0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ismeretek, együttműködés, innováció

Ezek az idei Szántóföldi Napok és Agrárgépshow hívószavai Mezőfalván június 1-jén és 2-án. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén hatodik alkalommal szervezte meg a nagyszabású szabadtéri bemutatót a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének közreműködésével. A rendezvény több mint 40 hektáros területen várja az agrárszakembereket, -diákokat és mindenkit, akit érdekelnek a mezőgazdasággal kapcsolatos technikai, technológiai és szakmai újdonságok.

Az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg

Hatványozottan érinti a mezőgazdaságot és az élelmiszertermelést, ami a gabona-, a műtrágya vagy az építőanyag piacon történik – mondta megnyitójában Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A hullámvölgyek átvészelésében esélyt jelent a vállalkozások számára az integráltság és az együttműködés, de egyénileg is alkalmazkodási stratégiákat kell alkotniuk az inputanyag- és az energiafelhasználás optimalizálásával, fejlesztésekkel, amelyeket a kormányzat is támogat, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással. Ezek nélkül ugyanis már nem lehet eredményes a termelés.

youtube://v/8HY_0DpWlXI

A jövőre életbe lépő új közös agrárpolitikával kapcsolatban kiemelte: a szigorodó környezeti feltételek a kisebb gazdálkodók számára jelentenek nagyobb terhet. A NAK-kal közösen támogató hálózat felállítását kezdték meg, hogy a szükséges innovációs és technológiai ismeretek mindenki számára elérhetővé váljanak.

Nagyon bízik abban, hogy az élelmiszerellátás biztonságát szolgáló brüsszeli engedmény, aminek köszönhetően itthon 30-40 ezer hektár parlagot vontak művelésbe, valamilyen formában 2023-ban is folytatódni fog. Aláhúzta: a kormány vidékfejlesztési programja hozzájárulhat, hogy

a következő években felével nőhet, de meg is duplázódhat a hazai agrárium termelékenysége, aminek köszönhetően felzárkózhat szomszédos versenytársaihoz, vagy meg is előzheti őket.

A tudást és az összefogást emelte ki köszöntőjében a rendezvénynek helyszínt biztosító Mezőfalvai Zrt. igazgatója, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke, Zászlós Tibor is. Mint mondta, az elmúlt években szép példákat lehetett látni a szakmaközi és állami szervezetek – köztük a minisztérium -, valamint a NAK összefogására a gazdák érdekében. Ezeket kell folytatni, mert nem mindegy, miként fog hasznosulni a mezőgazdaság számára jelenleg rendelkezésre álló forrás, valamint, hogy az „alkotó gazda” elfoglalhatja-e méltó helyét társadalomban.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a tőlünk pár száz kilométerre zajló háborús események minket is sújtó hatásait – mondta Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke -, de a szükséges fejlesztéseket a növekvő tarifák ellenére sem érdemes halogatni. Nem kérdés, hogy

rossz géppel, hiányos ismeretekkel, kis kapacitással nem lehet a földeken jó munkát végezni.

A COVID és a háború által befolyásolt piaci környezetben csak kitartó munkával, és meggyőződése szerint folyamatos fejlesztéssel lehet érvényesülni. A MEGFOSZ idén is a friss technológiákat és technikákat mutatja be a két napos szakmai rendezvényen.

Az innováció jegyében rendezte meg a NAK az idei Szántóföldi Napokat – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Öt év telt el az első Szántóföldi Napok megrendezése óta, amely során egyre bővülő és színesedő programkínálattal, egyre színvonalasabban igyekeztek eleget tenni a gazdatársadalom elvárásainak és a rendezvény által felvállalt tájékoztatási szolgáltatásnak. Az innováció csak akkor ér valamit, ha gyakorlatban is megjelenik, és ahhoz, hogy elterjedjen, először meg kell ismerni. Ezt szolgálja a rendezvény.

A globális népességnövekedés, a környezeti és geopolitikai változások – mint a járvány, a háború, a klímaváltozás -, a fogyasztói igények átalakulása, az élelmiszergazdaság felértékelődése egyre inkább megköveteli az innovatív technológiák alkalmazását. A gyakorlatot pedig hozzá kell igazítani a fenntarthatósági követelményekhez, hiszen a környezeti erőforrásaink végesek, a velük való okos bánásmód mindannyiunk érdeke. Új módszerek, eszközök, innovatív megoldások kellenek, a kiállítás látogatói pedig nagyon sok kérdésre kaphatnak választ.

A „gépcsodák” közvetlen megismerése mellett fenntarthatósági tanösvényt, a zöld követelményeknek megfelelő vetésszerkezeti bemutatót, a vízmegőrzés természetes infrastruktúrájának, az országos aszálymonitoring rendszernek a bemutatását, a növénybiológiai aktualitások, a mesterképzés és a szaktanácsadó tevékenység ismertetését, számos nemesítő ház szortimentjét, 25 méteres, informatív talajszelvényt, valamint a különféle helyszíni szolgáltatásokat kínál számukra a rendezvény.

A rendszerváltáskor irigyeltük a nyugat-európai gazdákat a fantasztikus kiállítások miatt, most pedig büszkék lehetünk a rendezvényre, amely nyugat-európai, sőt világviszonylatban is fantasztikus, hiszen a gazdák igényeihez igazodva mutatja be azokat a folyamatokat, amelyek nélkül nem lehetnek sikeresek – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az országgyűlés alelnöke, aki a szakmai aktualitások közül a vízgazdálkodást emelte ki. Mint mondta, ez lehet az alapja annak, hogy az elkövetkező időszakban maximálisan kihasználjuk az erőforrásainkat. Meggyőződése, hogy ha sikerül a felszíni vizeket megtartani és hasznosítani, jelentősen meg tudjuk emelni az agrárkibocsátásunkat.

A megnyitó befejezéseként együttműködési megállapodások aláírására került sor a NAK, valamint a Magyar Állatorvosok Világszervezete és a Nemzeti Földügyi Központ között.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu