Back to top

Rosalia fesztivál - A buborékok és a Kunsági borvidék a középpontban

Mintegy hatvan pincészet borai, gasztronómiai kiállítók, koncertek, családi és egyéb programok várják a látogatókat június 10. és 12. között a Városligetben a 11. Rosalia fesztiválon, melynek idei kiemelt témái a buborékok és a Kunsági borvidék lesznek.

A fesztivál rozéja
A fesztivál rozéja
Fotó: mmg archív
A Rosalia idén jelentkezik először kiemelt témával, a fesztivál így részben a "buborékokról fog szólni".

A minden borász kiállítónál kötelezően kínálandó rosék mellett számos helyen lehet ugyanis gyöngyöző- és habzóbort vagy akár tradicionális eljárással készített pezsgőt kérni

- mondták el a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Antal Gábor és Oláh Rita főszervezők.

Mint hozzátették, a fesztiválon kiemelt szerepet kap egy borvidék is, első alkalommal a friss, gyümölcsös borairól ismert Kunság, amely éppen a rosék terén különösen erős.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója felidézte, hogy a Rosalia fesztivál immár hetedik éve tart ki a Városliget mellett és hoz a parkba minőségi közönséget.

Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy az elmúlt időszakban maga a Városliget is megújult. Számos elemet adtak át a Liget Budapest projekt eredményeként, köztük két olyan ikonikus középületet, mint a Néprajzi Múzeum új otthona és a Magyar Zene Háza, valamint a megújult zöldfelületek, Millennium Háza és Vakok Kertje mellett többek között egy új promenádot a Dózsa György út mentén, ballonkilátót, nagyjátszóteret, futókört, sportpályákat, kutyafuttatókat és botanikus kertet - sorolta.

Diós Máté, a móri Paulus Molnár Borház vezetője, a fesztivál idei borának készítője elmondta, a SPAR Magyarországgal közösen kiírt Rosalia bora pályázaton nyertes tételük merlot, pinot noir és kékfrankos fajták felhasználásával készített házasítás, amellyel egy testesebb, krémesebb rosét szerettek volna elkészíteni.

Maczelka Márk, a Rosalia szakmai főtámogatója, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy borértékesítésük mintegy 20 százalékát már a rosék adják.

A szervezők tájákoztatása szerint a Rosalia gasztronómiai kínálatának gerincét a street food irányzat adja, de lesz a fesztiválon modern kisvendéglő is újragondolt magyar specialitásokkal, kézműves desszert és prémium sajt is.

A Rosalia színpadon fellép mások mellett a Random Trip, Tóth Vera, a Jazzy rádió DJ-i, a Rutkai Bori Banda és az Erik Sumo Band is, a gyerekeket kreatív kuckó várja, a rendezvény utolsó napján pedig Rosalia Brunchot is tartanak.

A belépés ismét ingyenes lesz, kóstolni azonban csak a helyszínen vagy elővételben is megvásárolható, Rosalia logós pohárban lehet majd.

A fesztivál teljes programja a www.rosalia.hu linken érhető el.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Teák készítése gyümölcsfák leveleiből

Hazánkban is számos növény leveléből készítettek korábban teát, olyanokból is, melyekről nem is gondolnánk... Almafa, eperfa, szeder, málna, szamóca, meggy és cseresznye leveléből is készülhet forró ital.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannonia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.