Back to top

Lovasterápia: gyógyító közelség

A sajátos nevelési igényű Mádli Levente ősszel kezdi az általános iskolát. Egy olyan intézményben fog tanulni, amelyet ép értelmű, autizmussal diagnosztizált gyerekek számára hoztak létre. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongán élő kisfiú mindig szívesen segített a ház körül tartott állatok ellátásában.

(illusztráció)
(illusztráció)
Fajtabajnok nyulakat tenyésztő édesapja, Mádli János pedig azt is megfigyelte, miként nyugtatja meg hiperaktivitással is diagnosztizált kisfiát a kutyákkal, nyulakkal, galambokkal és tyúkokkal való foglalkozás.

„A legjobb hatással azonban a lovak vannak rá. Mintha különleges kapcsolat lenne közöttük”

- mesélte.

Leventével gyakran járnak gyerekkori barátjához, aki lovakat tart. A kisfiú simogatja, eteti itatja az állatokat, amitől érezhetően nyugodtabbá, sokkal kiegyensúlyozottabbá válik.

A hippoterápia során a ló élő gyógyászati segédeszköz – olvasható az Autisták Országos Szövetségének honlapján. Egy ilyen terápiának kettős eredménye van: egyrészt neurológiai, másrészt ortopédiai. Utóbbi lényege, hogy javul a lovagló személy tartása, nyúlik az izomzata, és mozgékonyabbak lesznek az ízületei. A kezeléseket többnyire gyógytornász irányítja.

A terápia során a legfontosabb a lóval való közvetlen kontaktus, testének melege, puhasága, járásának ringatása, amelyek segítenek kikapcsolni a káros külső és belső ingereket
A terápia során a legfontosabb a lóval való közvetlen kontaktus, testének melege, puhasága, járásának ringatása, amelyek segítenek kikapcsolni a káros külső és belső ingereket
Fotó: Mádli János

A gyógypedagógiai célú vagy fejlesztő lovaglást és lovastornát a szakemberek elsősorban pszichés problémák, kommunikációs, viselkedésbeli, tanulási zavarok, valamint értelmi fogyatékosság, autizmus esetén javasolják. A ló mindhárom jármódját igénybe veszik a kezelések alatt, és a kezelt önállóan is lovagolhat a megfelelő körülmények biztosításával.

A gyerekek általában nem félnek a lótól, ha pedig kezdetben mégis, az gyorsan oldódik
A gyerekek általában nem félnek a lótól, ha pedig kezdetben mégis, az gyorsan oldódik
Fotó: Mádli János

A gyógypedagógiai lovaglás során az ember-ló együttműködése eredményeképpen létrejövő pszichológiai értékek kerülnek előtérbe az egyén fejlesztése érdekében.

A terápia során a legfontosabb a lóval való közvetlen kontaktus, testének melege, puhasága, járásának ringatása, amelyek segítenek kikapcsolni a káros külső és belső ingereket.

A lovasterápia fizikálisan és mentálisan is nagyon jól hat az autizmussal élő gyerekekre - olvasható több tanulmányban. Javul a magatartásuk, fejlődnek mentális és szociális képességeik
A lovasterápia fizikálisan és mentálisan is nagyon jól hat az autizmussal élő gyerekekre - olvasható több tanulmányban. Javul a magatartásuk, fejlődnek mentális és szociális képességeik
Fotó: Mádli János

A ló közelségének pozitív hatása miatt a kezelések nemcsak lovaglásból, hanem a foglalkozások előtti és utáni simogatásokból, lóápolásból is állnak. Ez a ráhangolódásban is segít a gyerekeknek. Ők általában nem félnek a lótól, ha pedig kezdetben mégis, az gyorsan oldódik. A foglalkozások során egyre magabiztosabbá, bátrabbá válnak, határozottságuk, felelősségérzetük nő - csakúgy, mint bárkinek, aki lovagolni kezd.

A lovaglónak javul a közérzete, az önbizalma, nyitottabbá, közlékenyebbé válik. Megtapasztalja a kockázatvállalást és a felelősségérzetet, nő a türelme, és megtanulja összpontosítani a figyelmét.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2022 munkalovas szemmel

Mozgalmas, ugyanakkor rendkívül sikeres évet zár a Working Equitation Magyarország Sportegyesület. Edzőtáborok és versenyek régi és új helyszíneken, edzőképző tanfolyam, világbajnokság Franciaországban… Most felidézzük a legemlékezetesebb pillanatokat, és előretekintünk a következő esztendőre is.

A majálistól az Európa-bajnokságokig - Görög Gábor

Fiatal tehetségeket bemutató rovatunkban ebben a hónapban Görög Gáborral beszélgettünk, aki 2012 óta foglalkozik a fogathajtással. Az első versenye 2014. május 1-jén volt egy majálison, ekkor hajtott először közönség előtt. Azzal a lóval mutatkozott ott be, akivel később két Európa-bajnokságon is részt vett.

Saru Zsolttal az utánpótlásról

Az NLSF Program keretein belül indított fogathajtás utánpótlás munka­csoport egyik tagjával, Saru Zsolttal beszélgettem – az egyik olyan edzővel, akinek a legtöbb tanítványa vagy menedzseltje indult az idei, Kisbér-Ászáron megrendezett utánpótlás Európa-bajnokságon.

Elindult az NLSF Program a fogathajtó szakágban

A Magyar Lovassport Szövetség előterjesztésére Magyarország kormá­nyá­nak támogatásával 2022-ben elindult a Nemzeti Lovassport és Sport­lótenyésztési Program. Az elsődleges elképzelések szerint csak a három olimpiai szakágat érintette volna, de az eredményességeket figyelembe véve a lovastorna és a fogathajtó szakágak is részeseivé váltak a programnak.

Élőhelyfejlesztések zárultak le a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Keszthelyen.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.