0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az emlékév méltó zárása

Végéhez ért a Füvészkert 250 éves múltját felidéző emlékév. A záróesemény egybeesett az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusával, melynek Budapest adott otthont május közepén. A nyitórendezvényről készült, A Füvészkert 250 éve című írásunkat a Kertészet és Szőlészet 2021/39. számában olvashatták.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) botanikus kertje, a Füvészkert a 2021/2022-es tanévben ünnepelte megalapításának 250. évfordulóját. Az emlékévben két jeles eseményre is sor került: év elején a Hungarikum Bizottság döntésének értelmében a Füvészkert bekerült a „hungarikumok elő­szobájába”, a Magyar Értéktárba; májusban pedig a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségével közösen megszervezte a IX. EuroGard Kongresszust. Az Európában működő 800 botanikus kert háromévente tartott találkozóján több száz nemzetközi szakember vett részt.

A kongresszus fő témái között a biodiverzitás megőrzése, a kutatás, az oktatás, a botanikus kertek és a különböző tematikus kertek kapcsolata, közös programjai és együttműködési lehetőségei szerepeltek.

Az évfordulós programsorozat záróeseményén hazai és külföldi szakemberek is felszólaltak. Borhy László, az ELTE rektora megtiszteltetésnek nevezte, hogy a botanikus kerti kongresszus a jubileumi eseményhez kapcsolódott, így a találkozóra érkezett nemzetközi szakmai közösség is részese lehetett az örömteli eseménynek. Úgy vélte, a Füvészkert 250 éves évfordulójának eseménysorozata rendkívül színes, érdekes és méltó köszöntése volt a patinás helyszínnek. Winterl József Jakab, a Füvészkert alapítója is büszkén nyugtázná a kert fejlődését, ami évtizedekre visszanyúlóan a dolgozók növényszeretetének, tudásának, fáradhatatlan és gondos munkájának az eredménye.

V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa szerint a nagy múltú botanikus kert az évszázadok története is. A Füvészkert szépsége abban is áll, hogy Molnár Ferenc regényének, A Pál utcai fiúknak köszönhetően azok is tudnak hozzá érzéseket, emlékeket kötni, akik sohasem jártak benne.

Azt is hangsúlyozta, hogy a kert nekünk, magyaroknak jelenti a legtöbbet, ezért is volt helyénvaló, hogy a Hungarikum Bizottság legutóbbi ülésén a kiemelkedő nemzeti értékek közé emelte.

A Budapest szívében 250 éve megbúvó Füvészkert nagy büszkesége a fővárosnak, az országnak, és az egész nemzetnek, hisz a világ számos neves botanikus kertjével állítható egy szintre. Élet- és értékmentésnek nevezte azokat a botanikus kertben végzett szaporítási munkákat, amelyek révén több ezer, a kipusztulás szélére került veszélyeztetett növényfaj fennmaradását teszik lehetővé.

Orlóci László, a Füvészkert igazgatója munkájuk megkoronázásaként értékelte az alapítás 250. évfordulóját ünneplő nagyszabású eseménysorozatot. Mint mondta, a kert nagy utat tett meg 1771 óta, és reményét fejezte ki, hogy még sokáig fennmarad, hisz a jövő nem képzelhető el az élő környezet nélkül, amelynek kutatásában, megőrzésében egyre nagyobb szerepet vállalnak a botanikus kertek.

Az ünnepi rendezvény résztvevői angol és magyar nyelven vezetett tematikus sétákon vehettek részt. Láthatták a Füvészkert érdekes fáit, védett és veszélyeztetett növényeit, a növényházak orchideáit és rovarfogó fajait, termesztett gyógynövényeit.

Forrás: Kertészet és Szőlészet