Back to top

A háziméhek táplálkozásában kiemelt szerepe van a megfelelő zsírsavaknak

Egy kutatócsoport a lipidek háziméhekre kifejtett hatását vizsgálta. Kiderült, hogy a méhek táplálékában jelentősége van a többszörösen telítetlen zsírsavak (omega 6:3) kiegyensúlyozott jelenlétének.

Az elmúlt tél méhpusztulása arra világít rá, hogy jobban oda kell figyelni az aszályos, virágpormentes nyár folyamán a szükséges tápanyagok pótlására a méhek táplálékában (aminosavak, ásványi anyagok, lipidek), hogy a télbe induló méhek megfelelő zsírtesttel rendelkezzenek. 

Az alább szemlézett kutatás elolvasása után egy fontos gyakorlati következtetést vonhatunk le:   a méheknek adott “lepényekben” fontosak lennének a megfelelő zsírsavak. A hazai piacon kapható virágporpótló lepények, házi receptek azonban nem tartalmaznak ilyeneket. Az is elgondolkodtató, hogy hazánkban sok helyen a napraforgó virágporát gyűjtik nyáron a méhek és ennek segítségével fejlődnek ki a télbe induló méhek, de a napraforgó virágpora alig tartalmaz omega 3 zsirsavakat.

A magyar méhészek számára jó hír, hogy idehaza is elindult egy kutatási kezdeményezés, melyben alapos vizsgálatokkal, a  szükséges aminosavak és zsírsavak figyelembevételével tervezik a legoptimálisabb virágporpótlót a méhek számára.

A fejleményekről a közeljövőben be fogunk számolni.

Most lássuk a lipideket vizsgáló tanulmányt!

A lipideknek (zsírsavaknak) kulcsszerep jut a rovarok fiziológiai működésében: a szaporodásban, a növekedésben, a fejlődésben és az energiatermelésben. Míg a legtöbb szükséges zsírsavat a rovarok szintetizálni képesek, a többszörösen telítetlen zsírsavakat csak táplálékból tudják felvenni. A háziméhek (Apis mellifera) a legfontosabb lipidekhez a virágporból jutnak.

A különböző virágporok azonban változó összetételűek lehetnek a többszörösen telítetlen zsírsavak vonatkozásában is.

A virágporban szegény vidékeken vagy virágpormentes időszakokban a méheket táplálkozási stressz éri.

A kutatók a táplálékkiegészítők lipidkoncentrációjának és omega 6:3 arányának háziméhre kifejtett hatását vizsgálták. 

Górcső alá vették a fiasítás fejlődésére, a felnőtt méh élettartamára és zsírtestének összetételére kifejtett hatását.

Mindhármat befolyásolta a beadott méhtakarmányban található lipidösszetétel és a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya.

A magasabb lipidkoncentráció következtében megnövekedett a fiasítás mennyisége. Azonban a  magas omega 6:3 arány negatív hatással volt a méhek élettartamára és a fiasítás gondozására. 

A méhek zsírtestének  analízise általában a táplálékuk összetételét tükrözte.

A tanulmány egyik fontos következtetése: háziméhek, a fiasítás fejlődéséhez kiemelten fontos a kiegyensúlyozott omega 6:3-at tartalmazó és a lipidek  küszöbértékét figyelembe vevő táplálkozás.

A kutatás összegzése:

  • A magas omega 6:3 arány következtében csökkent a fiasítás nevelése és gyengébbek lettek a méhek túlélési esélyei
  • A fiasítás maximális gondozása a 8%-os lipid tartalmú táplálék esetén volt megfigyelhető
  • A méhek túlélési esélye a 4%-os lipid tartalomnál és 1-es omega 6:3 aránynál volt a legjobb
  • A lipidtartalom és az omega 6:3 aránya a méhtakarmányban  hatással volt a méhek zsírtestének minőségére

 

 

Effect of diet lipids and omega-6:3 ratio on honey bee brood development, adult survival and body composition
Arien Y., Dag A., Yona S., Tietel Z., Lapidot Cohen T., Shafir S.

(2020)  Journal of Insect Physiology,  124 , art. no. 104074

Ajánljuk még:

Milyen virágport részesítenek előnyben a poszméhek?

Mit tehetünk a jövőben a méhpusztulás elkerülésért?

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.