0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megvan a rendelet a különadóról

Emelkedik az alkohol és dohánytermékek jövedéki adója, a cégautó adó, emelkedik a bányajáradék, egyes nem a lakosság által fizetett energiatermék jövedéki adója, emelkedik a népegészségügyi termékadó (pl. energiaitalok, sós snackek esetén), és egyes alkalmi munkák utáni adók.

A kormány a pünkösdi ülésén határozott a már másfél hete bejelentett nyolc ágazatot érintő különadókról, valamint új adóemelésekről.

A bankokat, biztosítókat és kiskereskedelmi szervezeteket érintő terhek mellett olyan tételek is megjelentek, mint a cégautóadó, a jövedéki adók, a népegészségügyi termékadó (chipsadó) módosítása.

Plusz adó, illetve adóemelés érinti a filmes statiszták, illetve a mezőgazdasági és turisztikai idénymunkások, valamint az alkalmi munkások foglalkoztatását is. Különadót kell fizetni a megújuló energiát termelőknek is – írja a Napi.hu.

Pusztán csak a jogszabályok és a mellékletek 15 oldalnyi szöveget tesznek ki.

A munkáltató által fizetendő közteher mértéke viszont nő a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén, a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százaléka.

Kibővül a népegészségügyi termékadó: felkerülnek a listára olyan tételek, mint a szörp, de egy sor más előrecsomagolt termékre is kiterjed majd.

A jövedéki adó megemelése eléri a kisüzemi söröket is, ezeknél a főzdében előállított sörnél 900 forint/hektoliter/tényleges alkoholtartalom fok lesz a fizetendő teher. A nagy sörgyárak ennek a dupláját, 1800 forintot fizethetnek majd.

A kormány a bérpárlatokat – lényegében a pálinkát – is megsarcolja: a jövedéki adó 565 840 forint/hektoliter tiszta szesz mértékre változik.

Az új szabályok szerint a 100 milliárd forint feletti bevételnél az eddigi 2,7 százalékos elvonás 4,1 százalékra emelkedik. A 30-100 milliárd forintos sávra 1 százalékos adókulcs vonatkozik mostantól, szemben a korábbi 0,4 százalékkal. Az 500 millió és 30 milliárdos tartományban marad a jelenlegi 0,1 százalékos terhelés, illetve ez alatt a nulla százalék.

2023-tól így változnak a szintek:

  • az adóalap 500 millió forintot meg nem haladó része után 0 százalék,
  • az adóalap 500 millió forintot meghaladó, de 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,15 százalék,
  • az adóalap 30 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék,
  • az adóalap 100 milliárd forintot meghaladó része után 4,1 százalék.
Forrás: Napi.hu