Back to top

Fontos tudnivalók: elérhető az e-permetezési napló – A gazdálkodók tesztelhetik!

Elérhető lett az elektronikus permetezési napló (ePN) és a gazdálkodók már tesztelhetik, hogy a felület éles indulásáig 2022. július 1-ig megismerjék a rendszert – hívta fel rá a figyelmet a témában tartott hatósági tájékoztatón a Nébih szakembere, a NAK Szántóföldi Napokon, Mezőfalván.

Az értékesítési célra szánt növényi termékek előállítása, raktározása és feldolgozása során végzett növényvédő szeres kezelésekről vezetett nyilvántartást (permetezési napló) a Nébih elektronikus felületén kell vezetni 2022. július 1-től.

Az e-permetezési napló használatáról és aktualitásairól tartott hatósági tájékoztatót a Nébih a mezőfalvi Szántóföldi Napokon, ahol Várszegi Gábor, a Nébih Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság osztályvezetője tájékoztatta az érdeklődőket az e-permetezési napló használatának aktualitásairól.

Várszegi Gábor osztályvezető: "Használják és teszteljék a rendszert a gazdálkodók"
Várszegi Gábor osztályvezető: "Használják és teszteljék a rendszert a gazdálkodók"
Fotó: Csatlós Norbert

Amit eddig papíron kellett vezetni permetezési naplót a jövőben már elektronikusan kell tölteni, naprakészen a hatóság által biztosított felületen. A Permetezési naplóval kapcsolatos egyéb tényezőkben nincs változás. Nem változik, illetve minimális változás van abban, hogy milyen adatokat kell vezetni, nem változik az sem, hogy a kezeléseket annak megtörténtéig kell rögzíteni. Szintén nem változik, hogy fel kell tüntetni a csávázott vetőmag vetését.

„Átmeneti év lesz az idei, vagyis június 30-ig az érintetteknek a papír alapú gazdálkodási naplót kell vezetni, ezután a hatóság nem fogja semmilyen formában elfogadni a papíralapú permetezési naplót, csak elektronikus formában.

Ebből adódóan, ha valaki valamilyen területalapú támogatásban vesz részt, amihez kötődik gazdálkodási napló (GN), azon belül permetezési napló vezetési kötelezettség, akkor például 2023 januárjában, amikor a 2022-es évre vonatkozó gazdálkodási naplót fogják benyújtani a hatósághoz elektronikusan, akkor a gazdálkodási napló GN10-es lapján csak az első félévi permetezéseket kell feltűntetniük. Hiszen, a második félévi permetezések benne lesznek az elektronikus permetezési napló rendszerben a hatóságnál. Ezt követően, 2023-tól kivezetésre kerül a permetezési napló a gazdálkodási napló berkein belül és csak az elektronikus permetezési naplót kell már majd vezetni” a növényvédelmi kezelések tekintetében– foglalta össze Várszegi Gábor. Kiemelte,

az érintettek kezdjenek el ismerkedni a felülettel, teszteljék. 2022. június 31-én éjfélkor minden addig betöltött tesztadat törlésre kerül majd. Másnaptól üres rendszerrel indul a felület.

Fotó: Csatlós Norbert

Megbízható-e más az elektronikus permetezési napló vezetésével?

A jogszabály szerint a permetezési napló vezetéséért a földhasználó felel, de mint azt Várszegi Gábor elmondta, ez a felelősség adott esetekben (például, ha van 1-es kategóriás szerfelhasználás miatt szakirányítóval szerződése a gazdálkodónak vagy mondjuk növényorvossal van szerződése) ez a felelősség megosztható a kettejük közötti szerződés alapján, de az alapvető felelősség a gazdálkodóé. „Ez a felelősség tehát meghatalmazással bárkinek átadható. Értem ez alatt azt, ha például egy idős gazdálkodóról beszélünk, aki lehet akár egy családtag, lehet az a szolgáltató is, aki amúgy is végzi a növényvédelmi tevékenységet a gazdálkodó területén, lehet integrátor cég is, bárkinek átadható ez a kötelezettség, de ettől még a felelősség a gazdálkodón marad, ha ezt szerződésben egymás között nem kezelik le”.

Másolási funkció: könnyíti a gazdák munkáját

Állókultúráknál, kisebb parcellák, tábláknál felmerülhet a kérdés,

ha egy nap a gazdálkodó lepermetezett, tegyük fel tizenkét táblát ugyanazzal a vegyszerrel, ugyanazzal a dózissal, akkor tizenkétszer kell-e felvinnie a kezelést az elektronikus permetezési naplóba?

„Természetesen nem, a gazdálkodó egyszer felviszi a kezelést az egyik táblához, kijelöli, majd egy gombnyomással átmásolhatja ezeket az adatokat az adott táblákhoz. Ugyanez igaz akkor is, ha a gazdálkodónak a technológiája – általában szántóföldeknél jellemző -, minden évben hasonló, hasonló kezeléseket használ, ugyanazokat a növényvédőszereket, ebben az esetben a teljes előző évi technológiája átmásolható lesz a következő évre, csak a dátumokat kell aktualizálni” – mondta el az osztályvezető.

Fotó: Csatlós Norbert

Figyelni kell a dátumokra az előre tervezett kezeléseknél

A gazdálkodóknak 1 hónapra előre lesz lehetőségük a rendszerbe felvinni a betervezett kezeléseket. Az osztályvezető hangsúlyozta, azonban

ha a kezelés végül valamilyen oknál fogva nem valósul meg, akkor fontos ezt a dátumot átírni,

majd véglegesíteni, amikor a kezelés valójában megtörténik, mert a hatóság csak a véglegesített státuszú kezeléseket tekinti elfogadhatónak.  

Utólagosan rögzíthető-e kezelés?

Ennek jogszabályi akadálya van, nem technikai – fogalmazott. „Ha ez valakinél egyszer-egyszer előfordul annak nem lesz következménye, de ha azt érzékeli a rendszer, hogy valaki rendszeresen úgy rögzíti a kezeléseket, hogy az már megtörtént egy héttel ezelőtt, akkor ő várhat hatósági ellenőrzést az elektronikus permetezési naplóba rögzített adatok alapján”- tette hozzá az előadó.

Foltkezelés is rögzíthető-e?

A tájékoztató végén érdeklődői kérdés volt, hogy foltkezelés rögzíthető-e a rendszerben. Várszegi Gábor válaszában elmondta, a tesztrendszerben foltkezelés rögzítésére még nem lesz lehetőség. Amint azonban elkészül az ehhez szükséges informatikai fejlesztés ez is felvihető lesz majd.

A permetezési napló vezetésére szolgáló elektronikus felület a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül érhető el: https://upr.nebih.gov.hu/login

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Itt az ideje, hogy éljen az energiahatékonysági adókedvezménnyel

A mostani piaci környezetben a családok mellett a vállalatok életében is fokozottan előtérbe kerül az energiahatékonyság. Az alapvető termelési, működési költségek akár a többszörösére is növekedhetnek, ami sok cég esetében végzetes lehet, ha nem tudják a költségeket racionalizálni.

Nincs más választásunk: öntözni!

Vagy öntözünk, vagy ellehetetlenül a gazdálkodásunk. Ha valakinek eddig kétségei lettek volna ez ügyben, akkor ebben az évben egyértelmű választ kapott rájuk. Az aszállyal megsanyargatott búza után abban bíztunk, hogy majd a kapások valahogy kiegyenesítik az idei évet, de sajnos nem ez történt, tovább romlott a helyzetünk. Még több helyen megégett a kukorica, olyannyira, hogy meg se nőtt, vagy ha címert hányt is, csövet már nem hozott.

Római kori villakert

„Nekem a Balaton a Riviéra…” – cseng a fülünkben az örökzöld sláger. S valóban, sokan indulunk nyaranta a Balaton mellé, hogy élvezzük a táj szépségét és kedvező mikroklimatikus adottságait: a meleg, de nem szélsőségesen forró nyarat, melyet a tó felől feláramló, párát hozó szellők temperálnak. Így gondolhatták ezt az 1. századtól a környéken fokozatosan megtelepülő ókori rómaiak is.

Cirok szakmai nap a Gabonakutatónál

A Gabonakutató dél-alföldi nemesítőállomásán szakmai napot tartottak szeptember elején. Az intézet nemesítői és területi képviselői által tartott kiszombori bemutató témáját az aszályos idei időjárás határozta meg, de a víz hiánya mellett a magas hőmérséklet is komoly kihívást jelentett a növények számára. Az alföldi körülmények közepette jó volt látni a szárazságtűrő cirokféléket és napraforgókat, sőt még zöld szóját is lehetett látni.

A családi gazdálkodás ENSZ-évtizede

Az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO által ez alkalomból rendezett fórumon a FAO főigazgatója azt mondta, hogy az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása során a családi gazdálkodókat kell a középpontba helyezni.

Megszűnt az aszály, folytatódik a talajok őszi feltöltődése

A hét további részében többször lehet számítani nagy területeket érintő esőre, így folytatódik a talajok őszi feltöltődése - írta hétfői agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Corteva Agriscience megállapodást írt alá a Biológiai Vezető Symborg felvásárlásáról

A Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) és a Symborg bejelentette, hogy aláírták a végleges megállapodást, a spanyolországi Murciában működő mikrobiológiai technológiák szakértő vállalatának (Symborg) megvásárlásáról.

Brüsszel javaslatai az európai mezőgazdasági termelés csökkentését eredményezik

A közepes méretű állattartó telepek működtetéséhez előírni tervezett új szabályok az állattenyésztési ágazat, a növényvédőszer felhasználás fűnyíróelv-szerű felére csökkentése pedig a növénytermesztési ágazat számára jelent nehézséget - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a mezőgazdasági miniszterek brüsszeli ülését követően.

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.