Back to top

A szélturbinák pusztító hatása messzebbre ér, mint gondolták

A szélturbináknak jelentős szerep jut, ha megújuló energiákról beszélünk. Azonban nem csak pozitív hatásuk van: számtalan repülő élőlény leli halálát a forgó lapátok közt, és habár leglátványosabban a madarakat érinti, a rovarfogyasztó - és így ingyen kártevő-mentesítő szolgáltatást végző - denevérek közt ugyancsak sok pusztul el.

Rőt koraidenevér
Rőt koraidenevér
Fotó: Kamran Safi/Wikimedia Commons
A Zoológiai és Vadvilágkutató Leibniz Intézet (Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research- Leibniz-IZW) tudósai egy a Conservation Science and Practice című tudományos lapban megjelent tanulmányukban arra mutatnak rá, hogy a természetes táplálékláncokat oly módon zavarják meg a turbinák, hogy az jóval távolabb is hatással van a mezőgazdasági és erdészeti termelésre is. A tanulmány azt is megmutatja, hogy milyen fontos szerep jut a denevéreknek számtalan élőhelyen, melyet eddig alábecsültek - írja a ScienceDaily.

A tudósok Németországban vizsgálták a rőt koraidenevért (Nyctalus noctula), mely gyakran esik áldozatul a szélturbináknak. Carolin Scholz és Christian Voigt 17 denevért boncolt fel, és genetikai vizsgálatok segítségével határozták meg a bennük talált rovarokat.

"Kilenc rend 46 rovarfajának genetikai kódját mutattuk ki, melyet a denevérek fogyasztottak, ezek nagyrésze bogár és éjjeli lepke volt."

- mondta Scholz, a tanulmány első szerzője. "Ezek a rovarok egy sor különböző élőhelyhez köthetők, kezdve a mezőgazdasági területeket és réteket, egészen a szántókig és vizes élőhelyekig." A meghatározott rovarok húsz százalékát lehet kártevőnek tekinteni agrár vagy erdőgazdálkodási szempontból, például a gesztenyeormányost (Curculio elephas). vagy a tölgymakkmolyt (Cydia splendana). A tudósok arra a következtetési jutottak, hogy a denevérek pusztulása tönkreteszi a táplálékláncokat, ami a kártevő rovarok elszaporodásához vezet, és elképzelhető, hogy ez csak vegyszeres védekezéssel ellensúlyozható.

Az ingyenes ökoszisztéma szolgáltatás, amivel a denevérek elvégzik a kártevő-mentesítést, a szélturbinák miatt visszaszorul. Ez pedig problémát fog okozni mind a mezőgazdaság, mind pedig az erdészet számára.

Energiatermelési oldalról a turbinák kétségtelenül sokat segítenek a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében. Végső soron azonban a hatalmas terület, melyek ezek elfoglalnak, és az ökológiai mellékhatásaik, mely érinti a denevéreket és a rovarokat is, jóval masszívabbak, mint korábban gondolták. Nemrég Németország úgy döntött, hogy megduplázza a szélerőműveknek szánt területet, különösen olyan helyeken, ahol mezőgazdasági és erdészeti monokultúrák találhatók. Azonban az ilyen területeken az ökoszisztémák biodiverzitása egyébként is erősen lecsökkent. Számos intenzifikációs hullám söpört végig az elmúlt évszázadban rajtuk, aminek eredményeképpen a agrárterületeket megtisztították, és optimalizálták a termelést. Az németországi energia-átállást célzó szélturbinák telepítése pedig egy újabb intenzifikációs hullámot indít el.

"A földhasználat jelenlegi intenzifikációjának a biológiai sokféleségre és az élőhelyek ellenálló képességére gyakorolt hatását még nem ismerjük. Ez különösen sajnálatos, mivel tájaink nagymértékű átalakítása jelenleg is zajlik."

- írta Voigt, az Evolúciós Ökológiai Tanszék vezetője. "Sokkal részletesebben kell vizsgálnunk, hogy az energiaátalakítás milyen hatással van ezeknek az élőhelyeknek a biológiai sokféleségére. Az nem kérdés, hogy a felállított turbinák hozzájárulnak a globális klímaváltozás elleni védelemhez, és ezzel a biodiverzitás megőrzéséhez is." Másrészt azonban tudjuk, hogy nagy számú denevér pusztul el a turbinák miatt. "Minden elvesztett egyed pótlása nehézséget jelent a teljes populációra, mivel az érintett fajok szaporodási rátája alacsony.

Sajnálatos módon nem csak eltűnnek az egyedek a tájból, de az összetett táplálékláncokban betöltött szerepük is elveszik ezzel"

- tette hozzá Scholz.

Bats struck by wind turbine blades EPAW Plataforma europea contra las centrales eólicas

A számlálások alapján több, mint 10 denevér pusztul el évente minden egyes hagyományosan működtetett szélturbinánál. Ez évente hat számjegyű denevérpusztulást jelent a Németország szárazföldi területein található 30 000 szélturbinánál. Az újonnan telepített turbinák már ideiglenesen leállak a denevérek által aktívan használt időszakokban, amivel csökkenthető a rotorok közt elpusztuló állatok száma. Ez a változtatás évi egy-két egyedre csökkenti a veszteséget szélturbinánként. Azonban a régi típusú generátorok még mindig ilyen szünetek nélkül üzemelnek, és Németországban az összes szélturbina 75 százalékát teszik ki.

"Számolnunk kell azzal, hogy évente több mint 200 000 denevér pusztul el a rotorok közt"

A kártevő rovarok elfogyasztásával fontos ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtanak a denevérek
A kártevő rovarok elfogyasztásával fontos ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtanak a denevérek
- mondja Voigt. "Ha továbbra is eltűrjük ezt a magas áldozatszámot a turbináknál, akkor egyre kevesebb rovarkártevőt fognak fogyasztani a denevérek" - szögezte le. Ragadozóként a denevérek fontos szerepet játszanak a rovarpopulációk természetes szabályozásában. A denevérek és a táplálékláncban betöltött szerepük elvesztése az ökoszisztémákat sérülékenyebbé teszi a külső zavarásokkal szemben, véli Voigt és Scholz. Alaposabb tudományos munkára van szükség a tápláléklánc-kapcsolatok és a megszakításuk következményeinek pontosabb megértéséhez. A denevérek és az élőhelyükön betöltött funkcionális szerepük megőrzése felé tett első fontos lépésnek a szélerőművek kötelező leállításának kell lennie a denevérek aktívabb időszakaiban - Voigt és Scholz szerint. Ennek érdekében felül kell vizsgálni a régi szélturbinák engedélyezési gyakorlatát. Ez az egyetlen módja annak, hogy az energetikai átállás okozta intenzívebb földhasználat ökoszisztémáinkra gyakorolt negatív következményeit minimálisra korlátozzuk.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Online vásárláskor fontos a növényútlevél!

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!

Meggyilkolt brit újságíróról és brazil őslakos-szakértőről neveztek el két új élesztőgombafajt

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

Aligátor "kopogott be" a házba, majd belekóstolt az ajtót nyitó férfiba

Aligátor "kopogtatott" be egy floridai férfi házába, akit az ajtónyitást követően meg is harapott - írta vasárnap a The Guardian című brit napilap.

Többmillió hal pusztult el egy ausztráliai folyóban

Az egyre hevesebb hőhullámok miatt többmillió hal pusztult el az ausztráliai Darling folyóban, Új-Dél-Wales államban - számolt be róla a BBC brit közszolgálati média hírportálján szombaton.

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.

Így rontja egy édesítőszer az immunválaszt

Egy új tanulmány szerint a nagy mennyiségű szukralózzal etetett egereknél kevésbé aktiválódtak a T-sejtek - melyek az immunrendszer szerves részét képezik.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az MTI-hez hétvégén eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével hozták meg a döntést.

Várnak Vas vármegye csodálatos erdői

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt öt évben csaknem 14 millió csemetét és több mint 135 ezer kilogramm makkot és fenyőmagot ültetett el erdeinek felújítása és az erdősítések érdekében, illetve 54 hektáron telepített új erdőt. Nevezetességei közé tartoznak a 300 éves korukban leroskadt vén tölgyfák, a banyafák, amelyek tövében - a hiedelem szerint - szombatonként találkoztak a seprűnyélen ideérkező boszorkányok.

Sugárzóan okos megoldás – egyelőre kihasználatlanul

Ha valakitől megkérdeznénk, hogy evett-e már sugárkezelt élelmiszert, valószínűleg habozás nélkül rávágná, hogy nem. Pedig senki nem lehet biztos benne. Akadnak ugyanis olyan termékek, amelyeket nagy valószínűséggel ezzel az eljárással szabadítottak meg a nem kívánatos mikroorganizmusoktól. Ilyen például a fahéj, a kesudió, a kurkuma vagy a pisztácia.