Back to top

Van-e a tejben P-vitamin?

A tej világnapját Dabason, a Vitafort Zrt. központjában ünnepelte meg a tejes szakma. A helyszínválasztás oka pedig az, hogy a takarmánygyártó cég épp 10 éve lett a Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezet támogató partnere.

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója a tej világnapi partnertalálkozón
Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója a tej világnapi partnertalálkozón
Fotó: Kiss Gergely
Míg az Új világ kezdődött... Jövőálló megoldások címmel rendezett vitafortos partnertalálkozón a szakemberek arról beszéltek, hogy a tejágazatban a siker alapja a feldolgozók és a termelők együttműködése, és a kiskereskedők bevonása a termékpálya működésébe, addig a kerti „tejpartisátorban” a terméktanács a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége közreműködésével iskolás gyerekeknek mutatta meg, miért is fontos tejet és tejterméket fogyasztani.

A Magyar Mezőgazdaságnak nyilatkozó gyerekek általában szeretik a tejet elsősorban azért, mert jó ízű, finom, de van, aki azt is elmondta, hogy a nagypapája és az egész család is szerei.

Fotó: Kiss Gergely
A sátorban ki lehetett próbálni a fejést is, ami kis zavart is okozott a fejekben, mert

ezek a gyerekek – bár kíváncsiak lennének rá – nem láttak még élőben fejést, így azt gondolják, a tejtermelő gazdaságokban is kézzel fejnek, és egy állat megfejése nem tart tovább egy percnél.

Fotó: Kiss Gergely
Ezek alapján érdemes lenne a termelőknek elgondolkodni azon, hogy már alsó tagozatos általános iskolásokat megismertessenek az állattartó telepekkel. Így egyrészt a gyerekek már kiskorukban beleszerethetnek az állatokkal való foglalkozásba és akár még a munkaerőgondok is csökkenhetnének, másrészt ezeket a gyerekeket, mint fogyasztókat nem lehetne hamis információkkal megtéveszteni.

A megkérdezett gyerekek ízlése tejtermékek tekintetében nagyon változatos:

szeretik a kakaót, madártejet, joghurtot, tejfölt sőt még a kefírt is, de amit senki nem hagyott ki, az a sajt, illetve a sajtos ételek, a sajtos tésztától a milánóin át a lángosig.

Fotó: Kiss Gergely
A fagyira azonban nem tekintettek úgy, mint tejes ételre, még akkor sem, ha minden résztvevő kapott egy szép nagy adagot az édességből.

A partisátorban egyébként az előadások és a fejés mellett felnőtteknek is gondot okozó feladat is volt. El kellett dönteni, milyen vitaminok vannak a tejben. Nehezítették a szervezők a feladatot azzal is, hogy – becsapós kérdésként – a vitaminok mellett a tejben található ásványi anyagokat is felsorolták a választható anyagok között. A tájékozottak (vagy internetes keresésben jók) azonban tudják, hogy P-vitamin – bár létezik – a tejben nem található, azonban a P vegyjelű foszfornak igenis forrása a „macskafröccs”.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannonia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

Együttműködési megállapodás a MATE és az Alföldi Tej Kft. között

Stratégiai partneri megállapodást írt alá a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem és az Alföldi Tej Kft. A felek az oktatás, a kutatás, az innováció és a társadalmi szerepvállalás területén korábban is meglévő együttműködésüket akarják megerősíteni, illetve bővíteni.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Oktatási és kutatási magyar-üzbég együttműködés

A Taskenti Állami Agráregyetemmel korábban megkötött együttműködést erősítette meg Aziz Botirovich Voitov üzbég mezőgazdasági miniszter, és Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a KÁN Egyetemi napokon, Kaposváron..