Back to top

Fontos tudnivalók: elérhető az e-permetezési napló – A gazdálkodók tesztelhetik!

Elérhető lett az elektronikus permetezési napló (ePN) és a gazdálkodók már tesztelhetik, hogy a felület éles indulásáig 2022. július 1-ig megismerjék a rendszert – hívta fel rá a figyelmet a témában tartott hatósági tájékoztatón a Nébih szakembere, a NAK Szántóföldi Napokon, Mezőfalván.

Az értékesítési célra szánt növényi termékek előállítása, raktározása és feldolgozása során végzett növényvédő szeres kezelésekről vezetett nyilvántartást (permetezési napló) a Nébih elektronikus felületén kell vezetni 2022. július 1-től.

Az e-permetezési napló használatáról és aktualitásairól tartott hatósági tájékoztatót a Nébih a mezőfalvi Szántóföldi Napokon, ahol Várszegi Gábor, a Nébih Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság osztályvezetője tájékoztatta az érdeklődőket az e-permetezési napló használatának aktualitásairól.

Várszegi Gábor osztályvezető: "Használják és teszteljék a rendszert a gazdálkodók"
Várszegi Gábor osztályvezető: "Használják és teszteljék a rendszert a gazdálkodók"
Fotó: Csatlós Norbert

Amit eddig papíron kellett vezetni permetezési naplót a jövőben már elektronikusan kell tölteni, naprakészen a hatóság által biztosított felületen. A Permetezési naplóval kapcsolatos egyéb tényezőkben nincs változás. Nem változik, illetve minimális változás van abban, hogy milyen adatokat kell vezetni, nem változik az sem, hogy a kezeléseket annak megtörténtéig kell rögzíteni. Szintén nem változik, hogy fel kell tüntetni a csávázott vetőmag vetését.

„Átmeneti év lesz az idei, vagyis június 30-ig az érintetteknek a papír alapú gazdálkodási naplót kell vezetni, ezután a hatóság nem fogja semmilyen formában elfogadni a papíralapú permetezési naplót, csak elektronikus formában.

Ebből adódóan, ha valaki valamilyen területalapú támogatásban vesz részt, amihez kötődik gazdálkodási napló (GN), azon belül permetezési napló vezetési kötelezettség, akkor például 2023 januárjában, amikor a 2022-es évre vonatkozó gazdálkodási naplót fogják benyújtani a hatósághoz elektronikusan, akkor a gazdálkodási napló GN10-es lapján csak az első félévi permetezéseket kell feltűntetniük. Hiszen, a második félévi permetezések benne lesznek az elektronikus permetezési napló rendszerben a hatóságnál. Ezt követően, 2023-tól kivezetésre kerül a permetezési napló a gazdálkodási napló berkein belül és csak az elektronikus permetezési naplót kell már majd vezetni” a növényvédelmi kezelések tekintetében– foglalta össze Várszegi Gábor. Kiemelte,

az érintettek kezdjenek el ismerkedni a felülettel, teszteljék. 2022. június 31-én éjfélkor minden addig betöltött tesztadat törlésre kerül majd. Másnaptól üres rendszerrel indul a felület.

Fotó: Csatlós Norbert

Megbízható-e más az elektronikus permetezési napló vezetésével?

A jogszabály szerint a permetezési napló vezetéséért a földhasználó felel, de mint azt Várszegi Gábor elmondta, ez a felelősség adott esetekben (például, ha van 1-es kategóriás szerfelhasználás miatt szakirányítóval szerződése a gazdálkodónak vagy mondjuk növényorvossal van szerződése) ez a felelősség megosztható a kettejük közötti szerződés alapján, de az alapvető felelősség a gazdálkodóé. „Ez a felelősség tehát meghatalmazással bárkinek átadható. Értem ez alatt azt, ha például egy idős gazdálkodóról beszélünk, aki lehet akár egy családtag, lehet az a szolgáltató is, aki amúgy is végzi a növényvédelmi tevékenységet a gazdálkodó területén, lehet integrátor cég is, bárkinek átadható ez a kötelezettség, de ettől még a felelősség a gazdálkodón marad, ha ezt szerződésben egymás között nem kezelik le”.

Másolási funkció: könnyíti a gazdák munkáját

Állókultúráknál, kisebb parcellák, tábláknál felmerülhet a kérdés,

ha egy nap a gazdálkodó lepermetezett, tegyük fel tizenkét táblát ugyanazzal a vegyszerrel, ugyanazzal a dózissal, akkor tizenkétszer kell-e felvinnie a kezelést az elektronikus permetezési naplóba?

„Természetesen nem, a gazdálkodó egyszer felviszi a kezelést az egyik táblához, kijelöli, majd egy gombnyomással átmásolhatja ezeket az adatokat az adott táblákhoz. Ugyanez igaz akkor is, ha a gazdálkodónak a technológiája – általában szántóföldeknél jellemző -, minden évben hasonló, hasonló kezeléseket használ, ugyanazokat a növényvédőszereket, ebben az esetben a teljes előző évi technológiája átmásolható lesz a következő évre, csak a dátumokat kell aktualizálni” – mondta el az osztályvezető.

Fotó: Csatlós Norbert

Figyelni kell a dátumokra az előre tervezett kezeléseknél

A gazdálkodóknak 1 hónapra előre lesz lehetőségük a rendszerbe felvinni a betervezett kezeléseket. Az osztályvezető hangsúlyozta, azonban

ha a kezelés végül valamilyen oknál fogva nem valósul meg, akkor fontos ezt a dátumot átírni,

majd véglegesíteni, amikor a kezelés valójában megtörténik, mert a hatóság csak a véglegesített státuszú kezeléseket tekinti elfogadhatónak.  

Utólagosan rögzíthető-e kezelés?

Ennek jogszabályi akadálya van, nem technikai – fogalmazott. „Ha ez valakinél egyszer-egyszer előfordul annak nem lesz következménye, de ha azt érzékeli a rendszer, hogy valaki rendszeresen úgy rögzíti a kezeléseket, hogy az már megtörtént egy héttel ezelőtt, akkor ő várhat hatósági ellenőrzést az elektronikus permetezési naplóba rögzített adatok alapján”- tette hozzá az előadó.

Foltkezelés is rögzíthető-e?

A tájékoztató végén érdeklődői kérdés volt, hogy foltkezelés rögzíthető-e a rendszerben. Várszegi Gábor válaszában elmondta, a tesztrendszerben foltkezelés rögzítésére még nem lesz lehetőség. Amint azonban elkészül az ehhez szükséges informatikai fejlesztés ez is felvihető lesz majd.

A permetezési napló vezetésére szolgáló elektronikus felület a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül érhető el: https://upr.nebih.gov.hu/login

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Élelmiszer vs. üzemanyag

Az ukrajnai háború következtében megugrott az élelmiszerek ára, ami világszerte növeli az éhínség veszélyét. A válság még nagyobb nyomás alá helyezi a növényi eredetű, kis szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok gyártóit, és újra fellángolt az „élelmiszer kontra bioüzemanyag” vita.

Több vanília, több vadvilág?

Hogyan lehet megőrizni a biológiai sokféleséget úgy, hogy közben a madagaszkári vaníliatermesztő családi gazdaságok megélhetése is biztosított legyen? Egy új tanulmány szerint van rá mód. A kutatócsoport kimutatta, hogy a felhagyott területekre telepített vaníliaültetvények terméshozama nem különbözik az erdeiektől. A parlagon hagyott földeken való termesztés pedig a biodiverzitásra is jó hatással van.

Hollandiától Mezőmadarasig - Az egész több, mint a részek összege

Nincs általánosan érvényes vidékfejlesztés. Minél közelebbről szemléljük az adott térséget, annál inkább látható, hogy egyedi problémák megoldására van szükség. Az emberre és a közösségre kell fókuszálni. Erről és nemzetközi tapasztalatairól is beszélt az MMG Direkt adásában dr. Goda Pál agrárközgazdász, vidékfejlesztési kutató, a Széchenyi István Egyetem oktatója és az Agrárközgazdasági Intézet ügyvezető igazgatója.

EIT Food Accelerator Network - induló agrár cégek gyorsítója

Az EIT Food bejelentette azt a 61 agrárélelmiszeripari startup-ot, amelyeket kiválasztottak, hogy csatlakozzanak az EIT Food Acceleration Network (EIT FAN) 2022-höz. A kiválasztott induló projektek és vállalkozások ipari kapcsolatokra, befektetési lehetőségekre, programozásra és erőforrásokra tehetnek szert céljaik elérése és növekedésük felgyorsítása érdekében.

A szőlő vírusos és fitoplazmás betegségeit terjesztik

Idei második számunkban a csonthéjasok fitoplazmás és vírusos betegségeiről, valamint az azokat terjesztő rovaroktól írtunk. Ugyanezt a témát a szőlő esetében is érdemes áttekinteni, hiszen a környezetkímélő növényvédelem alapja, hogy a kártevők ellen csak akkor védekezzünk, amikor jelen vannak az ültetvényben.

Növényorvos a közterületen: permetezés van injektálás?

Permetezzek vagy injektáljak? A kérdés éveken át megosztotta a növényvédősöket és a kertészeket is. Az érvelésekben sok igazság volt. A kollégák jogosan hivatkoztak például a fúrások nyomán baktériummal befertőződő kéregsebekre, illetve a permetezéseknél elkerülhetetlen környezetszennyezésre.

A legtöbb búzát termelő országok

A búza a harmadik legnagyobb mennyiségben termelt - a rizs és a kukorica után - és a második legtöbb emberi fogyasztásra termelt gabona. Kína a világ legnagyobb búzatermelője és az elmúlt 20 évben több mint 2,4 milliárd tonna búzát termelt, ami a teljes termelés körülbelül 17%-a. Az orosz-ukrán háború azonban hatalmas fennakadásokat okozott a globális búzapiacon és a kapcsolódó iparágakban.

Újabb állatkínzó ellen emeltek vádat

Családi házában bezárva, gondozatlanul tartott 19 kutyát egy zalai faluban egy osztrák nő, emiatt vádat emeltek ellene - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

Almatermesztés: korszerűen, vagy sehogyan

Augusztus 4-én almatermesztési bemutatót tartottak Pátyodon. A szervező a KITE Zrt. mellett az eseményen részt vett az UPL Hungary, a Valente jégháló és permetezőgép gyártó, valamint a lengyel Krolik cég is. Ez a névsor azt igazolja, amit az esemény kapcsán Sira Márk, a KITE Zrt. kertészeti üzletág igazgatója hangsúlyozott: A világ élvonalába tartozó cégeket hívtak meg, akik a tanácskozásra elhozták korszerű gépeiket és eszközeiket.

Esőcsigák díszítik az idei aratókoszorút

Ha a korábbiakhoz képest kisebb létszámmal is, de minden évben megtartottuk a búzaszentelés és a búzaösszeöntés ünnepét – mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke Budapesten, a hagyományos aratókoszorú-átadáson a Szent István-bazilikában. Az adományokat pedig, a legerősebben tomboló járvány időszakában is eljuttatták a rászorulóknak.