem a magas rezsi- és benzinárak is csökkentik a lakosság elkölthető jövedelmét - mutatott rá.

A szakember arra számít, hogy ameddig a háború tart, addig hiány lesz bizonyos termékekből, továbbá az árak folyamatosan növekedni fognak.

A konfliktus elhúzódásának komoly következményei lehetnek, Észak-Afrikában például - amely térség a gabonaimportja nagy részét Oroszországból és Ukrajnából fedezte - éhínség alakulhat ki, ami migrációs áradathoz vezethet - figyelmeztetett.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.

Félidőben a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első időszaka, melyet a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeznek országosan összehangolva, a teljes élelmiszerláncra kiterjedően a Nébih irányításával.

Újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's

Hónapokig tartó zárvatartás után újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's gyorsétteremlánc - jelentette be az amerikai székhelyű McDonald's nemzetközi piacokért felelős alelnöke, Paul Pomroy csütörtökön.

Folytatódhat a vendéglátás helyreállása az elemző szerint

A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátás helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus erősödése, ez pedig a bruttó hazai termék (GDP) növekedését is segítheti a következő negyedévekben - derül ki Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének turisztikai-gazdasági elemzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Skanzenben

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Szentendrei Skanzenben, ahol augusztus 20-án és 21-én a bringatúrák és tárlatvezetések, a kézműves foglalkozások és játékok, a mesemondók meséi is az ételekről szólnak.