Back to top

Rosalia fesztivál - A buborékok és a Kunsági borvidék a középpontban

Mintegy hatvan pincészet borai, gasztronómiai kiállítók, koncertek, családi és egyéb programok várják a látogatókat június 10. és 12. között a Városligetben a 11. Rosalia fesztiválon, melynek idei kiemelt témái a buborékok és a Kunsági borvidék lesznek.

A fesztivál rozéja
A fesztivál rozéja
Fotó: mmg archív
A Rosalia idén jelentkezik először kiemelt témával, a fesztivál így részben a "buborékokról fog szólni".

A minden borász kiállítónál kötelezően kínálandó rosék mellett számos helyen lehet ugyanis gyöngyöző- és habzóbort vagy akár tradicionális eljárással készített pezsgőt kérni

- mondták el a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Antal Gábor és Oláh Rita főszervezők.

Mint hozzátették, a fesztiválon kiemelt szerepet kap egy borvidék is, első alkalommal a friss, gyümölcsös borairól ismert Kunság, amely éppen a rosék terén különösen erős.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója felidézte, hogy a Rosalia fesztivál immár hetedik éve tart ki a Városliget mellett és hoz a parkba minőségi közönséget.

Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy az elmúlt időszakban maga a Városliget is megújult. Számos elemet adtak át a Liget Budapest projekt eredményeként, köztük két olyan ikonikus középületet, mint a Néprajzi Múzeum új otthona és a Magyar Zene Háza, valamint a megújult zöldfelületek, Millennium Háza és Vakok Kertje mellett többek között egy új promenádot a Dózsa György út mentén, ballonkilátót, nagyjátszóteret, futókört, sportpályákat, kutyafuttatókat és botanikus kertet - sorolta.

Diós Máté, a móri Paulus Molnár Borház vezetője, a fesztivál idei borának készítője elmondta, a SPAR Magyarországgal közösen kiírt Rosalia bora pályázaton nyertes tételük merlot, pinot noir és kékfrankos fajták felhasználásával készített házasítás, amellyel egy testesebb, krémesebb rosét szerettek volna elkészíteni.

Maczelka Márk, a Rosalia szakmai főtámogatója, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy borértékesítésük mintegy 20 százalékát már a rosék adják.

A szervezők tájákoztatása szerint a Rosalia gasztronómiai kínálatának gerincét a street food irányzat adja, de lesz a fesztiválon modern kisvendéglő is újragondolt magyar specialitásokkal, kézműves desszert és prémium sajt is.

A Rosalia színpadon fellép mások mellett a Random Trip, Tóth Vera, a Jazzy rádió DJ-i, a Rutkai Bori Banda és az Erik Sumo Band is, a gyerekeket kreatív kuckó várja, a rendezvény utolsó napján pedig Rosalia Brunchot is tartanak.

A belépés ismét ingyenes lesz, kóstolni azonban csak a helyszínen vagy elővételben is megvásárolható, Rosalia logós pohárban lehet majd.

A fesztivál teljes programja a www.rosalia.hu linken érhető el.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kifejezetten nyitottak a magyarok a vegán húshelyettesítő termékekre

A magyar lakosság csaknem 30 százaléka kóstolt már növényi alapú, vegán húshelyettesítő terméket, sőt, 5 százalék rendszeresen fogyasztja is – derül ki a Pápai Hús Kft. által a témában készített, reprezentatív kutatásából.

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

A 7 legjobb étel az egészséges agyműködés fenntartásához

A kognitív hanyatlás sokkal gyakoribb, mint gondolnánk: a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban minden kilencedik felnőttből egy érintett. Szerencsére a kutatások szerint számos mindennapi szokás csökkentheti a demenciához hasonló betegségek kockázatát - többek között az, hogy odafigyelünk arra, milyen ételek kerülnek a tányérunkra.

Római kori villakert

„Nekem a Balaton a Riviéra…” – cseng a fülünkben az örökzöld sláger. S valóban, sokan indulunk nyaranta a Balaton mellé, hogy élvezzük a táj szépségét és kedvező mikroklimatikus adottságait: a meleg, de nem szélsőségesen forró nyarat, melyet a tó felől feláramló, párát hozó szellők temperálnak. Így gondolhatták ezt az 1. századtól a környéken fokozatosan megtelepülő ókori rómaiak is.

A családi gazdálkodás ENSZ-évtizede

Az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO által ez alkalomból rendezett fórumon a FAO főigazgatója azt mondta, hogy az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása során a családi gazdálkodókat kell a középpontba helyezni.

A magyarok többsége tudatosan vásárol, mégis sok élelmiszert pazarol el

A magyarok többsége saját bevallása szerint tudatosan vásárol, figyel az élelmiszerek lejárati idejére, mégis évente 65 kilogramm élelmiszerhulladékot állít elő, amivel 45 000 forint éves veszteséget szenved el - közölte a Magyar Élelmiszerbank Egyesület az MTI-vel.

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Gondolkodj úgy, mint egy méhecske!

A mesebeli szóló szőlős, csengő barackos édenkertre emlékeztet Reith János és felesége, Marika sombereki gazdasága. Illatozik a japán lonc, teli fürtöket dajkál a szőlő, sok-sok zöld szem pislog a sárgabarackról, ami alatt még látszanak a füstölés nyomai.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.