Back to top

Folytatódik a BORTRIATLON: júniusban Kéknyelű Zsendülés

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szakembereinek koordinálásával, valamint a helyi borászok közösségének példaértékű közreműködésével folytatódik a BORTRIATLON rendezvénysorozat, amelynek második állomásán június 17-19. között a Kéknyelű Zsendülés program keretén belül 10 helyszínen várják az érdeklődőket, akik Badacsony ősi szőlőfajtájából, a Kéknyelűből kaphatnak gazdag ízelítőt.

A közel egy évtizedes múlttal rendelkező, a már hagyományossá vált BORTRIATLON keretén belül 2022-ben is három hétvégén, három tematikus bortúrával, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, borkóstolókkal, valamint színes kulturális- és gasztronómiai programokkal várják autentikus környezetben a látogatókat. Egy biztos: a Kéknyelű Zsendülés rendezvényre érdemes időben érkezni, hogy legyen időnk mindent felfedezni, és a finom kéknyelű borokon és falatokon kívül kiélvezni a Balaton és a Badacsony adta szépséget is.

„Badacsony méltán büszke lehet saját szőlőfajtájára, a kéknyelűre, mely sehol máshol a világon nem található. Igazi rejtett kincs ez számunkra, mely párját ritkítja a világon, ezért egy ilyen rendezvénysorozat, mint a BORTRIATLON – mely nem csak egy-egy borászatnak az egyéniségét, hanem az összetartozást és az egész borvidéknek az erősségét hivatott bemutatni - nem képzelhető el Kéknyelű nélkül. A BORTRIATLON kiváló alkalom a tanúhegyek között lévő pincészetek megismeréséhez, valamint a borvidék felfedezésére.” – hangsúlyozta a beharangozón Váli Péter, aki régi álmát megvalósítva 2000-ben alapította meg VÁLIBOR néven saját borászatát.

A kifejezetten a vulkánikus területeket kedvelő Kéknyelű annak ellenére, hogy férfias, tüzes, karakteres, és határozott savgerincű borokat ad – általában zárkózottabb illattal, de jól felismerhetően ásványos ízvilággal –, mégis egy igazi hölgy.

Szeszélyes tud lenni, de egyszerre kedves és bájos is, gondos odafigyelés mellett pedig olyan egyedülálló borok születhetnek belőle, melyek visszatükrözik a területek adottságait, ezáltal képesek visszaadni Badacsony minden értékét és szépségét. Az egykoron császárok és királyok italát, mely patikákban gyógyszerként is világhíres volt, például a Pannóniából származó Probus imperátor a III. században annyira kedvelte, hogy még hadvezéri teendőit is elhanyagolta a szőlőültetés miatt.

„Nagy értéke a BORTRIATLONNAK, hogy bár annak ellenére, hogy a borászatok egész évben folyamatos nyitva tartásra törekszenek, a három tematikus hétvége által minden pincészet nyitva lesz. Így a közönség a borászok tolmácsolásában jobban meg tudja ismerni Badacsony három fontos szőlőfajtáját.” – mondta Istvándy Gergely, az Istvándy Borműhelytől, akinek családjában több mint 200 évre nyúlik vissza a szőlő- és bortermelési hagyomány, és idén létrehozott egy Kéknyelű Ízbank kezdeményezést is, ami a legjobb Kéknyelű borokat hivatott megőrizni a jövő badacsonyi borásznemzedéke számára.

A Kéknyelűt a filoxéravész valamint a második világháborút követő nagyüzemi gazdálkodás kis híján majdnem örökre kiirtotta, de néhány elkötelezett gazdának és a badacsonyi kutatóintézetnek köszönhetően mára már ismét megtalálta méltó helyét a borvidéken, és itt is termesztik a legnagyobb mennyiségben.

„Már a kezdetek óta szívesen veszünk részt a BORTRIATLONON, melyet rendkívül hasznosnak és fontosnak tartok, mind a badacsonyi borászok, mind pedig a borvidék részére, hiszen a megszokott törzsvendégeken kívül mindig érkeznek új borkedvelők Badacsonyba, valamint egy marketingtevékenységet is eredményez.” – tette hozzá Málik Zoltán, az 5 hektáron gazdálkodó kis családi vállalkozás tulajdonosa, aki közel 1,3 hektáron gazdálkodik Kéknyelűvel és ez a fajta jelentősen meghatározza a pincészetük arculatát.

A BORTRIATLONHOZ nyereményjáték is párosul, a pincészetek helyszínein a vendégek pecséteket gyűjthetnek, amelyek nyereményekre válthatóak be. A pecsétgyűjtő füzet a pincészeteknél, illetve a badacsonyi Tourinform Irodában szerezhető be.

A Kéknyelű Zsendülést követően a BORTRIATLON következő állomása a Rizling Vakáció, így érdemes már most beírni a naptárba, hogy a strandszezon után, a szüret végén, október 14-16. között finom Olasz rizling borokkal várnak mindenkit Badacsonyban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

Biztatónak ígérkezik a hajtatás őszi fordulója

A kárpátaljai piacokon a tavalyi ár öt-hatszorosáért sikerült értékesíteni a salátának való uborkát, a paradicsomot szintén, így nem csoda, hogy a fóliás zöldségtermesztők közül aki él és mozog, az már nyár közepén megkezdte az őszi forduló munkálatait. Az ügyesebbek első tételei már augusztus végén, szeptember elején a fogyasztókhoz kerültek.

A súlyos aszály ellenére a tavalyinál jobb eredményt várnak a német borászok

Az idei súlyos aszály ellenére a tavalyinál jobb eredményt várnak a németországi borászok, az előrejelzések alapján 8,88 millió hektoliter bor kerülhet a hordókba - közölte csütörtökön a német szövetségi statisztikai hivatal.

Boróka, Villő és Zselyke kínálata

Boróka, Villő, Zselyke. Mi a közös ebben a három névben? Az, hogy mindhárom kislányról bort nevezett el az édesapjuk. A vendégek és a vásárlók nemcsak értékelik Takács Zsolt Rezi szőlőhegyén készített borainak újszerű elnevezését, hanem szívesen vásárolják őket.

Pécsen és a villányi borvidék településein kínál programokat az Európai Bordalfesztivál

Férfikarok és más énekegyüttesek, néptáncosok, zenekarok fellépéseivel, valamint borbemutatóval is várják a közönséget Pécsen és a villányi borvidék településein a szeptember 23. és 25. között zajló 26. Európai Bordalfesztivál szervezői.

Minőségi élelmiszereket előállító termelőket díjaztak

A SVÉT – Stílusos Vidéki Éttermiség és a Magyar Konyha magazin, Borbás Marcsi közreműködésével a tatai Esterházy-kastély parkjában immár hetedik alkalommal adta át a Magyar Konyha Termelői Díját. Az elismerést idén borecetet készítő családi vállalkozás, egy baromfitenyésztő és egy bio kertész testvérpár vehette át.

Ismét lesz őszi bormustra Szegeden

A pandémia okozta kétéves kényszerű szünet után újra megrendezik Szegeden a Bor tér elnevezésű gasztronómiai fesztivált, melyen több mint száz bortermelő várja szerdától a helybélieket és a városba érkező turistákat - tájékoztatta a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. az MTI-t.

A határon túli gazdák is számíthatnak az agrártárcára

Az Agrárminisztérium (AM) folyamatosan figyelemmel kíséri a határon túli kis- és közepes termelők sorsának alakulását és minden eszközzel támogatja fennmaradásukat, lehetőséget biztosítva ezzel is az értékes helyi ízek piacon maradására - jelentette ki Ökrös Oszkár, az AM nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Bácsfeketehegyen, a Vajdasági Borudvar rendezvény ünnepélyes megnyitóján.

Törley József, a buborékok hazai atyja

Idén 140 éve, hogy kisebb megszakításokkal, de folyamatosan működik a Törley Pezsgőpincészet. Az egyik leginnovatívabb szakemberünk, Törley József által Budafokon alapított üzem sok vihart és sikert élt meg, az indulástól napjainkig terjedő időszakban. Az ünnepi alkalomnak köszönhetően különleges helyszínbejárásra és pezsgőlimonádé-workshopra invitáltak a szervezők.