Az elmúlt tél méhpusztulása arra világít rá, hogy jobban oda kell figyelni az aszályos, virágpormentes nyár folyamán a szükséges tápanyagok pótlására a méhek táplálékában (aminosavak, ásványi anyagok, lipidek), hogy a télbe induló méhek megfelelő zsírtesttel rendelkezzenek.
Az alább szemlézett kutatás elolvasása után egy fontos gyakorlati következtetést vonhatunk le: a méheknek adott “lepényekben” fontosak lennének a megfelelő zsírsavak. A hazai piacon kapható virágporpótló lepények, házi receptek azonban nem tartalmaznak ilyeneket. Az is elgondolkodtató, hogy hazánkban sok helyen a napraforgó virágporát gyűjtik nyáron a méhek és ennek segítségével fejlődnek ki a télbe induló méhek, de a napraforgó virágpora alig tartalmaz omega 3 zsirsavakat.
A fejleményekről a közeljövőben be fogunk számolni.
Most lássuk a lipideket vizsgáló tanulmányt!
A lipideknek (zsírsavaknak) kulcsszerep jut a rovarok fiziológiai működésében: a szaporodásban, a növekedésben, a fejlődésben és az energiatermelésben. Míg a legtöbb szükséges zsírsavat a rovarok szintetizálni képesek, a többszörösen telítetlen zsírsavakat csak táplálékból tudják felvenni. A háziméhek (Apis mellifera) a legfontosabb lipidekhez a virágporból jutnak.
A különböző virágporok azonban változó összetételűek lehetnek a többszörösen telítetlen zsírsavak vonatkozásában is.
A virágporban szegény vidékeken vagy virágpormentes időszakokban a méheket táplálkozási stressz éri.

A kutatók a táplálékkiegészítők lipidkoncentrációjának és omega 6:3 arányának háziméhre kifejtett hatását vizsgálták.
Górcső alá vették a fiasítás fejlődésére, a felnőtt méh élettartamára és zsírtestének összetételére kifejtett hatását.
Mindhármat befolyásolta a beadott méhtakarmányban található lipidösszetétel és a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya.
A méhek zsírtestének analízise általában a táplálékuk összetételét tükrözte.
A tanulmány egyik fontos következtetése: háziméhek, a fiasítás fejlődéséhez kiemelten fontos a kiegyensúlyozott omega 6:3-at tartalmazó és a lipidek küszöbértékét figyelembe vevő táplálkozás.
A kutatás összegzése:
- A magas omega 6:3 arány következtében csökkent a fiasítás nevelése és gyengébbek lettek a méhek túlélési esélyei
- A fiasítás maximális gondozása a 8%-os lipid tartalmú táplálék esetén volt megfigyelhető
- A méhek túlélési esélye a 4%-os lipid tartalomnál és 1-es omega 6:3 aránynál volt a legjobb
- A lipidtartalom és az omega 6:3 aránya a méhtakarmányban hatással volt a méhek zsírtestének minőségére
Effect of diet lipids and omega-6:3 ratio on honey bee brood development, adult survival and body composition
Arien Y., Dag A., Yona S., Tietel Z., Lapidot Cohen T., Shafir S.
(2020) Journal of Insect Physiology, 124 , art. no. 104074
Ajánljuk még:
Milyen virágport részesítenek előnyben a poszméhek?
Mit tehetünk a jövőben a méhpusztulás elkerülésért?