Back to top

Platinaérmes magyar Olasz rizling

A világ egyik legtekintélyesebb borversenyén Olasz rizling fajtaborként először nyert platina elismerést a Zelna Borászat 2021-es bora. A Londonban megrendezett 19. Decanter World Wine Awards-ra idén 54 országból több mint 18 ezer tételt neveztek a borászatok.

A 100 pontos zsűrizés során a 250 fős borszakértő bírálóbizottság kizárólag 95 pont felett adott aranyérmet, míg platinadíjjal az aranyérmeket újrakóstolva jutalmazták a legkiválóbb nevezőket. A platinaérmesek közé a balatonfüredi organikus borokat készítő Zelna Borászat 2021-es bora is bekerült, ami a teljes magyar borkultúra számára is hatalmas sikert jelent.

Idén 54 országból minden eddiginél több, összesen 18 244-féle bort neveztek a 19. alkalommal megrendezett Decanter World Wine Awards-ra, a nemzetközi borvilág egyik legmagasabb presztízsű borversenyére. A megmérettetésen Magyarország szinte összes borvidékéről több tucat borászat képviseltette magát és végül 4 platina-, 9 arany-, 57 ezüst- és 70 bronzérmet sikerült szerezniük.

A platinaérmesek közé 97 ponttal a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről az organikus borokat készítő Zelna Borászat 2021-es Olasz rizlingje is bekerült. Mindez azért is egyedülálló, mert magyar Olasz rizling fajtabor először nyert ilyen magas szintű elismerést, ráadásul a zsűri a bor ár-érték arányát is kiemelte. A maximálisan elérhető 100 pontból a 250 fős zsűri kizárólag 95 pont felett adott ki aranyérmet, míg platinadíjjal ezek közül is csak a legkiválóbb tételeket jutalmazták.

„Az Olasz rizling, a balatonfüredi termőhely és az ökológiai gazdálkodás együtt teremtette meg annak lehetőségét, hogy borászatunk a világ élvonalába kerüljön és ezzel méltó helyére emelje a borvidék és egyben Magyarország egyik legjelentősebb szőlőfajtáját.

Ez hatalmas megtiszteltetés nemcsak borászatunknak, hanem az Olasz rizlingnek is, amely megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk. Ez az elismerés egyúttal példa arra, hogy a boraink megalkotásánál sohasem minőségi, hanem kizárólag stílusbeli különbségre törekedtünk. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített bennünket és részt vett ebben a munkában.” – mondta el a díj elnyerése kapcsán Barabás Barna, a Zelna Borászat borásza és társalapítója.

A Zelna Borászatot Lukács Lilla és férje, Barabás Barna 2014-ben alapították. Balatonfüred és Balatonszőlős környékén összesen 16 hektárnyi szőlőterületen gazdálkodnak. Fő fajtájuk az Olasz rizling és a Kékfrankos, melyet egyéb fajták is kiegészítenek. Boraikat három sorozatban készítik a BALATON kategóriában a nyári borok, a BIRTOK kategóriában komplexebb fajta és házasított borok, míg a DŰLŐ kategóriában a területenként szelektált Olasz rizlingek és Kékfrankosok kerülnek. Már a kezdetek óta az organikus, természetközeli művelésre és borkészítésre törekedtek, 2018-tól álltak át minősített bio művelésre.

Platinadíjjal kitüntetett magyar borok:

  • Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2017-es 6 puttonyos aszúja
  • Derczó-Lovas Pince szintén 2017-es 6 puttonyos aszúja
  • Juliet Victor Pincészet 2018-as édes szamorodnija
  • Zelna Borászat 2021-es olaszrizlingje
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rizling Vakáció: Főszerepben a badacsonyi Olaszrizling

Az eddigiekkel összhangban, október 14-16 között folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon, amelynek idei harmadik állomásában a Kárpát-medence legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, az Olasz rizling kerül fókuszba. A Rizling Vakáció program keretén belül 10 helyszínen, számtalan meglepetéssel, boros játékkal, ínycsiklandó ételekkel és kiváló borokkal várják a látogatókat.

Ön is segítheti a halak védelmét

A lakosság segítségét kérik a halak vándorlását akadályozó magyarországi gátak feltérképezéséhez a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI).

Római kori villakert

„Nekem a Balaton a Riviéra…” – cseng a fülünkben az örökzöld sláger. S valóban, sokan indulunk nyaranta a Balaton mellé, hogy élvezzük a táj szépségét és kedvező mikroklimatikus adottságait: a meleg, de nem szélsőségesen forró nyarat, melyet a tó felől feláramló, párát hozó szellők temperálnak. Így gondolhatták ezt az 1. századtól a környéken fokozatosan megtelepülő ókori rómaiak is.

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

Biztatónak ígérkezik a hajtatás őszi fordulója

A kárpátaljai piacokon a tavalyi ár öt-hatszorosáért sikerült értékesíteni a salátának való uborkát, a paradicsomot szintén, így nem csoda, hogy a fóliás zöldségtermesztők közül aki él és mozog, az már nyár közepén megkezdte az őszi forduló munkálatait. Az ügyesebbek első tételei már augusztus végén, szeptember elején a fogyasztókhoz kerültek.

A súlyos aszály ellenére a tavalyinál jobb eredményt várnak a német borászok

Az idei súlyos aszály ellenére a tavalyinál jobb eredményt várnak a németországi borászok, az előrejelzések alapján 8,88 millió hektoliter bor kerülhet a hordókba - közölte csütörtökön a német szövetségi statisztikai hivatal.

Boróka, Villő és Zselyke kínálata

Boróka, Villő, Zselyke. Mi a közös ebben a három névben? Az, hogy mindhárom kislányról bort nevezett el az édesapjuk. A vendégek és a vásárlók nemcsak értékelik Takács Zsolt Rezi szőlőhegyén készített borainak újszerű elnevezését, hanem szívesen vásárolják őket.

Pécsen és a villányi borvidék településein kínál programokat az Európai Bordalfesztivál

Férfikarok és más énekegyüttesek, néptáncosok, zenekarok fellépéseivel, valamint borbemutatóval is várják a közönséget Pécsen és a villányi borvidék településein a szeptember 23. és 25. között zajló 26. Európai Bordalfesztivál szervezői.

Minőségi élelmiszereket előállító termelőket díjaztak

A SVÉT – Stílusos Vidéki Éttermiség és a Magyar Konyha magazin, Borbás Marcsi közreműködésével a tatai Esterházy-kastély parkjában immár hetedik alkalommal adta át a Magyar Konyha Termelői Díját. Az elismerést idén borecetet készítő családi vállalkozás, egy baromfitenyésztő és egy bio kertész testvérpár vehette át.