Back to top

Miért tartják a görög joghurtot a legjobbnak a világon?

Az elmúlt évtizedben csillagászati mértékben megnőtt a kereslet a görög joghurt iránt, amely más joghurtok egészséges alternatívája, még hazáján kívül is.

Az egykor Görögországon kívül nehezen beszerezhető, az ország híres egészséges joghurtja ma már több száz ízben és változatban kapható a szupermarketekben világszerte. Ez érthető, hiszen a jellegzetesen sűrű joghurtot az orvosok és a táplálkozási szakemberek már régóta dicsérik az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt, a fogyasztók pedig szeretik az ízét és az állagát.

Sok szakember ajánlja azoknak, akik pozitív étrendi változásokat szeretnének véghez vinni mindennapjaikban, ezért a hagyományos, hígabb joghurt egészséges és tápláló alternatívája lehet.

De miért is van ez így? Egész egyszerűen a görög joghurt sokkal több fehérjét és sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a hagyományos joghurt, ami az előállításának módjából adódik.

Miért egészséges a görög joghurt?

A görög joghurtot hagyományosan juh- vagy tehéntejből készítik. (Általában a boltban vásárolt görög joghurt tehéntejből készül.) A legnagyobb különbség a görög joghurt és más joghurtok között az, hogy a görög joghurtot átszűrik, így eltávolítják a savót, és krémesebb, sűrűbb állagúvá teszik. A görög joghurt magasabb fehérje- és alacsonyabb cukortartalma ennek a szűrési folyamatnak köszönhető.

A magas fehérjetartalom segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat, és vegetáriánusok számára is jó fehérjeforrássá teszi az átszűrt joghurtot. Emellett tele van probiotikumokkal, amelyek segítik az emésztést.

A magasabb zsírtartalom elriaszthat néhány egészségtudatos embert, de vannak alacsonyabb zsírtartalmú és zsírmentes változatok is azok számára, akik alacsony zsírtartalmú étrendet követnek.

Illusztráció
Illusztráció
A görög módra készült joghurt jól illik sós és édes ételekhez egyaránt, mivel kellemes íze és állaga van, anélkül, hogy túl édes vagy túl savanyú lenne. Ezenkívül szinte minden olyan receptben helyettesíthető vele a tejföl és a tejszín, amely ezt a kalóriadús ételt igényli, beleértve a mártogatósokat is.

A görög konyha tele van sűrű joghurtot tartalmazó receptekkel, mint például a tzatziki és a joghurtot dióval, gyümölcsökkel és mézzel kombináló édességek. Ez a tejtermék remekül kiegészíti a turmixokat, és akár fűszeres és sós ételek köreteként is fogyasztható.

Krémes, gazdag állaga különösen élvezetessé teszi a görög tejterméket, amely annak ellenére, hogy valójában tápláló élelmiszer, olyan, mint egy dekadens desszert.

Forrás: 
greekreporter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Együk meg a betolakodót!

Egyre többfelé hasznosítják a gasztronómiában az inváziós fajokat, az „etikus táplálkozás” jegyében. Nagy-Britanniában a szürke mókus, Németországban több rákfaj került fel az étlapokra. A gyorsan szaporodó állatokat másként is fel lehet használni, írja cikkeiben a Guardian.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.