Back to top

Tovább dübörög a szabadidőlovasok vonata

Nemrégen volt a Szabadidős Szakág tisztújítása, a közgyűlésen a szak­mai terveket is megvitattuk, és a számos bevált program mellett újak is meghirdetésre kerültek. A frissült szakbizottság egy irányba halad, a feladatok meghatározása és megvalósítása az eredményekben mutatkozik meg.

A szabadtéri szezon nyitásával egyre több a belépő egyesület, helyszín és lovas, ezzel együtt pedig növekednek a startszámok is.

A több száz start egy hétvégén már nem számít kuriózumnak, sőt előfordult olyan hétvége is, amikor kilenc helyszínen közel ezerötszáz startot regisztráltak szabadidős versenyeken.

A szakemberképzésnek és a támogatásoknak is köszönhetően óriási a fejlődés a versenyek színvonalában is. Képzett lovasok egyre minőségibb lovakon, az MLSZ többi szakágainak bírálataival együtt viszik végbe a szakág fejlődését. Kétségkívül a versenyirodák, bírók és pályaépítők érdeme van leginkább ebben. A 2022-es évtől dicséretben részesülnek a rendező helyszínek is, hiszen nagy fejlődésen estek át sokan a korábbiakban is minőségi szolgáltatást nyújtók mellett.

Fotó: Somogyvári Anett

A rengeteg verseny leköti az egyesületek, lovardák figyelmét, akik a januárban megjelent ranglisták szűrése által éles képet kaphatnak lovasaik, lovaik, egyesületük, lovardájuk, sőt edzőjük helyezéséről is. Felhívjuk a figyelmet, hogy az ügyfélkapun fontos a lovardát is az egyesület mellé regisztrálni, valamint a lovassal foglalkozó minden edző nevét feltüntetni.

A szabadidős döntő képe is sok lovas szeme előtt lebeg, javasolt a versenyeket ennek megfelelően kiválasztani, tervet készíteni a versenynaptár alapján.

Újabb támogatási lehetőség is érkezett a honlapon szereplők mellé, mégpedig az egyesületeknek szóló rajtengedélyvizsga- támogatás. A Magyar Lovassport Szövetség azon egyesületei vehetik igénybe, amelyeknek bármely szakágban 2022-ben rajt- engedélyvizsgát tett lovasuk van. A támogatás részletes leírása a szabadidős honlapon megtalálható.

Kiemelendő, hogy hamarosan felkerülnek a Szabadidős Szakág edzőtáborainak részletei, melyek a korábbi évek tapasztalataihoz igazodva szolgálják a lovasok és edzők szakmai fejlődését. Programjainkkal, szakmai csapatunkkal a versenyszezonban is szolgáljuk a szabadidős közösség érdekeit.

Mindenkinek sikeres, balesetmentes versenyzést kívánunk!

Szabadidős Szakbizottság

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Freddie Mercury a díjlovasnégyszögben

A most induló sorozatunkban egy örökzöld témára, az angol telivérek sokoldalúságára és többirányú hasznosítására hívjuk fel a figyelmet. A világ leggyorsabb lófajtáját közel háromszáz éve szigorú és következetes szabályrendszer szerint tenyésztik és próbálják ki a versenypályán.

Az adatelemzés akár életmentő is lehet a versenylovaknak

A versenylovak esetében a legtöbb sérülés nem egy nap alatt alakul ki, eltekintve azoktól a ritka kivételektől, amikor valamilyen baleset (például kerítésnek fut a ló) miatt sérülnek meg. A tréningek során fellépő terhelés hosszú időn át terheli a csontozatot, mire látható eredménye lesz.

Múzeumok éjszakája - Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

Két szakágban is az Eb a cél

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a két szakágban is eredményesen szereplő Pataki Anna Klárával beszélgettünk; az idén tizenhét éves lovas a díjugrató és military szakágban is a válogatott keret tagja.

A „váci mező” ünnepnapja

Az AM Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASzC) Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumának Floch-pusztai tangazdaságában május 21-én tartották a XX. Regionális Mezőgazdasági Kiállítást, ami minden évben az iskola ünnepnapjának számít, de most különösen, hiszen két „vírusos év” után tudták végre újra megrendezni a bemutatót.

Traktor, quad, lovas kocsi: milyen jogosítvánnyal vezethetők?

Sokszor nem egyértelmű, ha a mezőgazdasági vontatóhoz egy vagy több pótkocsit csatolnak, milyen vezetői engedéllyel kell rendelkeznie a sofőrnek, vagy, kell-e jogosítvány quadra, illetve milyen okmány kell az állati erővel vont jármű esetében? A témáról Pető Attila közlekedési szakértő és szaktanárt kérdeztük.

Ismét Farkaslaka lovasa nyerte a Székely vágtát

Rekkenő hőségben és felfokozott hangulatban vette kezdetét a 11. Székely Vágta legvártabb pillanata, a két döntő futam. Népes közönség várta a legjobb nyolc lovast, akik a szombati kvalifikációs futamokból küzdötték magukat a vasárnapi döntőkbe.

Újragombolt hagyományok a Múzeumok Éjszakáján

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját idén június 25-én rendezik – immár 20. alkalommal. Ezen az estén mintegy 431 intézmény több mint 2500 programmal várja a látogatókat – jelentette be dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Magyar Zene Házában tartott tájékoztatón.