Back to top

Metszés egyszerűen: néhány alapszabály a siker érdekében

A metszés célja a növények formájának alakítása ezzel együtt a termésmennyiség szabályozása. Ha sok termés van egy növényen akkor azok aprók lesznek, ha kevés marad, azzal pedig az a gond, hogy kevés. A metszéssel a növényvédelmi problémákat is csökkenthetjük.

Metszés - néhány alapszabály a siker érdekében | MMG

A metszés ideje

Általában ősszel és tavasszal szokás metszeni, ám erre az alakító munkafolyamatra bármikor szükség lehet, mondjuk egy vihar utáni sérült részek eltávolításakor. Nyáron is lehet metszeni, amikor szükséges: van aki megvárja a gyümölcs érését, és azt a rossz helyen levő ággal együtt vágja le, így az aktuális évi termés még megmenekült.

Díszcserjéknél arra figyeljünk, hogy ne a virágzás előtt metsszünk, mert azzal a virágzás mennyiségét csökkentjük. Ezeket legcélszerűbb az elvirágzás után alakítani, így bőven lesz még idejük a jövő évi virágkezdemények kialakítására.

Nem csak tavasszal és ősszel kell metszeni
Nem csak tavasszal és ősszel kell metszeni
Fotó: wikipedia

Beteg, sérült és száraz részek

A beteg és elszáradt részeket folyamatosan távolítsuk el a növényekről. A metszésnél fő irányelv, hogy a növény koronája szimmetrikus legyen, hiszen egy aszimmetrikus növény könnyebben lesz vihar áldozata. Lényeges, hogy a korona ne legyen túl zárt, az ágrendszert jól átjárhassa a szél, és minél jobban bejusson a Nap fénye. Ezek azért fontosak, hogy a csapadék, vagy a hajnali harmat minél előbb leszáradjon a levelekről, így azok kevésbé lesznek fogékonyak a bakteriális és gombás fertőzésekre.

Metszéskor tartsuk szem előtt, hogy a lemetszett rész alatt megmaradt, legfelső rügy fog kihajtani. Ha ez befelé áll, akkor sűríti majd a koronát, ha kifelé, akkor terebélyesebbé teszi.

A gyökérmetszés is egyfajta metszés
A gyökérmetszés is egyfajta metszés
Fotó: youtube
A meszlapokról

A metszési felületek, a metszlapok mindig legyenek simák, nem pedig szálasan roncsoltak, ehhez éles, jó minőségű metszőolló szükséges. A metszlap lehetőleg a megmaradó felső rügy irányával ellentétesen lejtsen, így az arról lefolyó víz nem a rügyet áztatja.
A roncsolt vágásszélek nehezebben gyógyulnak, így tovább állnak ott nyitott kapuként a kórokozók előtt.
Számítsunk rá, hogy a nagyon intenzív metszés nagyon intenzív hajtásnövekedést indít majd el. Ha egy növényt évekig nem metszettünk nem biztos, hogy jó ötlet most egy alkalommal pótolni az eddig elmulasztott munkákat. Minél erőteljesebben metsszük meg a növényt, az annál gyorsabban fogja újra eredeti méretét elérni. Ennek oka a gyökér, lomb arány változása. Ha minden ágat felére, harmadára visszavágunk, sőt itt-ott bele is ritkítunk, az ágrendszer méretét lecsökkentjük, ezzel a leendő lombmennyiséggel ugyanezt tesszük. De a növény érzi, hogy a gyökerei ennél sokkal nagyobb zöldtömeg ellátására képesek, így igyekszik ezt vízhajtások létrehozásával pótolni. Szóval elhanyagolt növényeket vagy mértékkel metszünk, vagy intenzív metszésüknél számítsunk arra, hogy jövő évben a nyár folyamán is kell majd zöldmetszéssel korrigálnunk az erős hajtásnövekedést. Idős fák cserjék esetén az ifjító metszéskor jót tehet a jelentős koronacsonkítás, hiszen az utána előtörő sok új hajtásból könnyebben kiválogathatjuk, kialakíthatjuk a már ifjított koronát.

A felkopaszodás oka a rossz benapozottság

Felkopaszodó cserjék egyes ágait érdemes tőből eltávolítani ilyenkor. Ha csak felül metszünk, akkor csak abban a szintben serkentjük majd a tavaszi hajtásnövekedést, de ettől a felkopaszodott cserje talaj közelben még nem fog elkezdeni újra belevelesedni. Ha azonban a talajszintben vágva is eltávolítunk elöregedett részeket, akkor kihajtásra ösztönözzük a gyökérnyaknál levő rügyeket, és egyúttal helyet is csinálunk az onnan előtörő hajtásoknak, melyek már alulról kezdve is levelesek lesznek, így tehetünk a felkopaszodás ellen.

Ezzel együtt az ilyen cserjéknek a felső részeit és érdemes ritkítani, hogy a napfény a tő közeli részeket is érje. Ha ezt nem tesszük meg, fény híján a talajról induló fiatal hajtások ismét hamarosan felkopaszodnak, hiszen a növénynek csak ott van szüksége levélre, ahol azt használni is tudja a Nap fényének összegyűjtésére és felhasználására.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Védjük meg a tujákat

Egyre gyakrabban láthatunk olyan sövényeket, amiben fertőzött tuják is vannak, így fennáll a lehetősége, hogy a közelükben lévő egészséges növények is előbb-utóbb megbetegszenek és elpusztulnak. A legyengült növényeket viszonylag új kártevő támadja meg.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Ivóvízhiány fenyeget Horvátország déli részén

Horvátország déli részén ivóvízhiány alakulhat ki, mivel ez karsztos terület, és édesvíz-ellátottsága jobban függ a helyi csapadékmennyiségtől - figyelmeztetett a horvát hidrometeorológiai intézet (DHMZ), amiről a Vecernji List című horvát napilap számolt be szerdán.

Mit tehetünk a napégés megelőzésére?

Augusztusban válik igazán szembetűnővé az erős napsugárzás és nagy meleg hatása a növényekre. Almán, szőlőn, paprikán figyelhetünk fel a napégésre, ami kierjedt barnás foltokat okoz a termésen. A kertben nyaraltatott szobanövények levele is károsodhat, csakúgy, mint a világos levelű díszbokrok, díszfák lombja.

Hűtés nélkül szállított húskészítményeket foglalt le a NAV

Több mint hatszáz kilogramm, a kánikulában hűtés nélkül szállított párizsit találtak a pénzügyőrök egy Budapestről Nagykanizsa felé tartó kisteherautóban az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

Salátákat akár cserépben is nevelhetünk

Bár hazánkban a fejes saláta volt hosszú ideig a sláger, és még most is sokaknál az a nagybetűs saláta, a színes, a díszes levelű újabb fajták is lassan bekerültek a köztudatba és a konyhákba. A rövid tenyészidejű salátaféléket akár cserépben is nevelhetjük, így igazán friss lesz a tányérdíszítésünk…