0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Miért érdemes számolni a lennel? – Minőségi élelmiszer és takarmányozás

A takarmányozás és az állati eredetű élelmiszerek beltartalma közötti összefüggést kutatja a Kék-Fehér Szív elnevezésű nemzetközi szakmaközi és értékesítési szervezet, amely több mint húsz éve alakult meg Franciaországban.

Egyik fontos céljuk, hogy igazolják és a fogyasztókban is tudatosítsák, hogy az egészséges táplálkozásunk a takarmányozás szintjéről indul – mondta el Szebeni Dániel, a Kék-Fehér-Szív hazai képviselője.

„Az egészségünk összefügg azzal, hogy miként takarmányozzuk az állatokat, amelyeket megeszünk -hangsúlyozza -, és emiatt nagyon fontos lenne az olyan növények beállítása a takarmányozásba, mint a lenmag, amely a szójamennyiség bizonyos hányadát is kiváltja.”

A lenmaggal takarmányozott állatok, amellett, hogy szaporodás- és egyéb biológiai mutatók tekintetében jobban szerepelnek, ami mérhető hasznot és megtakarítást jelent a gazdák számára a szaporulatban és az állatorvosi, valamint gyógyszerköltségben, a lenmag kedvező összetételének köszönhetően olyan tejet, tojást, illetve húst adnak, amelynek a zsírsavprofiljában megjelenik az Omega 6 és Omega 3 zsírsavak számunkra optimális aránya.

A Kék-Fehér-Szív ehhez úgy járul hozzá, hogy az együttműködő termelőknél meghatározza annak a feltárt lenmagnak a mennyiségét, amellyel takarmányozni szükséges az állatainkat. Emellett független laboratóriumban rendszeresen ellenőrizteti a késztermékek zsírprofilját és szavatolja, hogy a kívánt 4:1 Omega 6 – Omega 3 arány valóban megvan bennük. Ennek a jóléti hatásairól pedig számtalan tudományos cikket publikál, amelyeket klinikai tesztek, illetve szakmai folyóiratok támasztanak alá.

Amelyik tejterméken látjuk a Kék-fehér-Szív emblémát, arról tudhatjuk, hogy a legjobb nekünk –

állítja Szebeni Dániel, hiszen Szervezete rendszeresen ellenőrzi a termékeket és takarmányajánlással látja el a tenyésztőt.

Hozzáteszi, tudományosan igazolt tény, hogy az ipari takarmányozás az erős szója-kukorica-gabonatúlsúly miatt nagyon elbillen az Omega 6 telítetlen zsírsavak irányába, a sejtek magas Omega 6 zsírsavtartalma pedig hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, az elhízáshoz és a II-es típusú cukorbetegség kialakulásához. Ezek a negatív folyamatok az Omega 3 telítetlen zsírsavval regulázhatók meg. Ezért van szükség az Omega 3 bevitelére, amely a halolajban, a tőkehalmájban és egyéb tengeri halakban is megtalálható természetes formában. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy

a lenmag is értékes és gazdag forrása az Omega 3-nak.

Egy prekurzor, az alfa-linolénsav található ugyanis benne, amit a testünk alakít át Omega 3 zsírsavakká.

A Kék-Fehér-Szív Magyarországon szorosan együttműködik az Auchan áruházlánccal, amelynek prémium sajátmárkás tejtermék kategóriában a Martontej a kizárólagos beszállítója. A szervezet azonban más termékek felé is nyitott, mivel nemcsak tejre, hanem húsra és tojásra is rendelkeznek takarmányozási ajánlásokkal. A kecskeméti NPK Charolais Farmon például már el is kezdődött a legeltetés lenmaggal történő kiegészítése, és a Kék-Fehér-Szív itthoni képviselői már dolgoznak azon, hogy tojástermelő cég is bekerüljön hálózatukba.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu