Back to top

Szentesen nyitottak az új lehetőségekre

Minden gazdasági nehézség ellenére új lehetőségeket kínál a hazai hajtató kertészeknek az idei év, mondta Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke. Idén az időjárás is kedvezett a zárt térben termesztőknek, már húsvétkor magyar paprika került a boltokba. A szövetkezet elnöke sajtóbeszélgetésen mutatta be tevékenységüket és céljaikat.

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete 500 szentesi zöldség- és gyümölcstermesztőt tömörít, fő profiljuk a friss paprika és paradicsom.

Folyamatosan bővül a paprika termőterülete a szövetkezet tagjainál
Folyamatosan bővül a paprika termőterülete a szövetkezet tagjainál
Fotó: Rimóczi Irén
Ezeket a zöldségeket zárt termesztőberendezésben 108, illetve 34 hektáron termesztik. Tagjaik folyamatosan korszerűsítik és bővítik a fóliákat és üvegházakat,

az idén a paprika termőterülete 2, a paradicsomé 8 hektárral nőtt.

Fűtött és fűtetlen növényházakban, biológiai módszerekre alapozott növényvédelemmel termesztik a friss zöldséget, 8 szaktanácsadó segítségével. Ehhez igazították a termesztéstechnológiát, ellenálló fajtákat ültetnek. Az, hogy hasznos ragadozó szervezeteket hívnak segítségül a kártevők leküzdésére, lehetővé teszi a folyamatos munkát a növényházakban.

A termelői szervezet jellemzően áruházláncoknak értékesít,

ami azzal jár, hogy folyamatosan kell szállítani a megfelelő minőségű, mennyiségű és nyomon követhető zöldségeket. Megfelelő fajtasor és komoly logisztikai felkészülés szükséges ehhez. A termelői értékesítő szervezetek kiemelt támogatásának köszönhetően hatalmas beruházásba kezdett a DélKerTÉSZ: 2,7 milliárd forintos hűtő, csomagoló és kiszolgáló létesítményt építenek, amivel 6700 négyzetméterrel növelik a hűtőteret, 16 kamionbeállót hoznak létre és további 1400 négyzetméteres csomagolóteret létesítenek. Nagy szükség is van minderre, mert

Tavaly megkétszerezték az exportot
Tavaly megkétszerezték az exportot
Fotó: Rimóczi Irén

az idén 28 ezer tonna friss paradicsom és paprika forgalmazására készülnek, amit 55-féle csomagolásban juttatnak el az áruházláncokba.

Korszerűsödött a fajtaválaszték is, amire nagyon jó példa a paradicsom. 2015-ben még minden különleges fajta importból származott, ma már csak hazai eredetű cseresznye- és koktélparadicsom található a boltokban, hangsúlyozta Nagypéter Sándor. Áprilistól akár november közepéig tart a magyar szezon. Náluk a paprika a legfontosabb termény, és követve a megváltozott fogyasztói igényt, pritaminpaprikát és kaliforniai paprikát is termesztenek a hazai kedvenc fehér paprika, hegyes erős és kápiapaprika mellett.

Céljuk, hogy a kaliforniai paprikával is eljussunk az import kiváltásáig.

A legújabb, korszerű üvegházak kiválóan alkalmasak a kaliforniai paprika nevelésére, jelenleg 5 hektáron folyik a termesztés és hideghajtatásból július elején-közepén kerülhet piacra az első szállítmány. A kápiapaprika hamarabb indul, június végén lesz kapható a szentesi áru.

Ma már minden különleges paradicsom itthon termett, idényük áprilistól novemberig tart
Ma már minden különleges paradicsom itthon termett, idényük áprilistól novemberig tart
Fotó: Rimóczi Irén
Gazdasági téren nehezen kiszámítható a helyzet, de rejt magában új lehetőségeket is, mondta Nagypéter Sándor. Tavaly kezdett rohamosan emelkedni az energiahordozók, a műtrágyák, az üzemanyag és szinte minden felhasznált anyag ára, emellett növelni kellett a munkabéreket is. Ezeket a költségnövelő tényezőket érvényesíteni kell a termelői árakban is, amit meg is próbálnak a heti rendszerességű ártárgyalásokon. Körülbelül 30-40%-kal drágábban kívánnak értékesíteni, mint tavaly.

A paprika- és paradicsomhajtatás munkaerő-igényes ágazat, egy hektáron 10-12 ember dolgozik, és az összes költség 15-30%-át teszi ki a munkabér, kultúrától és technológiától függően.

A világméretű infláció és üzemanyagár-drágulás miatt régiós szinten kedvezőbb helyzetbe kerülnek a magyar zöldséghajtatók. A DélKerTÉSZ néhány éve kezdte építeni a piacát a környező országokban és komoly sikert ért el,

tavaly megduplázták a kiszállításokat a cseh, szlovák, lengyel, román és német piacra.

A szentesiek fő terméke a fehér paprika, amit korszerű módszerekkel termesztenek
A szentesiek fő terméke a fehér paprika, amit korszerű módszerekkel termesztenek
Fotó: Rimóczi Irén
Idén pedig még kedvezőbbek a kilátások, május végéig 1,3 milliárd forintos forgalmat értek el, ami háromszor annyi, mint tavaly volt ebben az időszakban. Ebben a gazdasági környezetben sokkal nagyobb jelentőségű a szállítási költség, mint korábban, az idén jóval kevesebb áru érkezett az észak-afrikai országokból. A vízi szállítás költsége ugyanis a hétszeresére nőtt, szárazföldön pedig 3-4-szer annyiba kerül a fuvarozás, mint „békeidőben”.

Nemcsak a régiós kereskedelem lendül fel, elsősorban a frisspiaci termékeknél, hanem változtak a fogyasztói szokások is.

Mind többen mondanak le a húsfogyasztásról, ami a zöldségkínálat növelésére ad lehetőséget friss és feldolgozott formában egyaránt.

A szövetkezet 100 tagja termeszt szántóföldi zöldséget, zöldborsót, csemegekukoricát, zöldbabot, spenótot és ipari paradicsomot, ezek mennyiségét is növelni lehetne. Ehhez azért további fejlesztésekre lenne szükség, például a klímaváltozás hatásait jobban elviselő zöldborsófajtákra, az öntözés kiterjesztésére, a betakarítás és alapanyag-fogadás jobb ütemezésére. Mirelit zöldségekből még nagyon sok az import, lenne tere a fejlesztésnek, vélte Nagypéter Sándor. A magyar agrárpolitika is támogatja ezt az irányt, hiszen a tervek szerint emelkedik a szántóföldi zöldségtermesztés támogatása.

A mai gazdasági helyzetben, a világméretű infláció miatt már elgondolkodtató olyan alternatív energiaforrások és csomagolóanyagok használata, amiket eddig a viszonylagos drágaságuk miatt nem használtak.

A szentesi szövetkezet is évek óta keresi a műanyag csomagolóanyagok helyettesítőit, egy gombnyomásra váltani tudnak, de eddig versenyhátrány lett volna a drágább csomagolás. Most ebben is változhat a helyzet. Szentesen ugyan termálvízzel fűtenek, de ahhoz tetemes villamosenergia-felhasználás társul, amit ugyancsak érdemes kiváltani valahogy.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke tavaly

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Védjük meg a tujákat

Egyre gyakrabban láthatunk olyan sövényeket, amiben fertőzött tuják is vannak, így fennáll a lehetősége, hogy a közelükben lévő egészséges növények is előbb-utóbb megbetegszenek és elpusztulnak. A legyengült növényeket viszonylag új kártevő támadja meg.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Természetvédelem és termésnövelés kéz a kézben

Az agrár-környezetvédelmi rendszerek látványosan növelik a helyi madár- és lepke-populációkat anélkül, hogy rontanának az élelmiszertermelés hatékonyságán, derült ki egy hosszú távú kutatási projektből.

Salátákat akár cserépben is nevelhetünk

Bár hazánkban a fejes saláta volt hosszú ideig a sláger, és még most is sokaknál az a nagybetűs saláta, a színes, a díszes levelű újabb fajták is lassan bekerültek a köztudatba és a konyhákba. A rövid tenyészidejű salátaféléket akár cserépben is nevelhetjük, így igazán friss lesz a tányérdíszítésünk…

Gyümölcslétől az őrölt paprikáig

A föld érték – feltéve, hogy megműveljük, ha valamit termelünk rajta, mondta tudósítónknak Faragó Ferenc, aki sokféle terménnyel és saját készítménnyel várja azokat, akik házi jellegű árut szeretnének vásárolni és fogyasztani.

A válság lehetőség is egyben - növényházak energiaellátása

A Változások a technológiákban 2022 rendezvénysorozat legutóbbi programján a növényházak energiaellátása és fűtése került terítékre. A növényházi dísznövénytermesztő kertészek számára komoly gondot okoz az energiaárak rohamos emelkedése, sokukban felmerült, hogy abbahagyja a tevékenységét.