0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Elsősegélyt nyújtó növények úton- útfélen

Egy várva várt kirándulás során senki sem szeretne megsérülni, hiszen az akár teljesen tönkre is teheti a programot. Azonban a baleset kellemetlen sajátossága, hogy természeténél fogva éppen olyankor történik, amikor egyáltalán nem számítunk rá. A kirándulások során a környezetünkben megtalálható növények közül több is segítségünkre lehet a bajban...

Érdemes a lábunk elé nézni természetjárás és kirándulás közben, mert sok vadon előforduló segítő kerülhet utunkba. Talán a sérülést néha nem tudjuk elkerülni, mégis felkészültek lehetünk a kezelését tekintve.

Jártunkban- keltünkben

Elsősorban a levelek alkalmasak a kezelésre, ezeket morzsoljuk, dörzsöljük ujjaink között, míg levet eresztenek. Esetleg ha kellően tiszta, péppé rághatjuk a növényi részt használat előtt, természetesen azon növények kivételével, amelyek veszélyesebb hatóanyagokat is tartalmaznak, pl.: fekete nadálytő, ebnyelvűfű, fecskefű, martilapu.

A nyálunk egy különleges összetételű nedv, ami sebgyógyító nyákot, a gyógynövények hatékonyságát növelő enzimeket, fájdalomcsillapítót és némi baktériumölő anyagot is tartalmaz.

Réten, útszélen

Cickafarkfű: nyers leve sebgyógyító, fertőtlenítő és bőrnyugtató hatású. Érintése egyeseknél allergiás reakciót válthat ki, ezért csak óvatosan.

Lándzsás útifű: zúzott vagy összerágott levelének nedve baktériumölő, vérzéscsillapító és sebgyógyító hatással rendelkezik.

Százszorszép: morzsolgatott vagy megrágott leveleivel horzsolás, ficam, és rándulás kellemetlenségeit csillapíthatjuk.

Vérehulló fecskefű: fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású friss nedve látványosan segít apróbb vágások, nehezen gyógyuló vagy elfertőződött sebek esetében.

Pásztortáska: nedve hatékonyan csillapítja a vérzést (az orrvérzést is) és összehúzza a szöveteket. A levelekből készített masszát véraláfutásra, zúzódásra is tehetjük.

Palástfű: különféle vérzéssel járó sérülések esetén hasznát vehetjük összemorzsolt levelének.

Kerek repkény: vérző vagy begyulladt sérülésekre szétmorzsolt, megrágott leveleiből készíthetünk pakolást. Szúrt sebek esetén segít a „behatoló” eltávolításában.

Ebnyelvűfű: friss megnyomkodott vagy pépesített levele fájdalomcsillapító hatású, csökkenti a vérzést és stimulálja a sebgyógyulást.

Fekete üröm: tegyünk néhány levelet a zokninkba, ha hosszabb kirándulásra készülünk. Ha nem voltunk ennyire előrelátók, akkor még a fájdalom és kimerültség jelentkezése után is érdemes kipróbálni.

Aranyvessző: forrázata csillapítja a vérzést, továbbá segít nehezen gyógyuló sebek és kiütések esetén.

Parlagfű: friss levélnedve illetve forrázata megnyugtatja, fertőtleníti a sebeket, elősegíti a gyógyulást, gyorsítja a vérömlenyek felszívódását.

Nedvesebb élőhelyeken

Martilapu: friss levele enyhén megzúzva (esetleg forrázata) tisztítja és megnyugtatja a sebeket, csökkenti a gyulladást.

Fekete nadálytő: levelét vágásra, horzsolásra, zúzódásra, ficamra, véraláfutásra, és égési sérülésekre tehetjük.

Acsalapu: a lábak fáradtságát enyhíti, ha a levelét a zokninkba tesszük.

Erdőben, erdőszélen

Madársóska: összezúzott levele és présnedve elősegíti a sebgyógyulást.

Ibolya: fejfájás esetén morzsolgassunk meg néhány frissen szedett levelet és dörzsöljük a homlokunkra, a halánték részre, szükség esetén rögzítsük. Reumatikus és köszvényes fájdalmak enyhítésében is csodálatra méltó eredményeket ér el.

Erdei szamóca: megmorzsolt levelét sebkezelésre, a zúzott szamócákat a napégette bőr panaszainak enyhítésére használhatjuk.

Turbolya: véraláfutásra, zúzódásra a pépesített növény felhasználásával készíthetünk kötést.

Ökörfarkkóró: fellazított, szétdörzsölt levele támogatja a sebgyógyulást.

Enyves éger: ha megfájdult a lábunk tegyünk néhány levelet a talpunk alá a zokniba, megelőzésképpen is alkalmazható.

Hegyi juharfa: levelét a zokninkba téve csillapíthatjuk a láb fáradtságát.

Fűzfa: levele csillapítja a reumatikus fájdalmakat és sebtapaszként is használható.

Minél jobban megismerjük a körülöttünk levő világot, annál magabiztosabban használhatjuk a kezünkbe akadó növényeket. Ha bajba kerülünk, ezek a gyógynövények azonnal segítenek, méghozzá frissen, körülményes procedúrák elvégzése nélkül.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu