0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Drón: valami van a levegőben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, melynek célja az innovációban és a precíziós gazdálkodásban gondolkodó gazdálkodók megismertetése a dróntechnológiával, a jogszabályokkal és a biztonságos üzemeltetéssel. A roadshow első állomása a Bernecei Bogyós Kft. meggyesében volt, s a megjelent gazdák érdeklődéséből kiderült, sokakat foglalkoztat a téma.

„A dróntechnológia egyik legjobban fejlődő ága a mezőgazdasági drónok területe, ezek a monitoring és kijuttató légijárművek tökéletesen támogatják a precíziós gazdálkodást”- magyarázta Damak Ferenc, a MyActionCam Magyarország Kft., hazánk egyik legnagyobb szakmai múltra visszatekintő cégének tulajdonos-ügyvezetője. A tizennégy éve piacon lévő vállalkozás hat éve kezdte meg tevékenységét a mezőgazdaságban.

A 12 hektáros meggyest a bemutatót megelőző napon „lerepülték”, azaz egy monitoring drón segítségével felvették az ültetvény adatait.

Az RTK technológia centiméteres pontossággal felmérte a bejárandó területet, s ez alapján tervezték meg a kijuttató drón repülési tervét. A levegőbe emelkedett DJI Agras T30-as – ez utóbbi szám a permetező tartály méretét jelöli – drón első és hátsó rotorkarját 30 fokban megdöntötték, így a rajta található fúvókák a növények oldalát is le tudta kezelni. A permetezésnél nem csak két méterrel végigsiklott a növények fölött, de szükség esetén egy-egy fa fölött megállt, s a rotorok által keltett légmozgásnak köszönhetően a lombok közé is könnyedén bejutott a vegyszer. A T30-as ideális esetben óránként 14 hektár kezelését képes elvégezni.

A szakember rámutatott: repülés leglátványosabb része, amit mindenki ismer, a kijuttatás. Viszont legalább olyan

fontos lenne az, hogy a megfelelő monitoring rendszereket is használjuk azáltal, hogy a növényeknek a különböző állapotait, különböző stresszhelyzeteit felismerjük és tudjuk kezelni, akár már idejekorán.

A bemutató is bizonyította, a drónok szervesen beépülnek a precíziós mezőgazdaság gyakorlatába. Bár a jövőben sokkal jelentősebb lesz a szerepük az agráriumban, ma csak kísérleti engedéllyel használhatók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu