Back to top

Folytatódik a BORTRIATLON: júniusban Kéknyelű Zsendülés

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szakembereinek koordinálásával, valamint a helyi borászok közösségének példaértékű közreműködésével folytatódik a BORTRIATLON rendezvénysorozat, amelynek második állomásán június 17-19. között a Kéknyelű Zsendülés program keretén belül 10 helyszínen várják az érdeklődőket, akik Badacsony ősi szőlőfajtájából, a Kéknyelűből kaphatnak gazdag ízelítőt.

A közel egy évtizedes múlttal rendelkező, a már hagyományossá vált BORTRIATLON keretén belül 2022-ben is három hétvégén, három tematikus bortúrával, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, borkóstolókkal, valamint színes kulturális- és gasztronómiai programokkal várják autentikus környezetben a látogatókat. Egy biztos: a Kéknyelű Zsendülés rendezvényre érdemes időben érkezni, hogy legyen időnk mindent felfedezni, és a finom kéknyelű borokon és falatokon kívül kiélvezni a Balaton és a Badacsony adta szépséget is.

„Badacsony méltán büszke lehet saját szőlőfajtájára, a kéknyelűre, mely sehol máshol a világon nem található. Igazi rejtett kincs ez számunkra, mely párját ritkítja a világon, ezért egy ilyen rendezvénysorozat, mint a BORTRIATLON – mely nem csak egy-egy borászatnak az egyéniségét, hanem az összetartozást és az egész borvidéknek az erősségét hivatott bemutatni - nem képzelhető el Kéknyelű nélkül. A BORTRIATLON kiváló alkalom a tanúhegyek között lévő pincészetek megismeréséhez, valamint a borvidék felfedezésére.” – hangsúlyozta a beharangozón Váli Péter, aki régi álmát megvalósítva 2000-ben alapította meg VÁLIBOR néven saját borászatát.

A kifejezetten a vulkánikus területeket kedvelő Kéknyelű annak ellenére, hogy férfias, tüzes, karakteres, és határozott savgerincű borokat ad – általában zárkózottabb illattal, de jól felismerhetően ásványos ízvilággal –, mégis egy igazi hölgy.

Szeszélyes tud lenni, de egyszerre kedves és bájos is, gondos odafigyelés mellett pedig olyan egyedülálló borok születhetnek belőle, melyek visszatükrözik a területek adottságait, ezáltal képesek visszaadni Badacsony minden értékét és szépségét. Az egykoron császárok és királyok italát, mely patikákban gyógyszerként is világhíres volt, például a Pannóniából származó Probus imperátor a III. században annyira kedvelte, hogy még hadvezéri teendőit is elhanyagolta a szőlőültetés miatt.

„Nagy értéke a BORTRIATLONNAK, hogy bár annak ellenére, hogy a borászatok egész évben folyamatos nyitva tartásra törekszenek, a három tematikus hétvége által minden pincészet nyitva lesz. Így a közönség a borászok tolmácsolásában jobban meg tudja ismerni Badacsony három fontos szőlőfajtáját.” – mondta Istvándy Gergely, az Istvándy Borműhelytől, akinek családjában több mint 200 évre nyúlik vissza a szőlő- és bortermelési hagyomány, és idén létrehozott egy Kéknyelű Ízbank kezdeményezést is, ami a legjobb Kéknyelű borokat hivatott megőrizni a jövő badacsonyi borásznemzedéke számára.

A Kéknyelűt a filoxéravész valamint a második világháborút követő nagyüzemi gazdálkodás kis híján majdnem örökre kiirtotta, de néhány elkötelezett gazdának és a badacsonyi kutatóintézetnek köszönhetően mára már ismét megtalálta méltó helyét a borvidéken, és itt is termesztik a legnagyobb mennyiségben.

„Már a kezdetek óta szívesen veszünk részt a BORTRIATLONON, melyet rendkívül hasznosnak és fontosnak tartok, mind a badacsonyi borászok, mind pedig a borvidék részére, hiszen a megszokott törzsvendégeken kívül mindig érkeznek új borkedvelők Badacsonyba, valamint egy marketingtevékenységet is eredményez.” – tette hozzá Málik Zoltán, az 5 hektáron gazdálkodó kis családi vállalkozás tulajdonosa, aki közel 1,3 hektáron gazdálkodik Kéknyelűvel és ez a fajta jelentősen meghatározza a pincészetük arculatát.

A BORTRIATLONHOZ nyereményjáték is párosul, a pincészetek helyszínein a vendégek pecséteket gyűjthetnek, amelyek nyereményekre válthatóak be. A pecsétgyűjtő füzet a pincészeteknél, illetve a badacsonyi Tourinform Irodában szerezhető be.

A Kéknyelű Zsendülést követően a BORTRIATLON következő állomása a Rizling Vakáció, így érdemes már most beírni a naptárba, hogy a strandszezon után, a szüret végén, október 14-16. között finom Olasz rizling borokkal várnak mindenkit Badacsonyban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Az ünnepek előtt nagyobb forgalom várható a borpiacon is

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja legjelentősebb bortermelője.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Amibe a fűszerpaprika belepirul

A megmérettetést másnapján a Szatymazi Gazdakör, a Szatymaz Község Önkormányzata, a MATE KERTI ZKK Szegedi Kutató Állomás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete, a MTA Kertészeti Albizottság, valamint a SZAB Kertészeti-, Növénybiológiai és Biotechnológiai Munkabizottság nevével fémjelzett előadásokat Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg.

Etyeki sörsiker Londonban

Több mint 40 ország, közel 700 nevezett tétele között ért el ezüst- és bronzérmet a szakmai körökben a világ legjelentősebb sörversenyének tartott International Beer Challenge-n az Etyeki Sörmanufaktúra, Londonban.

Gyógynövények az ültetvényben

Napjaink széles körben alkalmazott szőlőtermesztési gyakorlataiban jelentős talajbolygatással vagy vegyszerfelhasználással jár a gyomszabályozás, gyomirtás. Ezek sorközti kiváltására már számos takarónövény-magkeverék elérhető, alkalmazásuk elsősorban az ökológiai, biodinamikus vagy AKG előírások szerint működő gazdaságokban terjed. Friss hazai kutatásban a gyógynövények felhasználását vizsgáljuk.

Agrárakadémia a falusi és vidéki turizmusról

Az agroturizmus kihívásairól volt szó a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság kiadó Agrárakadémia sorozatának ötödik állomásán. Az előadók a vidéki turizmus előtt álló kihívásokról és a bennük rejlő lehetőségekről beszéltek.

Mikor árt a legkevésbé az alkohol? Érdekes felfedezés a tudósoktól

Az orvosok és kutatók évek óta állítják, hogy a hosszú távú túlzott alkoholfogyasztás hihetetlenül káros hatással lehet az egészségünkre. Most árnyalták a képet.