Back to top

A háziméhek táplálkozásában kiemelt szerepe van a megfelelő zsírsavaknak

Egy kutatócsoport a lipidek háziméhekre kifejtett hatását vizsgálta. Kiderült, hogy a méhek táplálékában jelentősége van a többszörösen telítetlen zsírsavak (omega 6:3) kiegyensúlyozott jelenlétének.

Az elmúlt tél méhpusztulása arra világít rá, hogy jobban oda kell figyelni az aszályos, virágpormentes nyár folyamán a szükséges tápanyagok pótlására a méhek táplálékában (aminosavak, ásványi anyagok, lipidek), hogy a télbe induló méhek megfelelő zsírtesttel rendelkezzenek. 

Az alább szemlézett kutatás elolvasása után egy fontos gyakorlati következtetést vonhatunk le:   a méheknek adott “lepényekben” fontosak lennének a megfelelő zsírsavak. A hazai piacon kapható virágporpótló lepények, házi receptek azonban nem tartalmaznak ilyeneket. Az is elgondolkodtató, hogy hazánkban sok helyen a napraforgó virágporát gyűjtik nyáron a méhek és ennek segítségével fejlődnek ki a télbe induló méhek, de a napraforgó virágpora alig tartalmaz omega 3 zsirsavakat.

A magyar méhészek számára jó hír, hogy idehaza is elindult egy kutatási kezdeményezés, melyben alapos vizsgálatokkal, a  szükséges aminosavak és zsírsavak figyelembevételével tervezik a legoptimálisabb virágporpótlót a méhek számára.

A fejleményekről a közeljövőben be fogunk számolni.

Most lássuk a lipideket vizsgáló tanulmányt!

A lipideknek (zsírsavaknak) kulcsszerep jut a rovarok fiziológiai működésében: a szaporodásban, a növekedésben, a fejlődésben és az energiatermelésben. Míg a legtöbb szükséges zsírsavat a rovarok szintetizálni képesek, a többszörösen telítetlen zsírsavakat csak táplálékból tudják felvenni. A háziméhek (Apis mellifera) a legfontosabb lipidekhez a virágporból jutnak.

A különböző virágporok azonban változó összetételűek lehetnek a többszörösen telítetlen zsírsavak vonatkozásában is.

A virágporban szegény vidékeken vagy virágpormentes időszakokban a méheket táplálkozási stressz éri.

A kutatók a táplálékkiegészítők lipidkoncentrációjának és omega 6:3 arányának háziméhre kifejtett hatását vizsgálták. 

Górcső alá vették a fiasítás fejlődésére, a felnőtt méh élettartamára és zsírtestének összetételére kifejtett hatását.

Mindhármat befolyásolta a beadott méhtakarmányban található lipidösszetétel és a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya.

A magasabb lipidkoncentráció következtében megnövekedett a fiasítás mennyisége. Azonban a  magas omega 6:3 arány negatív hatással volt a méhek élettartamára és a fiasítás gondozására. 

A méhek zsírtestének  analízise általában a táplálékuk összetételét tükrözte.

A tanulmány egyik fontos következtetése: háziméhek, a fiasítás fejlődéséhez kiemelten fontos a kiegyensúlyozott omega 6:3-at tartalmazó és a lipidek  küszöbértékét figyelembe vevő táplálkozás.

A kutatás összegzése:

  • A magas omega 6:3 arány következtében csökkent a fiasítás nevelése és gyengébbek lettek a méhek túlélési esélyei
  • A fiasítás maximális gondozása a 8%-os lipid tartalmú táplálék esetén volt megfigyelhető
  • A méhek túlélési esélye a 4%-os lipid tartalomnál és 1-es omega 6:3 aránynál volt a legjobb
  • A lipidtartalom és az omega 6:3 aránya a méhtakarmányban  hatással volt a méhek zsírtestének minőségére

 

 

Effect of diet lipids and omega-6:3 ratio on honey bee brood development, adult survival and body composition
Arien Y., Dag A., Yona S., Tietel Z., Lapidot Cohen T., Shafir S.

(2020)  Journal of Insect Physiology,  124 , art. no. 104074

Ajánljuk még:

Milyen virágport részesítenek előnyben a poszméhek?

Mit tehetünk a jövőben a méhpusztulás elkerülésért?

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.