Back to top

Nem soványodhatnak a végtelenségig a csomagolóanyagok

Óriásit fejlődött a csomagolóanyag-ipar, ma már sokkal kevesebb alapanyagból tudják kihozni ugyanazt, mint harminc éve, de még ez is csak részben tudta kompenzálni a megváltozott vásárlási szokásokból eredő rengeteg plusz csomagolást. Ha tényleg csökkentetni akarjuk az ebből eredő hulladék mennyiségét, akkor az már nem csak az iparon múlik, derül ki egy németországi tanulmányból.

Öt csomagolással foglalkozó szakmai szervezet rendelt meg egy tanulmányt egy kifejezetten csomagolóanyag-ipar fókuszú piackutató cégtől, és az eredményeket összefoglaló sajtóközleményt június 9-én tették közzé, amelyet szakmai szervezetek kezdeményezésére 2015 óta neveznek a csomagolás napjának.

A tanulmányban az 1991-es és az 2020-as években a lakossági végfelhasználók által megvásárolt csomagolás mennyiségét hasonlítják össze (műanyag, papír, karton, üveg, fém, minden benne van, amibe csak csomagolnak). Míg 1991-ben ez 7650 millió tonna volt Németország-szerte, addig 2020-ban azzal együtt is 8680 millió tonnára növekedett, hogy rengeteget korszerűsödtek, anyagtakarékosabbá váltak a csomagolások. Ha ez nem történt volna meg, akkor 10247 millió tonnáról beszélhetnénk a 8680 helyett, írják a tanulmány szerzői.

A növekedés alapvetően két tényezőre vezethető vissza: az egyik, hogy sokkal többet vásárolunk, a másik pedig, hogy megváltoztak a társadalmi viszonyok, kisebb egységekbe kell csomagolni.

Az ipar rengeteget fejlesztett az utóbbi harminc évben, egyre vékonyabbak és könnyebbek lettek a csomagolások, de világos, hogy ez nem folytatható a végtelenségig, kommentálta a számokat a tanulmányt megrendelő egyik szakmai szervezet szóvivője. A jövőben a többször használatos csomagolásokon, a teljes újrafeldolgozhatóságon és az újrafeldolgozott, valamint a megújuló alapanyagok használatán lesz a hangsúly, de

nem vitás, hogy a fogyasztók most már nem háríthatják teljes egészében az iparra a probléma megoldását.

Vásárlóként a mi felelősségünk, hogy mennyi és milyen csomagolást veszünk meg, és azzal mit kezdünk, hívták fel a figyelmet a németországi ágazati szakértők.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.