0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Újabb gabona ára kezd elszállni

Az orosz-ukrán háború miatt a búza ára meredeken emelkedik. Emellett azonban az egyik lehetséges alternatívája, a rizs is drágul.

Az elmúlt egy év során folyamatos volt az élelmiszerek árának emelkedése: iparági szakértők szerint a rizs lehet a következő jelentősen mértékben dráguló élelem. A jelenség hátterében a növekvő energia- és műtrágyaárak mellett idén már az ukrán háború is ott volt, írja az Infostart a CNBC-re hivatkozva.

Mindehhez egyes élelmiszerek kivitelének tilalma – India a búzát, Indonézia a pálmaolajat tartja meg, Ukrajna többek közt gabonát, cukrot és zabot nem tud kivinni – kapcsolódik: a FAO szerint hamarosan a rizs is a nehezen beszerezhető és drága ételek sorához csatlakozik.

„Figyelnünk kell a rizs árát, mert a búza árának emelkedése miatt a rizs helyettesítő élelmiszerré válhat, növelve a keresletet és csökkentve a meglévő készleteket”

– mondta Sonal Varma, a japán Nomura bank vezető közgazdásza. Véleménye szerint a protekcionista intézkedések világszinten rontják az árnyomást. A takarmány- és műtrágyaköltségek már most is emelkednek, az energiaárak pedig növelik a szállítási költségeket is, tette hozzá.

Azt ugyanakkor fenntartotta, hogy a rizst érintő kockázatok még mindig alacsonyak, mivel a globális rizskészletek bőségesek, és az indiai termés várhatóan jó lesz ezen a nyáron.

Forrás: Infostart