Back to top

A szélturbinák pusztító hatása messzebbre ér, mint gondolták

A szélturbináknak jelentős szerep jut, ha megújuló energiákról beszélünk. Azonban nem csak pozitív hatásuk van: számtalan repülő élőlény leli halálát a forgó lapátok közt, és habár leglátványosabban a madarakat érinti, a rovarfogyasztó - és így ingyen kártevő-mentesítő szolgáltatást végző - denevérek közt ugyancsak sok pusztul el.

Rőt koraidenevér
Rőt koraidenevér
Fotó: Kamran Safi/Wikimedia Commons
A Zoológiai és Vadvilágkutató Leibniz Intézet (Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research- Leibniz-IZW) tudósai egy a Conservation Science and Practice című tudományos lapban megjelent tanulmányukban arra mutatnak rá, hogy a természetes táplálékláncokat oly módon zavarják meg a turbinák, hogy az jóval távolabb is hatással van a mezőgazdasági és erdészeti termelésre is. A tanulmány azt is megmutatja, hogy milyen fontos szerep jut a denevéreknek számtalan élőhelyen, melyet eddig alábecsültek - írja a ScienceDaily.

A tudósok Németországban vizsgálták a rőt koraidenevért (Nyctalus noctula), mely gyakran esik áldozatul a szélturbináknak. Carolin Scholz és Christian Voigt 17 denevért boncolt fel, és genetikai vizsgálatok segítségével határozták meg a bennük talált rovarokat.

"Kilenc rend 46 rovarfajának genetikai kódját mutattuk ki, melyet a denevérek fogyasztottak, ezek nagyrésze bogár és éjjeli lepke volt."

- mondta Scholz, a tanulmány első szerzője. "Ezek a rovarok egy sor különböző élőhelyhez köthetők, kezdve a mezőgazdasági területeket és réteket, egészen a szántókig és vizes élőhelyekig." A meghatározott rovarok húsz százalékát lehet kártevőnek tekinteni agrár vagy erdőgazdálkodási szempontból, például a gesztenyeormányost (Curculio elephas). vagy a tölgymakkmolyt (Cydia splendana). A tudósok arra a következtetési jutottak, hogy a denevérek pusztulása tönkreteszi a táplálékláncokat, ami a kártevő rovarok elszaporodásához vezet, és elképzelhető, hogy ez csak vegyszeres védekezéssel ellensúlyozható.

Az ingyenes ökoszisztéma szolgáltatás, amivel a denevérek elvégzik a kártevő-mentesítést, a szélturbinák miatt visszaszorul. Ez pedig problémát fog okozni mind a mezőgazdaság, mind pedig az erdészet számára.

Energiatermelési oldalról a turbinák kétségtelenül sokat segítenek a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében. Végső soron azonban a hatalmas terület, melyek ezek elfoglalnak, és az ökológiai mellékhatásaik, mely érinti a denevéreket és a rovarokat is, jóval masszívabbak, mint korábban gondolták. Nemrég Németország úgy döntött, hogy megduplázza a szélerőműveknek szánt területet, különösen olyan helyeken, ahol mezőgazdasági és erdészeti monokultúrák találhatók. Azonban az ilyen területeken az ökoszisztémák biodiverzitása egyébként is erősen lecsökkent. Számos intenzifikációs hullám söpört végig az elmúlt évszázadban rajtuk, aminek eredményeképpen a agrárterületeket megtisztították, és optimalizálták a termelést. Az németországi energia-átállást célzó szélturbinák telepítése pedig egy újabb intenzifikációs hullámot indít el.

"A földhasználat jelenlegi intenzifikációjának a biológiai sokféleségre és az élőhelyek ellenálló képességére gyakorolt hatását még nem ismerjük. Ez különösen sajnálatos, mivel tájaink nagymértékű átalakítása jelenleg is zajlik."

- írta Voigt, az Evolúciós Ökológiai Tanszék vezetője. "Sokkal részletesebben kell vizsgálnunk, hogy az energiaátalakítás milyen hatással van ezeknek az élőhelyeknek a biológiai sokféleségére. Az nem kérdés, hogy a felállított turbinák hozzájárulnak a globális klímaváltozás elleni védelemhez, és ezzel a biodiverzitás megőrzéséhez is." Másrészt azonban tudjuk, hogy nagy számú denevér pusztul el a turbinák miatt. "Minden elvesztett egyed pótlása nehézséget jelent a teljes populációra, mivel az érintett fajok szaporodási rátája alacsony.

Sajnálatos módon nem csak eltűnnek az egyedek a tájból, de az összetett táplálékláncokban betöltött szerepük is elveszik ezzel"

- tette hozzá Scholz.

Bats struck by wind turbine blades EPAW Plataforma europea contra las centrales eólicas

A számlálások alapján több, mint 10 denevér pusztul el évente minden egyes hagyományosan működtetett szélturbinánál. Ez évente hat számjegyű denevérpusztulást jelent a Németország szárazföldi területein található 30 000 szélturbinánál. Az újonnan telepített turbinák már ideiglenesen leállak a denevérek által aktívan használt időszakokban, amivel csökkenthető a rotorok közt elpusztuló állatok száma. Ez a változtatás évi egy-két egyedre csökkenti a veszteséget szélturbinánként. Azonban a régi típusú generátorok még mindig ilyen szünetek nélkül üzemelnek, és Németországban az összes szélturbina 75 százalékát teszik ki.

"Számolnunk kell azzal, hogy évente több mint 200 000 denevér pusztul el a rotorok közt"

A kártevő rovarok elfogyasztásával fontos ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtanak a denevérek
A kártevő rovarok elfogyasztásával fontos ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtanak a denevérek
- mondja Voigt. "Ha továbbra is eltűrjük ezt a magas áldozatszámot a turbináknál, akkor egyre kevesebb rovarkártevőt fognak fogyasztani a denevérek" - szögezte le. Ragadozóként a denevérek fontos szerepet játszanak a rovarpopulációk természetes szabályozásában. A denevérek és a táplálékláncban betöltött szerepük elvesztése az ökoszisztémákat sérülékenyebbé teszi a külső zavarásokkal szemben, véli Voigt és Scholz. Alaposabb tudományos munkára van szükség a tápláléklánc-kapcsolatok és a megszakításuk következményeinek pontosabb megértéséhez. A denevérek és az élőhelyükön betöltött funkcionális szerepük megőrzése felé tett első fontos lépésnek a szélerőművek kötelező leállításának kell lennie a denevérek aktívabb időszakaiban - Voigt és Scholz szerint. Ennek érdekében felül kell vizsgálni a régi szélturbinák engedélyezési gyakorlatát. Ez az egyetlen módja annak, hogy az energetikai átállás okozta intenzívebb földhasználat ökoszisztémáinkra gyakorolt negatív következményeit minimálisra korlátozzuk.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

Elkezdődött a Velencei-tó levegőztetése

Oxigénnel dúsítja a vízügyi igazgatóság a Velencei-tavat, bár a vízminőség jó, az alacsony vízállás és a hőhullám miatt szükség van a beavatkozásra a halpusztulás megelőzése érdekében.

A hőség miatt klíma nélkül tilos közúton kérődzőket szállítani Bulgárián keresztül Törökországba

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált állatszállító járműveken a hosszútávú élőállat szállítmányok indítását.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Óriási napelemparkkal működtetett halastó Kínában

A hibrid rendszer egyedülálló módon integrálja a napenergia-termelést a halászattal, ami nemcsak földet takarít meg, hanem tiszta energiát is termel. A halak és a garnélarákok várhatóan az eddigieknél gyorsabban növekednek majd.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.