Back to top

Egy példaértékű ágazat

Az ágazati szintű együttműködés sikeres példája itthon a termelőket, feldolgozókat és kereskedőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács – mondta Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a szervezet tejvilágnapi sajtótájékoztatóján június 2-án Dabason.

Magyarország az egyike azon kevés európai uniós államnak, ahol sikerült emelni a tejtermelés volumenét az elmúlt években
Magyarország az egyike azon kevés európai uniós államnak, ahol sikerült emelni a tejtermelés volumenét az elmúlt években
Fotó: Kiss Gergely
Kiemelte, hogy

2010 óta 26 százalékkal nőtt a tejtermelés, és több mint 26 százalékkal emelkedtek az átlaghozamok, az ágazat exportértéke pedig 2,1-szeresére bővült.

Ezek olyan alapok, amelyekre a háború és világjárvány által meghatározott piacon is építeni lehet. Hangsúlyozta az ágazat több évtizedes edukációs munkáját, valamint az európai uniós és állami támogatással megvalósuló fejlesztéseket. Mint mondta, háromszáz szarvasmarhatelep nyújtott be pályázatot 123 milliárd forint értékben, és 14, összesen 9,5 milliárd értékű nagy tejipari projekt valósulhat meg a következő években.

Sokadik alkalommal sikerül az ágazat sikereire irányítania a szakma és a társadalom figyelmét a Tej Terméktanácsnak – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki gratulált a szervezetnek.

Szerinte a háborúnak, a három évtizede nem látott inputáremelkedésnek és a kialakuló áruhiánynak pozitív hozadéka is lehet: talán eljött a vaj rehabilitációjának az ideje.

Egy biztos – tette hozzá -, az olcsó élelmiszer és az élelmiszerpazarlás ideje lejárt. Brüsszelnek pedig át kellene gondolnia, hogy a jelenlegi helyzetben tényleg „bele akarja-e fojtani” a piaci lehetőséget az európai gazdálkodókba.

A szakmai nap keretében edukációs élménypark várta a dabasi kisiskolásokat, ahol dietetikusok és izgalmas oktató játékok segítségével ismerték meg a tej és tejtermékek pozitív élettani hatásait
A szakmai nap keretében edukációs élménypark várta a dabasi kisiskolásokat, ahol dietetikusok és izgalmas oktató játékok segítségével ismerték meg a tej és tejtermékek pozitív élettani hatásait
Fotó: Kiss Gergely
Kiemelte: a kiskereskedelmi láncok felelőssége is, hogy a hazai tejtermék eljusson a magyar fogyasztókhoz. Növelni kellene a feldolgozott termékek arányát a boltok polcain.

A tej megítélése ellentmondásos napjainkban, miközben tudományos tények támasztják alá, hogy rendkívül értékes élelmiszer, amely alapvetően fontos az emberi szervezet egészséges működéséhez – mondta dr. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. A szervezettel egy éve működik együtt a Tej Terméktanács. Hozzátette:

két pohár tej a napi energiabevitel 12-15, a fehérjebevitel 20-25, a kalciumszükségletnek pedig a 70 százalékát biztosítja, miközben a tej fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a fogszuvasodás, bizonyos daganattípusok és az elhízás megelőzésében is.

A Tej Terméktanács világnapi rendezvényének az egyik legjelentősebb hazai takarmánygyártó cég, a Vitafort Zrt. adott otthont, amely egész napos, több száz résztvevős szakmai és partneri találkozóvá bővítette a programot. A cégcsoport árbevételének 54 százaléka származik a tejágazatból, kutatási-fejlesztési tevékenységének pedig több mint 60 százaléka irányul az ágazatra, 5 milliárd forintot meghaladó értékben – mondta el Kulik Zoltán vezérigazgató. Hozzátette: véleménye szerint a keresleti piac a közeljövőben biztosan megmarad, a magyar tejágazatnak pedig nemcsak múltja és jelene, hanem jövője is van.

Feldman Zsolt: 2010 óta 26 százalékkal nőtt a tejtermelés, és több mint 26 százalékkal emelkedtek az átlaghozamok, az ágazat exportértéke pedig 2,1-szeresére bővült
Feldman Zsolt: 2010 óta 26 százalékkal nőtt a tejtermelés, és több mint 26 százalékkal emelkedtek az átlaghozamok, az ágazat exportértéke pedig 2,1-szeresére bővült
Fotó: Kiss Gergely
Az elmúlt 6-8 évben lassan, de biztosan bővült a tejfeldolgozás – tájékoztatott Szautner Péter, a terméktanács feldolgozó oldali társelnöke. A tejfogyasztás 7, a sajtféléké 25, a vajé és vajkészítményeké 36, a tejalapú desszerteké, az ízesített tejeké pedig 30 százalékkal emelkedett. Az egy főre jutó fogyasztásunk azonban még mindig jelentősen elmarad az európai átlagtól. Sajtból az 50, vajból, illetve vajkrémből csak a 35 százalékát érjük el.

A Vitafort szakmai napján mintegy négyszáz partner, illetve sajtós vett részt
A Vitafort szakmai napján mintegy négyszáz partner, illetve sajtós vett részt
Fotó: Kiss Gergely
A felvásárlói árak szintén lassan, de biztosan zárkóznak fel az uniós szinthez, Magyarország pedig egyike azon keveseknek, ahol sikerült emelni a termelés volumenét az elmúlt években. A háztartások vásárlóereje azonban csak az 50 százalékát éri el 42 uniós ország átlagának, vagyis

a következő időszakban egyszerre kell figyelni a kapacitás- és hatékonyságnövelésre, az ágazati szereplők kölcsönös támogatására, valamint a hazai piac teherbíró képességére

– hangsúlyozta a szakember.

jelentős kiskereskedelmi lánc tagja a Tej Terméktanácsnak, ami garantálja, hogy megmarad a fogyasztásnövekedés – mondta Istvánfalvi Miklós, a szervezet elnöke. Kérdés – tette hozzá -, hogy meddig fog tartani a keresleti piac és a drasztikus áremelkedés.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.

Cirok: a jövő kukoricája lehet

A mezőgazdaságban kell a több lábon állás. A növénytermesztésen belül erre jó lehetőséget kínál a cirok, ám tudnunk kell, hogy az eddigi gyakorlatunk változtatásra szorul. Mindezt Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára hangsúlyozta azon a sajtótájékoztatón, amit a Pápai Agroprodukt Zrt. pásztói telepén tartottak.

Dolgoznak az erdészetek a tűzifaigény kielégítésén

Jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén a Tűzifaprogramban – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. Az ország legnagyobb részén már elkezdődtek a szállítások is. A főváros környékén, illetve az Alföldön a legnagyobb az érdeklődés.

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

Brüsszel javaslatai az európai mezőgazdasági termelés csökkentését eredményezik

A közepes méretű állattartó telepek működtetéséhez előírni tervezett új szabályok az állattenyésztési ágazat, a növényvédőszer felhasználás fűnyíróelv-szerű felére csökkentése pedig a növénytermesztési ágazat számára jelent nehézséget - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a mezőgazdasági miniszterek brüsszeli ülését követően.

A természet megóvása kiemelt feladatunk

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.

Szoros küzdelemmel zárult az Ifjú Kócsagőr Program döntője

A kilencedik éve meghirdetett országos vetélkedőn az egyes nemzeti park igazgatóságok legjobb ifjú kócsagőrei mérték össze rátermettségüket és szakmai ismereteiket – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 2022. évi Ifjú Kócsagőr Program záróünnepségén, Dévaványán.