0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egy példaértékű ágazat

Az ágazati szintű együttműködés sikeres példája itthon a termelőket, feldolgozókat és kereskedőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács – mondta Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a szervezet tejvilágnapi sajtótájékoztatóján június 2-án Dabason.

Kiemelte, hogy

2010 óta 26 százalékkal nőtt a tejtermelés, és több mint 26 százalékkal emelkedtek az átlaghozamok, az ágazat exportértéke pedig 2,1-szeresére bővült.

Ezek olyan alapok, amelyekre a háború és világjárvány által meghatározott piacon is építeni lehet. Hangsúlyozta az ágazat több évtizedes edukációs munkáját, valamint az európai uniós és állami támogatással megvalósuló fejlesztéseket. Mint mondta, háromszáz szarvasmarhatelep nyújtott be pályázatot 123 milliárd forint értékben, és 14, összesen 9,5 milliárd értékű nagy tejipari projekt valósulhat meg a következő években.

Sokadik alkalommal sikerül az ágazat sikereire irányítania a szakma és a társadalom figyelmét a Tej Terméktanácsnak – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki gratulált a szervezetnek.

Szerinte a háborúnak, a három évtizede nem látott inputáremelkedésnek és a kialakuló áruhiánynak pozitív hozadéka is lehet: talán eljött a vaj rehabilitációjának az ideje.

Egy biztos – tette hozzá -, az olcsó élelmiszer és az élelmiszerpazarlás ideje lejárt. Brüsszelnek pedig át kellene gondolnia, hogy a jelenlegi helyzetben tényleg „bele akarja-e fojtani” a piaci lehetőséget az európai gazdálkodókba.

Kiemelte: a kiskereskedelmi láncok felelőssége is, hogy a hazai tejtermék eljusson a magyar fogyasztókhoz. Növelni kellene a feldolgozott termékek arányát a boltok polcain.

A tej megítélése ellentmondásos napjainkban, miközben tudományos tények támasztják alá, hogy rendkívül értékes élelmiszer, amely alapvetően fontos az emberi szervezet egészséges működéséhez – mondta dr. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. A szervezettel egy éve működik együtt a Tej Terméktanács. Hozzátette:

két pohár tej a napi energiabevitel 12-15, a fehérjebevitel 20-25, a kalciumszükségletnek pedig a 70 százalékát biztosítja, miközben a tej fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a fogszuvasodás, bizonyos daganattípusok és az elhízás megelőzésében is.

A Tej Terméktanács világnapi rendezvényének az egyik legjelentősebb hazai takarmánygyártó cég, a Vitafort Zrt. adott otthont, amely egész napos, több száz résztvevős szakmai és partneri találkozóvá bővítette a programot. A cégcsoport árbevételének 54 százaléka származik a tejágazatból, kutatási-fejlesztési tevékenységének pedig több mint 60 százaléka irányul az ágazatra, 5 milliárd forintot meghaladó értékben – mondta el Kulik Zoltán vezérigazgató. Hozzátette: véleménye szerint a keresleti piac a közeljövőben biztosan megmarad, a magyar tejágazatnak pedig nemcsak múltja és jelene, hanem jövője is van.

Az elmúlt 6-8 évben lassan, de biztosan bővült a tejfeldolgozás – tájékoztatott Szautner Péter, a terméktanács feldolgozó oldali társelnöke. A tejfogyasztás 7, a sajtféléké 25, a vajé és vajkészítményeké 36, a tejalapú desszerteké, az ízesített tejeké pedig 30 százalékkal emelkedett. Az egy főre jutó fogyasztásunk azonban még mindig jelentősen elmarad az európai átlagtól. Sajtból az 50, vajból, illetve vajkrémből csak a 35 százalékát érjük el.

A felvásárlói árak szintén lassan, de biztosan zárkóznak fel az uniós szinthez, Magyarország pedig egyike azon keveseknek, ahol sikerült emelni a termelés volumenét az elmúlt években. A háztartások vásárlóereje azonban csak az 50 százalékát éri el 42 uniós ország átlagának, vagyis

a következő időszakban egyszerre kell figyelni a kapacitás- és hatékonyságnövelésre, az ágazati szereplők kölcsönös támogatására, valamint a hazai piac teherbíró képességére

– hangsúlyozta a szakember.

jelentős kiskereskedelmi lánc tagja a Tej Terméktanácsnak, ami garantálja, hogy megmarad a fogyasztásnövekedés – mondta Istvánfalvi Miklós, a szervezet elnöke. Kérdés – tette hozzá -, hogy meddig fog tartani a keresleti piac és a drasztikus áremelkedés.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu