Back to top

Nem soványodhatnak a végtelenségig a csomagolóanyagok

Óriásit fejlődött a csomagolóanyag-ipar, ma már sokkal kevesebb alapanyagból tudják kihozni ugyanazt, mint harminc éve, de még ez is csak részben tudta kompenzálni a megváltozott vásárlási szokásokból eredő rengeteg plusz csomagolást. Ha tényleg csökkentetni akarjuk az ebből eredő hulladék mennyiségét, akkor az már nem csak az iparon múlik, derül ki egy németországi tanulmányból.

Öt csomagolással foglalkozó szakmai szervezet rendelt meg egy tanulmányt egy kifejezetten csomagolóanyag-ipar fókuszú piackutató cégtől, és az eredményeket összefoglaló sajtóközleményt június 9-én tették közzé, amelyet szakmai szervezetek kezdeményezésére 2015 óta neveznek a csomagolás napjának.

A tanulmányban az 1991-es és az 2020-as években a lakossági végfelhasználók által megvásárolt csomagolás mennyiségét hasonlítják össze (műanyag, papír, karton, üveg, fém, minden benne van, amibe csak csomagolnak). Míg 1991-ben ez 7650 millió tonna volt Németország-szerte, addig 2020-ban azzal együtt is 8680 millió tonnára növekedett, hogy rengeteget korszerűsödtek, anyagtakarékosabbá váltak a csomagolások. Ha ez nem történt volna meg, akkor 10247 millió tonnáról beszélhetnénk a 8680 helyett, írják a tanulmány szerzői.

A növekedés alapvetően két tényezőre vezethető vissza: az egyik, hogy sokkal többet vásárolunk, a másik pedig, hogy megváltoztak a társadalmi viszonyok, kisebb egységekbe kell csomagolni.

Az ipar rengeteget fejlesztett az utóbbi harminc évben, egyre vékonyabbak és könnyebbek lettek a csomagolások, de világos, hogy ez nem folytatható a végtelenségig, kommentálta a számokat a tanulmányt megrendelő egyik szakmai szervezet szóvivője. A jövőben a többször használatos csomagolásokon, a teljes újrafeldolgozhatóságon és az újrafeldolgozott, valamint a megújuló alapanyagok használatán lesz a hangsúly, de

nem vitás, hogy a fogyasztók most már nem háríthatják teljes egészében az iparra a probléma megoldását.

Vásárlóként a mi felelősségünk, hogy mennyi és milyen csomagolást veszünk meg, és azzal mit kezdünk, hívták fel a figyelmet a németországi ágazati szakértők.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Teák készítése gyümölcsfák leveleiből

Hazánkban is számos növény leveléből készítettek korábban teát, olyanokból is, melyekről nem is gondolnánk... Almafa, eperfa, szeder, málna, szamóca, meggy és cseresznye leveléből is készülhet forró ital.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannonia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.