Back to top

A borsmenta tea meglepő egészségügyi előnyei

A teát már régóta számos egészségügyi előnyhöz társítják, például a fekete teát a fogyás elősegítéséhez és az anyagcsere fokozásához, a pitypang teákat a máj és a sejtek egészségéhez, de más fajtákat is nagyon sok egészségügyi tényezővel hoznak összefüggésbe. A borsmentatea fogyasztása különösen változatos egészségügyi hatással jár, amelyek miatt érdemes feltölteni készleteinket belőle.

A borsmenta a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) szerint a vízi menta (Mentha aquatica) és a fodormenta (Mentha spicata) keresztezése, és egész Európában és Észak-Amerikában termesztik. A leveleket és a koncentrált olajat már régóta használták gyógyászati célokra az ókori Görögországban, Rómában és Egyiptomban is.

A borsmentával kapcsolatos kutatások nagy része az olajra utal, nem csak a teába áztatott levelekre. De a borsmentatea egészségügyi előnyeire is vannak bizonyítékok.

"A gyógynövények és teák nagyon változatosak, némelyik igencsak hasznos, míg más fajtákról kimutatták, hogy nem igazán bizonyultak hatékonynak" - mondja Gary Deng, a The Wellness Principles című könyv szerzője. "Úgy gondolom, hogy van valami hasznos ezekben a gyógynövényekben, de az érem másik oldala, hogy néha az emberek felnagyítják és eltúlozzák a jótékony hatást." De a borsmentatea az egyik olyan teafajta, amelynek előnyeit klinikai vizsgálatokkal is alátámasztották, teszi hozzá.

Milyen előnyei vannak a borsmentateának?

Segíti az emésztést

Ha a borsmentáról van szó, talán a legismertebb és tudományosan alátámasztott előnye az emésztés támogatása. Klinikai tanulmányok kimutatták, hogy segíti az emésztőrendszer működését, jótékony hatással van a gyomorpanaszokra és az irritábilis bél szindrómára - mondja Dr. Deng.

"A borsmentában lévő illóolajok segíthetnek ellazítani az emésztőrendszert, ami enyhítheti a gyomorfájást és a székrekedést"

- mondja Robin Foroutan, dietetikus. Hozzáteszi, hogy a borsmentával kapcsolatos, gyomorproblémákra vonatkozó számos tanulmány a borsmentaolajra összpontosított, amely a borsmenta koncentráltabb változata, mint a tea. De ettől függetlenül arra bátorít, hogy próbáljuk ki, ha emésztésünk támogatására vágyunk.

Állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy a borsmenta nyugtató hatással van a gyomor-bélrendszeri szövetekre, a humán vizsgálatok pedig azt találták, hogy a borsmenta pozitív hatással van az irritábilis bél szindrómára. Míg további tanulmányok megállapították, hogy a borsmentaolaj jótékony hatással van a funkcionális hasi fájdalom rendellenességeinek kezelésére gyermekeknél.

Légzéskönnyítést biztosít

Legközelebb, amikor köhögünk, egy csésze borsmentatea elfogyasztása enyhítheti a panaszainkat.

A kutatások szerint a borsmentatea potenciális előnyökkel jár az akut légúti fertőzések tüneteinek enyhítésében,

más tanulmányok pedig megállapították, hogy a borsmentaolaj gőzei potenciálisan antibakteriális hatásúak a légúti kórokozókkal szemben.

Javíthatja a fókuszt

Dr. Deng szerint a borsmenta javíthatja a kognitív funkciókat. Foroutan hozzáteszi, hogy ez egy nagyszerű lehetőség azoknak, akik nem akarnak koffeint fogyasztani. Csak győződjünk meg arról, hogy a teát, amit főzünk, nem fekete vagy zöld tea keveréke, amelyek koffeintartalmúak.

Egy tanulmány szerint a borsmentaolaj jótékonyan hat a koncentrációra, javítja a kognitív feladatok elvégzésének képességét, és csökkenti a szellemi fáradtságot, valamint képes csökkenteni az álmosságot is.

Illusztráció
Illusztráció

Támogatja az immunrendszert

A kutatások szerint a borsmenta antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ami jót tesz az élelmiszerekkel terjedő kórokozók elleni védelemben.

További kutatások szerint a borsmenta vírusellenes, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal bír, amelyek segíthetnek a betegségek kivédésében.

Dr. Deng hozzáteszi, hogy mivel a borsmentatea nyugtató hatású lehet, támogathatja az erősebb immunrendszert és elősegítheti az általános jó közérzetet. Ráadásul Maya Feller, dietetikus szerint a borsmentatea antioxidáns tulajdonságai, hasznosak lehetnek az immunrendszer számára és elnyomhatja a szabad gyököket.

Potenciálisan segít a fejfájásban

Bebizonyították, hogy a borsmentaolaj fokozhatja a véráramlást és ellazítja a homlok izmait. Ráadásul más tanulmányok szerint a mentol javíthatja a migrénes fejfájást.

Enyhítheti a menstruációs görcsöket

Feller megjegyzi, hogy bár a borsmenta nem gyógyszer, néhány kutatás arra utal, hogy segíthet a hasi fájdalmakon. Foroutan hozzáteszi

 mivel a borsmentatea izomlazító tulajdonságokkal rendelkezik, segíthet a menstruációs görcsökkel járó fájdalom csökkentésében, és enyhítheti a tünetek súlyosságát.

Jótékony hatással lehet a száj egészségére

Néhány korai tanulmány összefüggésbe hozta a borsmentát a szájbetegségek elleni védelemmel, más kutatások pedig megállapították, hogy a borsmenta hatékony fertőtlenítő megoldás a szájüregi kórokozók ellen.

Borsmenta tea és olaj mellékhatások

Ami a borsmentatea mellékhatásait illeti, egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a teákkal vagy gyógynövényekkel. Ha gyógyszert szedünk, mindenképpen egyeztessünk orvosunkkal, mielőtt a borsmentateát a mindennapjaink részévé tennénk - mondja Dr. Deng. Feller hozzáteszi, hogy

a savas refluxban szenvedők azt tapasztalhatják, hogy a borsmentatea még jobban ellazítja a nyelőcső záróizmát, és még több kellemetlenséget okoz.

Feller hozzáteszi, hogy akinek a kórtörténetében vesekő szerepel, annak a fogyasztás előtt beszélnie kell az orvosával.

Forrás: 
prevention.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kifejezetten nyitottak a magyarok a vegán húshelyettesítő termékekre

A magyar lakosság csaknem 30 százaléka kóstolt már növényi alapú, vegán húshelyettesítő terméket, sőt, 5 százalék rendszeresen fogyasztja is – derül ki a Pápai Hús Kft. által a témában készített, reprezentatív kutatásából.

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

A 7 legjobb étel az egészséges agyműködés fenntartásához

A kognitív hanyatlás sokkal gyakoribb, mint gondolnánk: a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban minden kilencedik felnőttből egy érintett. Szerencsére a kutatások szerint számos mindennapi szokás csökkentheti a demenciához hasonló betegségek kockázatát - többek között az, hogy odafigyelünk arra, milyen ételek kerülnek a tányérunkra.

Római kori villakert

„Nekem a Balaton a Riviéra…” – cseng a fülünkben az örökzöld sláger. S valóban, sokan indulunk nyaranta a Balaton mellé, hogy élvezzük a táj szépségét és kedvező mikroklimatikus adottságait: a meleg, de nem szélsőségesen forró nyarat, melyet a tó felől feláramló, párát hozó szellők temperálnak. Így gondolhatták ezt az 1. századtól a környéken fokozatosan megtelepülő ókori rómaiak is.

A családi gazdálkodás ENSZ-évtizede

Az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO által ez alkalomból rendezett fórumon a FAO főigazgatója azt mondta, hogy az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása során a családi gazdálkodókat kell a középpontba helyezni.

A magyarok többsége tudatosan vásárol, mégis sok élelmiszert pazarol el

A magyarok többsége saját bevallása szerint tudatosan vásárol, figyel az élelmiszerek lejárati idejére, mégis évente 65 kilogramm élelmiszerhulladékot állít elő, amivel 45 000 forint éves veszteséget szenved el - közölte a Magyar Élelmiszerbank Egyesület az MTI-vel.

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A COVID-hoz hasonló, potenciálisan veszélyes vírust azonosítottak

Oroszországi kis patkósdenevérekből mutatták ki azt a vírust, mely igen hasonló a SARS-CoV-2-höz. Elképzelhető, hogy ez a vírus is képes embereket megfertőzni, és úgy tűnik, az eddigi vakcinák sem nyújtanak védelmet velük szemben.

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.