Back to top

Egy hétvége, három VB, öt érem

Szegeden, a Maty-éren rendezték meg a XIV. Veterán, a IV. Masters és a XXIII. Mozgáskorlátozott Világbajnokságot. A Nemzetközi Sporthorgász Szövetség (CIPS) elnöke rendkívül sikeresnek minősítette a jó hangulatú, sportszerű világrendezvényt. 24 nemzet 46 csapat vett részt a Magyar Országos Horgász Szövetség által megrendezett eseményeken. Nemzeti válogatottunk tagjai összesen öt érmet szereztek.

Az evezőspályát most horgászok lepték el
Az evezőspályát most horgászok lepték el
Fotó: MOHOSZ Fb-oldal
A 2018-as klubcsapat-vb után a halállomány és a pálya adottságai miatt ismét a Maty-érre esett a szervezők választása. Idén a busa nem számított a fogásba, de a Maty-éren ponty, ezüstkárász, dévérkeszeg, sőt nem ritkán compó is horogra került.

A MOHOSZ közösségi oldalán vasárnap reggel azt írták, van reális esély a „megcsípni dobogós helyezéseket”, hisz mozgáskorlátozott csapatunk és veterán válogatottunk is a második helyen fordult, egyéniben pedig Csala Tibornak, Jónás Györgynek és Timár Gábornak volt jó esélye a legjobbak között maradni. Masters válogatottunk a 6. helyen fordult, Erdei Attila pedig éremesélyesként várta a folytatást. Ilyen előzmények alapján nem volt meglepetés az öt érem.

A veterán világbajnokságon Olaszország mögött ezüstérmes lett a magyar csapat, a bronzérmet Anglia csapata szerezte meg.

Fotó: MOHOSZ Fb-oldal

A magyar csapat tagjai: Timár Szabolcs kapitány, Horváth László másodkapitány, Czakó János, Jónás György, Szénási Béla, Timár Gábor, Varga József versenyzők; Demeter Attila, Vörösházi György, Gyurkovics Gyula, Timár Dóra, Csöregi Balázs, Pausits Imre segítők.

Ugyancsak a veteránok között az egyéni versenyben az olasz Rodolfo Frigieri lett a világbajnok, Timár Gábor ezüstérmes, Didier Montaroup (Franciaország) pedig bronzérmes. Mindhárom versenyző 4 pontot ért el, közöttük a fogott hal mennyisége döntött.

A mozgáskorlátozott világbajnokságon Horvátország, Olaszország és Magyarország szerette meg a dobogós helyeket.

Fotó: MOHOSZ Fb-oldal

Nemzeti válogatottunk összetétele: Horváth Gyula Gábor kapitány, Galambos Sándor másodkapitány, Botos István, Csala Tibor, Gurisatti Gyula, Jámbor János, Jéger Szabolcs versenyzők; Szász Attila, Halász Szilveszter, Nagy Róbert, Jámbor Dávid, Szűcs Tamás, Forgács Gábor, Varga Tamás segítők.

A kategória egyéni versenyét Zlatko Poparič (Horvátország) nyerte, Mensur Rosič (Horvátország) és Csala Tibor előtt.

A masters világbajnokságon nemzeti válogatottunk a hetedik helyen végzett, itt Bulgária szerezte meg a világbajnoki címet.

Itt is született egy szép magyar eredmény, Ratko Ristič (Szerbia) és Rumen Vidov (Bulgária) mögött Erdei Attila Csaba szerete meg a bronzérmet.

Fotó: MOHOSZ Fb-oldal

A magyar csapat: Timár Dániel kapitány, Baruta Richárd másodkapitány, Ambrus Tibor, Erdei Attila Csaba, Faragó Róbert, Heimann József, Papp József versenyzők; Faragó Róbertné, Tóth Szilvia, Csató Anita, Papp-Kósa Gabriella, Borda Zsolt, Fodor István segítők.

A záró rendezvényen prof. Ugo Claudio Matteoli, a Nemzetközi Sporthorgász Szövetség (CIPS) elnöke rendkívül sikeresnek minősítette a jó hangulatú, sportszerű világrendezvényt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/MOHOSZ

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Céltudatosság és komoly tervek

Augusztusban újabb szakág fiatal tehetségét mutatjuk be. Ezúttal a rendkívül összetett, három számból álló – díjlovaglás, cross country és díjugratás – military, vagy más néven lovastusa világában sikeres Grósz Katával találkoztunk.

Elnöki győzelem a 100. Magyar Derbyben

President váratlan győzelmének és Stanislav Georgiev idomár–lovas egész napos fölényének lehettek szemtanúi a szokásosnál is ünnepélyesebb hangulatban megrendezett Derby-nap nézői. Az év legfontosabb versenyében a tréner kettős győzelmét Maxim második helye biztosította be, akinek mindössze egy orrhosszal, de sikerült megelőznie a harmadik Spartan Devilt.

Világbajnokságokra készülve

Minden a világbajnokságok körül forog nyár végén a fogatsportban, legalábbis ami a négyes és az egyes fogatokat illeti; van tehát mire készülniük a magyar hajtóknak. De nemcsak a hajtók készülnek, hanem a versenyrendezők is, hiszen nincs már messze 2024 sem, amikor – 1984 után, 40 év után ismét – Szilvásvárad lesz a négyesfogathatjó-világbajnokság házigazdája.

Északra tolódott a termésátlagok növekedési súlypontja

Az ELTE Természettudományi karának friss tanulmánya szerint 1981 és 2017 között az európai mezőgazdasági területek felén jelentősen csökkent a talajnedvesség a nyári félévben. Ha az éves átlagot vesszük alapul, akkor ez a tendencia egész Európára igaz.

Fantasztikus új felfedezés segítheti a növényeket az aszály elviselésében

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a James Cook Egyetem (JCU) olyan finom természetes mechanizmust fedeztek fel, mellyel csökkenthető a növények vízvesztése, miközben a szén-dioxid felvétel változatlan marad – ez különösen fontos a fotoszintézishez, ami meghatározza a növekedést és a terméshozamot is.

Nem akar megérkezni az eső

A hétvégén érkezett hidegfront hiába hullámzott napokig a közelünkben, csak nagyon kis területre hozott számottevő csapadékot. A talajok tovább száradtak, a július végi átmeneti enyhülés után ismét nőtt a súlyos vagy nagyfokú aszállyal érintett területek nagysága. A folytatásban keddig szórványosan várhatók záporok, zivatarok, majd a jövő hét közepén újabb hőhullámra van kilátás.

Őshonos magyar halfajok tenyésztését tökéletesítették

Három őshonos magyar halfajta, a ponty, a süllő és a harcsa tenyésztéstechnológiájának komplex fejlesztését végezte el csaknem egymilliárd forint európai uniós támogatással az ország vezető mezőgazdasági kutatóintézményeit magában foglaló konzorcium - közölte Horváth Ákos projektvezető szerdán az MTI-vel.

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta szerdán a BBC hírportálja.

Az idő dönti el, mi lesz a csikóinkból

A Bükk-fennsíkon Csipkéskút és Szilvásvárad az 1950-es évek elejétől adnak otthont Európa kultúrtörténeti örökségének minősülő lófajtájának, a lipicainak. Az 1850 óta tenyésztett lipicai az angol- és az arab telivér mellett a világ egyik legrégebbi kultúrlófajtája, amely az alapító törzstenyészet helyszínéről, a mai Szlovénia területén lévő Lipicáról kapta a nevét.

Ismét lehengerlő formában

Alagon nemcsak a legnagyobb, hanem a legtöbb jó lovat készítő istálló is Stanislav Georgievé. A sampion zsoké és idomár másodszor nyert Magyar Derbyt az idén. A győztes President felkészítése azonban számos kihívást rejtett magában, és a verseny után meg is kellett műteni a lovat.