Back to top

Siller borok fesztiválja kezdődött Pakson

Két év kihagyás után ismét megrendezik az Országos Sillerfesztivált Pakson, a 13. rendezvényen a legjobb sillerek és a borfajtához illő ételek kóstolója is várja az érdeklődőket.

Fotó: Viniczai Sándor
A pénteken kezdődő, kétnapos eseményre 150 bormintát neveztek - mondta Kovács Mihály, a szervező Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének főpohárnoka az MTI-nek. Hozzátette:

a borversenyre a legtöbb magyar borvidékről érkeztek sillerek, és szerepelnek a Vajdaságban, a Felvidéken, Erdélyben készült borok is.

A házigazda egyesület 2001-ben azzal a céllal alakult, hogy a paksi borok visszanyerjék régi elismertségüket. A Duna-parti városban a borászatnak jelentős múltja van, a 18. századi német telepesek által meghonosított siller a múlt század első felében kedvelt paksi bor volt, sok fővárosi borkimérés kínálatában szerepelt - jegyezte meg a főpohárnok.

Ismertetése szerint a paksi sillert eredetileg harminc szőlőfajtából, kék és fehér szőlők házasításából készítették; ezt - a hagyományra való tekintettel - a bortörvény ma is lehetővé teszi a paksi borászoknak.

Ennek ellenére Pakson is többnyire kék szőlők, kékfrankos, merlot a siller alapja.

A fesztivál első napján a borokat hét bizottságban 51 neves borász bírálja. Szombaton főzőversenyt rendeznek a sillerhez illő ételekből, a résztvevők jellemzően halászlét, pincepörköltet, kakaspörköltet főznek majd, és lesz pogácsasütő verseny is. A 90 pincéből álló pincefaluban ingyen lehet majd kóstolni a zsűri által kiválasztott legjobb száz siller bort.

A program esti részében szerepel többek között a Budapest Bár és Deák Bill Gyula koncertje.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

Rizling Vakáció: Főszerepben a badacsonyi Olaszrizling

Az eddigiekkel összhangban, október 14-16 között folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon, amelynek idei harmadik állomásában a Kárpát-medence legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, az Olasz rizling kerül fókuszba. A Rizling Vakáció program keretén belül 10 helyszínen, számtalan meglepetéssel, boros játékkal, ínycsiklandó ételekkel és kiváló borokkal várják a látogatókat.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.