0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növényvédelem a messzi távolból

Robotok és GPS-adatok megóvják a kártevőktől a növényeket és gereblyéznek a kézi munka helyett? Távoli jövőkép vagy maga a valóság? Mint minden más gazdasági ágazatot, a mezőgazdaságot is érintik a folyamatos digitalizáció okozta átalakulások. Ha valaki nem halad a modern tudományok nyújtotta eszközökkel és platformokkal, lehet, nemcsak elmarad a munkálatokkal, de le is maradhat.

Milyen mértékben érinti és változtatja meg a növényvédelmet a digitalizáció? Hogyan hathatnak a digitális folyamatok a gazdálkodók mindennapi munkájára? Mik az előnyei és a hátrányai a digitális eszközök használatának – és mi várható a jövőben? Miért ne féljünk a modern technikáktól?

A gyomnövények felismerése, a kártevők diagnosztizálása, a növényvédő szerek nagy pontosságú kimutatása, a herbicidek (gyomirtó szerek) meghatározása és kezelése nem mindig könnyű feladat, és bár a digitális technológiák alkalmazása legtöbbször nagyobb anyagi kiadással jár, a termést és a jövőt nézve megéri befektetni.

A 21. századi mezőgazdaság a termeléstől a feldolgozáson át egészen a fogyasztók eléréséig nagymértékben múlik a technológiák fejlődésén és azok gyakorlati alkalmazásán – közölte Nagy István.

Az agrárminiszter 2021 októberében a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének 30 éves jubileumi ünnepségén beszélt arról, hogy

a komplex környezeti és versenyképességi kihívásoknak a mezőgazdaság akkor tud megfelelni, ha a gazdálkodók modernizálni tudják az alkalmazott technológiáikat.

A tárcavezető szerint „a magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására”. Nézzünk néhány digitális fejlesztést és a növényvédelemben nyújtotta előnyeit.

Drónokkal a kártevők ellen

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera), a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) lárvái nagy veszélyt jelentenek a kukoricanövényekre. Ha a kártevők megfertőznek egy táblát, a gazdáknak jelentős betakarítási veszteséggel kell számolniuk. Ám a GPS-vezérlésű drónok felveszik a harcot a kártevők ellen azáltal, hogy jótékony rovarokat dobnak ki a levegőből.

A látvány ma már nem is annyira szokatlan a világ számos táján: legelők, rétek, szántók és a kukoricatábla felett egy távirányított drón lebeg – sok járókelő, kerékpáros vagy sofőr kétszer felnéz az égre, hogy megbizonyosodjon arról, nem egy ufó követi őket. Ez a négy propeller által hajtott eszköz a kukoricanövények felett repül, és rendszeres időközönként kis fehér golyókat ejt le. Az apró, biológiailag lebomló edényekből néhány napon belül kimásznak a parazita darazsak (Trichogramma) – a kukoricabogár természetes ellenségei –, hatékony védekezésbe kezdenek a káros lárvák ellen.

Robotok a szántón

A jövőben a szántóföldi robotok nemcsak a mezőgazdaságban hiányzó idénymunkásokat pótolhatják. Autonóm, digitális segítőként növényvédelemre is használják. Mire képesek a szántóföldi robotok a növényvédelemben? A szántóföldi robotok milyen előnyökkel járhatnak a mezőgazdaság számára, és hogy milyen messzire haladt előre a fejlesztés?

A szántóföldi robotok elsősorban digitális eszközök a mezőgazdasági területek feldolgozásához és telepítéséhez. A terepi robot általában azt jelenti, hogy egy jármű önállóan mozog a terepen. Nem az ember, hanem a rendszer veszi át a folyamatok irányítását, és nemcsak elvégzi a betáplált feladatokat, de a környezetére is rugalmasan reagál.

A robotok használata autonóm döntésnek számít. Különböző koncepciók léteznek: vannak robotok, amelyeket csak egy adott alkalmazásra építenek, más gépek esetében rugalmas robotplatformokat fejlesztenek ki, amelyek különféle alkalmazásokkal működnek együtt.

A robotok egyik alkalmazási lehetősége a távoli gazdálkodás. Ez esetben az a cél, hogy a folyamatok – mechanikus gyomirtás, mintavétel stb. – a távolból is ellenőrizhetők legyenek. Az intelligens kamerarendszerek kiválasztják ezeket a gyomokat, és egy robotkar felveszi a harcot a gaz ellen. Az érzékelő robotoknak különösen a növényvédelemben vannak nagy előnyei. Gyomlálás, gyomirtás esetében a robot továbbmegy és hátrahagy bizonyos gyomokat, mert azok például szolgálják a növényt vagy az állatvilágot. A robot használata segítség lehet esetleg egy vegyes kultúrájú szántóföldön is, ahol nehéz nagy gépekkel betakarítani.

Precíziós gazdálkodás

Nem halljuk elégszer, mennyire szükséges pontosan tudni, mire van szüksége a táblának és a növényeknek. A precíziós gazdálkodás az innovációkon alapuló – minden munkafolyamatot rögzítő és az adatok intenzív felhasználásán alapuló –, modern technológiát használó mezőgazdasági termelési és gazdálkodási technika. A gazdálkodó az összegyűjtött és valós időben összekapcsolt adatoknak köszönhetően átfogó ismeretekkel rendelkezik a tábla és a növény aktuális állapotáról.

A Közös Agrárpolitika (KAP) szabályozási elemei között a 2027-ig tartó új ciklusban nagyon fajsúlyos célkitűzés a digitalizációs átállás megvalósítása. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint

a precíziós gazdálkodásra átállás mellett szól, hogy jobb döntések születnek, nő a hatékonyság, illetve csökken a termelés környezeti lábnyoma: „az elmúlt időszak európai energiapiaci válsága szintén rámutatott, hogy olyan technológiákat alkalmazni, amelyekkel optimalizálni lehet az inputok felhasználását”.

Okos eszközökhöz okos alkalmazások

Csak egy okostelefonra van szükség? Létezik már nem egy olyan okostelefonos alkalmazás, a MagicScout. amely élőben képes észlelni a gyomokat, és dokumentálja azok előfordulását. Az eszköz kiegészíti a szántóföldi indexet, és segít a táblán lévő fő gyomok bármikori rögzítésében, illetve a gyomfészkek és rezisztenciaproblémák azonosításában.

Az eszköz a mai okostelefonok technológiáját használja, és képfelismeréssel azonosítja a gyomokat, betegségeket és kártevőket, akár internetkapcsolat nélkül is.

Az alkalmazás jelenleg mintegy 140 fajta gyomnövény, betegség és néhány rovar azonosítására használható. Gépi tanuláson alapul: az algoritmusokat arra képezték ki, hogy felismerjék a fotók mintáit. Minél többet adunk hozzá, annál jobb lesz a rendszer. Saját adatainak feltöltésével fizet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu