Back to top

Miért tartják a görög joghurtot a legjobbnak a világon?

Az elmúlt évtizedben csillagászati mértékben megnőtt a kereslet a görög joghurt iránt, amely más joghurtok egészséges alternatívája, még hazáján kívül is.

Az egykor Görögországon kívül nehezen beszerezhető, az ország híres egészséges joghurtja ma már több száz ízben és változatban kapható a szupermarketekben világszerte. Ez érthető, hiszen a jellegzetesen sűrű joghurtot az orvosok és a táplálkozási szakemberek már régóta dicsérik az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt, a fogyasztók pedig szeretik az ízét és az állagát.

Sok szakember ajánlja azoknak, akik pozitív étrendi változásokat szeretnének véghez vinni mindennapjaikban, ezért a hagyományos, hígabb joghurt egészséges és tápláló alternatívája lehet.

De miért is van ez így? Egész egyszerűen a görög joghurt sokkal több fehérjét és sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a hagyományos joghurt, ami az előállításának módjából adódik.

Miért egészséges a görög joghurt?

A görög joghurtot hagyományosan juh- vagy tehéntejből készítik. (Általában a boltban vásárolt görög joghurt tehéntejből készül.) A legnagyobb különbség a görög joghurt és más joghurtok között az, hogy a görög joghurtot átszűrik, így eltávolítják a savót, és krémesebb, sűrűbb állagúvá teszik. A görög joghurt magasabb fehérje- és alacsonyabb cukortartalma ennek a szűrési folyamatnak köszönhető.

A magas fehérjetartalom segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat, és vegetáriánusok számára is jó fehérjeforrássá teszi az átszűrt joghurtot. Emellett tele van probiotikumokkal, amelyek segítik az emésztést.

A magasabb zsírtartalom elriaszthat néhány egészségtudatos embert, de vannak alacsonyabb zsírtartalmú és zsírmentes változatok is azok számára, akik alacsony zsírtartalmú étrendet követnek.

Illusztráció
Illusztráció
A görög módra készült joghurt jól illik sós és édes ételekhez egyaránt, mivel kellemes íze és állaga van, anélkül, hogy túl édes vagy túl savanyú lenne. Ezenkívül szinte minden olyan receptben helyettesíthető vele a tejföl és a tejszín, amely ezt a kalóriadús ételt igényli, beleértve a mártogatósokat is.

A görög konyha tele van sűrű joghurtot tartalmazó receptekkel, mint például a tzatziki és a joghurtot dióval, gyümölcsökkel és mézzel kombináló édességek. Ez a tejtermék remekül kiegészíti a turmixokat, és akár fűszeres és sós ételek köreteként is fogyasztható.

Krémes, gazdag állaga különösen élvezetessé teszi a görög tejterméket, amely annak ellenére, hogy valójában tápláló élelmiszer, olyan, mint egy dekadens desszert.

Forrás: 
greekreporter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.