Back to top

Nem soványodhatnak a végtelenségig a csomagolóanyagok

Óriásit fejlődött a csomagolóanyag-ipar, ma már sokkal kevesebb alapanyagból tudják kihozni ugyanazt, mint harminc éve, de még ez is csak részben tudta kompenzálni a megváltozott vásárlási szokásokból eredő rengeteg plusz csomagolást. Ha tényleg csökkentetni akarjuk az ebből eredő hulladék mennyiségét, akkor az már nem csak az iparon múlik, derül ki egy németországi tanulmányból.

Öt csomagolással foglalkozó szakmai szervezet rendelt meg egy tanulmányt egy kifejezetten csomagolóanyag-ipar fókuszú piackutató cégtől, és az eredményeket összefoglaló sajtóközleményt június 9-én tették közzé, amelyet szakmai szervezetek kezdeményezésére 2015 óta neveznek a csomagolás napjának.

A tanulmányban az 1991-es és az 2020-as években a lakossági végfelhasználók által megvásárolt csomagolás mennyiségét hasonlítják össze (műanyag, papír, karton, üveg, fém, minden benne van, amibe csak csomagolnak). Míg 1991-ben ez 7650 millió tonna volt Németország-szerte, addig 2020-ban azzal együtt is 8680 millió tonnára növekedett, hogy rengeteget korszerűsödtek, anyagtakarékosabbá váltak a csomagolások. Ha ez nem történt volna meg, akkor 10247 millió tonnáról beszélhetnénk a 8680 helyett, írják a tanulmány szerzői.

A növekedés alapvetően két tényezőre vezethető vissza: az egyik, hogy sokkal többet vásárolunk, a másik pedig, hogy megváltoztak a társadalmi viszonyok, kisebb egységekbe kell csomagolni.

Az ipar rengeteget fejlesztett az utóbbi harminc évben, egyre vékonyabbak és könnyebbek lettek a csomagolások, de világos, hogy ez nem folytatható a végtelenségig, kommentálta a számokat a tanulmányt megrendelő egyik szakmai szervezet szóvivője. A jövőben a többször használatos csomagolásokon, a teljes újrafeldolgozhatóságon és az újrafeldolgozott, valamint a megújuló alapanyagok használatán lesz a hangsúly, de

nem vitás, hogy a fogyasztók most már nem háríthatják teljes egészében az iparra a probléma megoldását.

Vásárlóként a mi felelősségünk, hogy mennyi és milyen csomagolást veszünk meg, és azzal mit kezdünk, hívták fel a figyelmet a németországi ágazati szakértők.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Az Északi-sarkvidék négyszer gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része

Az Északi-sarkvidék az elmúlt 40 évben közel négyszer gyorsabban melegedett, mint a bolygó többi része - derül ki a nemrég közzétett kutatásból, amely szerint az éghajlati modellek alábecsülik a sarkvidéki felmelegedés mértékét.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.

Félidőben a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első időszaka, melyet a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeznek országosan összehangolva, a teljes élelmiszerláncra kiterjedően a Nébih irányításával.

Újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's

Hónapokig tartó zárvatartás után újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's gyorsétteremlánc - jelentette be az amerikai székhelyű McDonald's nemzetközi piacokért felelős alelnöke, Paul Pomroy csütörtökön.

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Skanzenben

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Szentendrei Skanzenben, ahol augusztus 20-án és 21-én a bringatúrák és tárlatvezetések, a kézműves foglalkozások és játékok, a mesemondók meséi is az ételekről szólnak.

Kamatozó nehézségek a malomiparban

Mit hozott a malmosok számára a bibliai mértékű aszály és a közelben zajló háború? Vajon ezek jelentik-e a legnagyobb veszélyt és nehézséget a gabonafeldolgozók számára, vagy jöhet még valami más, ami még sötétebbé teszi a fekete levest? Lakatos Zoltánt, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját, a Malmosok Szövetségének tiszteletbeli elnökét kérdeztük.