Back to top

Szentirmai triplázott Kecskeméten

Nyári időjárás és professzionális körülmények várták a lovasokat és lovaikat a GP-sorozat második fordulóján, amit Kecskeméten, a Pataki Ménes lovardájában rendeztek. A több mint hatszáz startot számláló négynapos versenyhétvégén – csakúgy, mint a sorozat első állomásán, Bábolnán – Németh Zoltán nemzetközi pályaépítő tervezte a pályákat a lovasok számára.

Csütörtökön az öt- és hatéves lovak is pályára léptek, mindkét kategóriában mindjárt első nap jó lovaglásokat láttunk. Az ötéveseknél Drabant Zoltán és Monet 45-H 8,1 stílusponttal, a hatéveseknél pedig Takács Petra és My Way VL 8,5 stílusponttal tudott győzni. A délutáni számokban 120 és 130 centiméteren folytak a versenyek, Krucsó Szabolcs és Burucs Borbála nyertek.

Pénteken dupláztak az utánpótlás lovak és lovasaik: csakúgy, mint első nap, kiváló teljesítményt nyújtva Monet 45-H és My Way VL zsebelték be a győzelmet öt- és hatéves kategóriákban.

A nap legmagasabb versenyszámában, a 140 centiméterre kiírt nyitott és felnőtt GP-kvalifikációs hiba-idős versenyszámban a végig magabiztosan és megnyerően lovagló Szentirmai Péter nyert Express nevű lovával. Mögötte Técsy Attila és ifj. Szabó Gábor végeztek.

A felnőtt Grand Prix mezőnye
A felnőtt Grand Prix mezőnye

Szombaton a GP-kvalifikációs versenyszámok mellett megkezdődtek a finálék. Az utánpótlás lovak az első két nappal ellentétben most nem stíluspontra, hanem összevetésre versenyeztek. Az ötéves lovak rendkívül jó formát mutattak, hiszen az alappályán kilenc hibátlan lovaglás született. Az összevetésben sokáig úgy tűnt, Szász Attila egyetlen hibátlanja elég lesz a győzelemhez, de az utolsó két induló fordított az eredményen. Az első két napi nyerő, Drabant Zoltán és Monet 45-H ezúttal is remek formát mutatott, megelőzték ugyan Szász Attilát, de nem voltak elég gyorsak a győzelemhez, így a második helyen zártak.

A végső győzelmet és az ezzel járó különdíjakat is, folyamatos, átgondolt és magabiztos lovaglással végül a Zidane nyergében induló Füzér Flóra könyvelhette el.

A hatéveseknél hét hibátlannal az alappályán, csupa kiváló formában versenyző ló került az összevetésbe. Végül a győzelmet ifj. Szabó Gábor szerezte meg, Quel Action VDS nevű lova nyergében, aki a döntő napján sokkal jobb formát mutatott, mint az előző napokban.

A felnőtt GP-kvalifikációs versenyszámokat és a döntőt egyaránt Szentirmai Péter nyerte, Express nyergében
A felnőtt GP-kvalifikációs versenyszámokat és a döntőt egyaránt Szentirmai Péter nyerte, Express nyergében

A felnőtt 145 centiméteres kvalifikációs versenyszámot a nyitónaphoz hasonlóan Szentirmai Péter és Express nyerték fölényesen, több mint 5 másodperccel gyorsabban teljesítették a pályát, mint a második helyezett.

Vasárnap a döntők napja következett. Négy GP-kategóriában hirdettek győztest; elsőként az amatőröknél, ahol a legnépesebb mezőnyben született a legtöbb hibátlan lovaglás az alappályán. Hatan jutottak az összevetésbe. A végső győzelmet kiemelkedően ügyes lovaglással nyerte a címvédő: Németh Viktória, akinek a lovaglása az utóbbi időkben látványosan fejlődött, ezúttal Whisper D-vel zsebelhette be a győzelmet. A gyermek kategória nem várt izgalmakat hozott, hiszen sok kis lovasnak meggyűlt a baja egy-egy akadállyal, így nem sokkal a vége előtt született meg az egyetlen hibátlan lovaglás.

A rutinos Hedda, nyergében Sári Viktor tanítványával, Kámán Nórával nullázott, és így a páros összevetés nélkül, egyedüli hibátlanként örülhetett a győzelemnek.

A gyermek kategóriában a Kámán Nóra – Hedda páros tudta egyedüliként hibátlanul teljesíteni a döntő pályáját, így ők örültek a győzelemnek
A gyermek kategóriában a Kámán Nóra – Hedda páros tudta egyedüliként hibátlanul teljesíteni a döntő pályáját, így ők örültek a győzelemnek
Az U25-ös korosztály GP-versenyszáma 135 centiméteren zajlott. Hárman kerültek az összevetésbe, a végén pedig a mezőny legrutinosabb lovasa magabiztos lovaglással győzött, Weinhardt Virág ezúttal London’s Chaganát lovagolta. Második Szabó-Máriás Sára lett Medállal, míg a harmadik helyen a nemrég istállót váltó Lehotai Máté végzett, PM Quinterával. A fiatal lovas éppen hogy elkezdte a munkát új lovaival, máris szép eredményeket ért el. Másik lovával, PM Tamerlane-el az alappályán ugyan egy verőhibát vétve, de leggyorsabb négy hibapontosként a negyedik helyen zárt. Ez az eredmény nagyon biztató a jövőre nézve.

A negyedik nap végén Németh Zoltán nemzetközi pályaépítővel is értékeltünk.

Mit gondolsz, a Bábolnai GP-fordulóhoz képest mennyit fejlődött a mezőny?

Németh Zoltán nemzetközi pályaépítő szerint ez Magyarország legszínvonalasabb versenypályáinak egyike
Németh Zoltán nemzetközi pályaépítő szerint ez Magyarország legszínvonalasabb versenypályáinak egyike
Szerencsés vagyok, hiszen szakmailag nagy megtiszteltetés, hogy a háromfordulós GP-sorozatból kettőt én tervezhettem, építhettem. Az első GP időpontját nagyon korainak találtam, így nem tudtak megfelelő képet mutatni a párosok. A kecskeméti fordulón már sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt láthattunk a lovaktól, lovasoktól, már javában tart a szabadtéri szezon, így bátrabban tervezhettem.

Milyen koncepció alapján készültek a kecskeméti forduló pályái?

Számomra a fokozatosság a legfontosabb, egymásra épülnek a napok. Az elődöntő és középdöntő pályáin olyan szituációkat teremtek a lovasok számára, mely a döntő napra készíti fel őket. A tervezés során szem előtt kell tartanom a helyszín adottságait, a pálya méretét, a mezőnyt és a verseny kaliberét.

Mi a véleményed a GP második fordulójának otthont adó helyszínről?

Ez a helyszín tagadhatatlanul a legszínvonalasabb versenypályák egyike Magyarországon. Tökéletes adottságokkal rendelkezik mind a talajminőséget illetően, mind a technikai felszereltséget figyelembe véve.

A felnőtt GP 150 centiméteres pályáján nem született hibátlan lovaglás, így a két négy hibapontos, egy-egy akadályt elhibázó lovas jutott az összevetésbe. Hugyecz Mariann kiemelkedő tehetségű pej ménje kimagasló stílusban ugrott, de az összevetésben is hibázott. Az első két napi nyerő újabb hibátlan pályájával pedig bezsebelhette harmadik győzelmét.

Az eredményhirdetés után a következőképpen értékelt Szentirmai Péter:

„Nagyon boldog vagyok, hogy triplázni tudtam, ez különleges dolog számomra. A lovam, aki Kiss Dávid tulajdonában van, végig kiegyensúlyozott, jó formát mutatott. Éreztem rajta, hogy ez a hétvége nagyon sikeres lehet számunkra. Expresst hatéves kora óta, idén hetedik éve lovagolom. Mindig is kiemelkedő képességű lónak tartottam. Már az első GP-fordulón, Bábolnán is jó formában volt, de szerintem az a pálya nehezebb volt, mint a mostani. Itt Kecskeméten minden körülmény nagyon jó, a boxok, a pályák talaja és Németh Zoltán pályái is jól lovagolhatók voltak. Számomra az okozott fejtörést, hogy néhány akadály mattabb színű, néhányon pedig sokkal csillogóbb volt a festék, ami nehéz feladat volt számunkra. Külön kiemelném, hogy nagyon örültem a különdíjaknak és annak a kis apró kedvességnek, amit a szervező minden lovasnak még a pályanézéskor átadott kis ajándékcsomag formájában.

Nem készültem máshogy, mint ahogyan nagyobb versenyekre szoktam, viszont rendkívül jólesett, hogy a szép számmal megjelent közönség sorai között ismerős arcokat is felfedezhettem.

Az amatőr kategóriában a címvédő Németh Viktória nyerte a GP-t, Whisper D nevű lovával
Az amatőr kategóriában a címvédő Németh Viktória nyerte a GP-t, Whisper D nevű lovával
Fotó: Hajdu Krisztina
Kisbérről is jöttek nekem szurkolni, olyanok, akik jól ismernek, hiszen ott készülök és élek a családommal. Az is kiemelten emlékezetessé teszi számomra ezt a hétvégét, hogy ez az első olyan versenyem, amelyre a kisfiammal kettesben jöttünk. Boldog vagyok, hogy együtt éltük meg a sikereimet mindhárom napon. Remélem, hogy sokszor láthat majd nyerni. Most egy hét pihenő következik, utána pedig a budapesti rendezésű kétcsillagos nemzetközi versenyre utazunk”, nyilatkozta a verseny után a boldog győztes, Szentirmai Péter.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Freddie Mercury a díjlovasnégyszögben

A most induló sorozatunkban egy örökzöld témára, az angol telivérek sokoldalúságára és többirányú hasznosítására hívjuk fel a figyelmet. A világ leggyorsabb lófajtáját közel háromszáz éve szigorú és következetes szabályrendszer szerint tenyésztik és próbálják ki a versenypályán.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

Az adatelemzés akár életmentő is lehet a versenylovaknak

A versenylovak esetében a legtöbb sérülés nem egy nap alatt alakul ki, eltekintve azoktól a ritka kivételektől, amikor valamilyen baleset (például kerítésnek fut a ló) miatt sérülnek meg. A tréningek során fellépő terhelés hosszú időn át terheli a csontozatot, mire látható eredménye lesz.

Múzeumok éjszakája - Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

Két szakágban is az Eb a cél

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a két szakágban is eredményesen szereplő Pataki Anna Klárával beszélgettünk; az idén tizenhét éves lovas a díjugrató és military szakágban is a válogatott keret tagja.

A „váci mező” ünnepnapja

Az AM Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASzC) Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumának Floch-pusztai tangazdaságában május 21-én tartották a XX. Regionális Mezőgazdasági Kiállítást, ami minden évben az iskola ünnepnapjának számít, de most különösen, hiszen két „vírusos év” után tudták végre újra megrendezni a bemutatót.

Traktor, quad, lovas kocsi: milyen jogosítvánnyal vezethetők?

Sokszor nem egyértelmű, ha a mezőgazdasági vontatóhoz egy vagy több pótkocsit csatolnak, milyen vezetői engedéllyel kell rendelkeznie a sofőrnek, vagy, kell-e jogosítvány quadra, illetve milyen okmány kell az állati erővel vont jármű esetében? A témáról Pető Attila közlekedési szakértő és szaktanárt kérdeztük.

Ismét Farkaslaka lovasa nyerte a Székely vágtát

Rekkenő hőségben és felfokozott hangulatban vette kezdetét a 11. Székely Vágta legvártabb pillanata, a két döntő futam. Népes közönség várta a legjobb nyolc lovast, akik a szombati kvalifikációs futamokból küzdötték magukat a vasárnapi döntőkbe.