Back to top

Fontos tudnivalók: elérhető az e-permetezési napló – A gazdálkodók tesztelhetik!

Elérhető lett az elektronikus permetezési napló (ePN) és a gazdálkodók már tesztelhetik, hogy a felület éles indulásáig 2022. július 1-ig megismerjék a rendszert – hívta fel rá a figyelmet a témában tartott hatósági tájékoztatón a Nébih szakembere, a NAK Szántóföldi Napokon, Mezőfalván.

Az értékesítési célra szánt növényi termékek előállítása, raktározása és feldolgozása során végzett növényvédő szeres kezelésekről vezetett nyilvántartást (permetezési napló) a Nébih elektronikus felületén kell vezetni 2022. július 1-től.

Az e-permetezési napló használatáról és aktualitásairól tartott hatósági tájékoztatót a Nébih a mezőfalvi Szántóföldi Napokon, ahol Várszegi Gábor, a Nébih Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság osztályvezetője tájékoztatta az érdeklődőket az e-permetezési napló használatának aktualitásairól.

Várszegi Gábor osztályvezető: "Használják és teszteljék a rendszert a gazdálkodók"
Várszegi Gábor osztályvezető: "Használják és teszteljék a rendszert a gazdálkodók"
Fotó: Csatlós Norbert

Amit eddig papíron kellett vezetni permetezési naplót a jövőben már elektronikusan kell tölteni, naprakészen a hatóság által biztosított felületen. A Permetezési naplóval kapcsolatos egyéb tényezőkben nincs változás. Nem változik, illetve minimális változás van abban, hogy milyen adatokat kell vezetni, nem változik az sem, hogy a kezeléseket annak megtörténtéig kell rögzíteni. Szintén nem változik, hogy fel kell tüntetni a csávázott vetőmag vetését.

„Átmeneti év lesz az idei, vagyis június 30-ig az érintetteknek a papír alapú gazdálkodási naplót kell vezetni, ezután a hatóság nem fogja semmilyen formában elfogadni a papíralapú permetezési naplót, csak elektronikus formában.

Ebből adódóan, ha valaki valamilyen területalapú támogatásban vesz részt, amihez kötődik gazdálkodási napló (GN), azon belül permetezési napló vezetési kötelezettség, akkor például 2023 januárjában, amikor a 2022-es évre vonatkozó gazdálkodási naplót fogják benyújtani a hatósághoz elektronikusan, akkor a gazdálkodási napló GN10-es lapján csak az első félévi permetezéseket kell feltűntetniük. Hiszen, a második félévi permetezések benne lesznek az elektronikus permetezési napló rendszerben a hatóságnál. Ezt követően, 2023-tól kivezetésre kerül a permetezési napló a gazdálkodási napló berkein belül és csak az elektronikus permetezési naplót kell már majd vezetni” a növényvédelmi kezelések tekintetében– foglalta össze Várszegi Gábor. Kiemelte,

az érintettek kezdjenek el ismerkedni a felülettel, teszteljék. 2022. június 31-én éjfélkor minden addig betöltött tesztadat törlésre kerül majd. Másnaptól üres rendszerrel indul a felület.

Fotó: Csatlós Norbert

Megbízható-e más az elektronikus permetezési napló vezetésével?

A jogszabály szerint a permetezési napló vezetéséért a földhasználó felel, de mint azt Várszegi Gábor elmondta, ez a felelősség adott esetekben (például, ha van 1-es kategóriás szerfelhasználás miatt szakirányítóval szerződése a gazdálkodónak vagy mondjuk növényorvossal van szerződése) ez a felelősség megosztható a kettejük közötti szerződés alapján, de az alapvető felelősség a gazdálkodóé. „Ez a felelősség tehát meghatalmazással bárkinek átadható. Értem ez alatt azt, ha például egy idős gazdálkodóról beszélünk, aki lehet akár egy családtag, lehet az a szolgáltató is, aki amúgy is végzi a növényvédelmi tevékenységet a gazdálkodó területén, lehet integrátor cég is, bárkinek átadható ez a kötelezettség, de ettől még a felelősség a gazdálkodón marad, ha ezt szerződésben egymás között nem kezelik le”.

Másolási funkció: könnyíti a gazdák munkáját

Állókultúráknál, kisebb parcellák, tábláknál felmerülhet a kérdés,

ha egy nap a gazdálkodó lepermetezett, tegyük fel tizenkét táblát ugyanazzal a vegyszerrel, ugyanazzal a dózissal, akkor tizenkétszer kell-e felvinnie a kezelést az elektronikus permetezési naplóba?

„Természetesen nem, a gazdálkodó egyszer felviszi a kezelést az egyik táblához, kijelöli, majd egy gombnyomással átmásolhatja ezeket az adatokat az adott táblákhoz. Ugyanez igaz akkor is, ha a gazdálkodónak a technológiája – általában szántóföldeknél jellemző -, minden évben hasonló, hasonló kezeléseket használ, ugyanazokat a növényvédőszereket, ebben az esetben a teljes előző évi technológiája átmásolható lesz a következő évre, csak a dátumokat kell aktualizálni” – mondta el az osztályvezető.

Fotó: Csatlós Norbert

Figyelni kell a dátumokra az előre tervezett kezeléseknél

A gazdálkodóknak 1 hónapra előre lesz lehetőségük a rendszerbe felvinni a betervezett kezeléseket. Az osztályvezető hangsúlyozta, azonban

ha a kezelés végül valamilyen oknál fogva nem valósul meg, akkor fontos ezt a dátumot átírni,

majd véglegesíteni, amikor a kezelés valójában megtörténik, mert a hatóság csak a véglegesített státuszú kezeléseket tekinti elfogadhatónak.  

Utólagosan rögzíthető-e kezelés?

Ennek jogszabályi akadálya van, nem technikai – fogalmazott. „Ha ez valakinél egyszer-egyszer előfordul annak nem lesz következménye, de ha azt érzékeli a rendszer, hogy valaki rendszeresen úgy rögzíti a kezeléseket, hogy az már megtörtént egy héttel ezelőtt, akkor ő várhat hatósági ellenőrzést az elektronikus permetezési naplóba rögzített adatok alapján”- tette hozzá az előadó.

Foltkezelés is rögzíthető-e?

A tájékoztató végén érdeklődői kérdés volt, hogy foltkezelés rögzíthető-e a rendszerben. Várszegi Gábor válaszában elmondta, a tesztrendszerben foltkezelés rögzítésére még nem lesz lehetőség. Amint azonban elkészül az ehhez szükséges informatikai fejlesztés ez is felvihető lesz majd.

A permetezési napló vezetésére szolgáló elektronikus felület a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül érhető el: https://upr.nebih.gov.hu/login

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

Európában a Pireneusi-félsziget kivételével kedvezőek a terméskilátások

Kedvezőek a terméskilátások Európában a Pireneusi-félsziget kivételével, ahol fokozódott az aszály, így tovább csökkentek a spanyol és portugál termés-előrejelzések a nyári növényekre, sőt az aszály miatt valószínűleg a termőterület is zsugorodik - írta májusi nemzetközi agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A falusi élet

Zebegény Szőnyi szemével – A falusi élet címmel nyílt meg május 20-án a Szőnyi István Emlékmúzeum kétrészes kiállítássorozatának első tárlata Zebegényben.

Az innováció segítségével csökkenthető a parlagfű terjedése a földeken

A klímaváltozás negatív hatásaival nap mint nap szembesülnek a mezőgazdaság szereplői. Az elmúlt évek aszályos időjárása, a nagymértékű vízhiány nem kedvezett a hazai szántóföldi növénytermesztésnek és a kutatások azt jelzik, hogy az emelkedő átlaghőmérséklet a gyomnövények további terjedésének és pollenszórásának is utat engedhet.

Már bekövetkezett a peronoszpórafertőzés

Az idén tavasszal kedvezett az időjárás a peronoszpórafertőzésnek, megjelentek az első olajfoltok a szőlő levelén. Egyelőre nem mindenütt látványosak, de a sok eső miatt bárhol elindulhatott a kórfolyamat, amit felszívódó szerekkel célszerű blokkolni.

Talajvizsgálat másképpen

A talaj termőképessége annak fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságain alapszik, és közrejátszik benne a szennyezőanyagok jelenléte is. A fizikai jellemzők határozzák meg a talaj szerkezetét, porózusságát, vízmegtartó képességét, ami a talajélet szempontjából is fontos.

Olajos magvak piac kilátásai

Magyarországon az utóbbi öt évben folyamatosan csökken a repce termőterülete, az idén körülbelül 180 ezer hektárról fogják betakarítani. A piaci helyzetet sok minden befolyásolja, leginkább az Európában várható bő termés, hosszú távon pedig a biodízel-termelés visszaszorulása.

Eső legyen, vagy folyjon a víz

Ünnepélyes keretek között adták át a Hársfamajori öntözési közösség öntözőtelepét, május közepén. A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával megvalósult beruházás a termelés biztonságát szolgálja.