0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Átadták az egyedülálló panorámát nyújtó Somoshegyi kilátót

Idén újabb jelentős ökoturisztikai fejlesztések indulhatnak el a magyar erdőkben, ennek egyik állomása a kedden átadott Somoshegyi kilátó, ahonnan új szemszögből szemlélhetjük a Balatont a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig. A SEFAG Zrt. kezelésében lévő, 46 millió forintos támogatásból épült, 16 méter magas fakilátó Balatonberényben, a 76-os főút mentén várja a természetjárókat.

Az ünnepélyes átadón Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára elmondta, a

„21. században, a klímaváltozás, az urbanizáció korszakában szükség van rá, hogy felkapaszkodjunk egy új kilátópontra, és onnan új szögből, új szemlélettel tekintsünk erdeinkre, mert a társadalomnak nagyobb szüksége van az ökoszisztéma szolgáltatásaira, mint valaha.”

Hangsúlyozta, az Agrárminisztérium a mezőgazdasági ágazaton belül a továbbiakban is kiemelt figyelmet fordít az erdők kezelésére, különösen az állami erdőgazdaságok által kezelt egymillió hektárnyi állami erdőre.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a hazai erdőgazdaságok az elmúlt évtizedben az ökoturizmus fejlesztésének motorjai voltak, az általuk kezelt területen 27 milliárd forintnyi beruházás valósítottak meg.

Ezek a fejlesztések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy évente 45-50 millió alkalommal látogatták meg hazai erdeinket és így az egyik legfontosabb belföldi turisztikai célponttá váltak

– emelte ki.

Dr. Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese arról beszélt, hogy 2012 óta a partner erdőgazdaságokkal együttműködve összesen több mint 6 milliárd forint fejlesztést hajtottak végre az ország egész területén.

Fehér István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a most átadott kilátón kívül több fejlesztést terveznek: felújítják a Desedán az arborétumba vezető faszerkezetű hidat, az országos műemlékvédelem alatt álló Kereki várat, illetve fejleszteni akarják az oda vezető gyalogos túraútvonalat is.

A SEFAG Zrt., a Magyar Természetjáró Szövetség, illetve a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. konzorciumi együttműködésben létrejövő „Somogy bejárható varázsa” elnevezésű projekt összesen 213 millió forintból valósul meg.

Forrás: Agrárminisztérium