Back to top

Szentesen nyitottak az új lehetőségekre

Minden gazdasági nehézség ellenére új lehetőségeket kínál a hazai hajtató kertészeknek az idei év, mondta Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke. Idén az időjárás is kedvezett a zárt térben termesztőknek, már húsvétkor magyar paprika került a boltokba. A szövetkezet elnöke sajtóbeszélgetésen mutatta be tevékenységüket és céljaikat.

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete 500 szentesi zöldség- és gyümölcstermesztőt tömörít, fő profiljuk a friss paprika és paradicsom.

Folyamatosan bővül a paprika termőterülete a szövetkezet tagjainál
Folyamatosan bővül a paprika termőterülete a szövetkezet tagjainál
Fotó: Rimóczi Irén
Ezeket a zöldségeket zárt termesztőberendezésben 108, illetve 34 hektáron termesztik. Tagjaik folyamatosan korszerűsítik és bővítik a fóliákat és üvegházakat,

az idén a paprika termőterülete 2, a paradicsomé 8 hektárral nőtt.

Fűtött és fűtetlen növényházakban, biológiai módszerekre alapozott növényvédelemmel termesztik a friss zöldséget, 8 szaktanácsadó segítségével. Ehhez igazították a termesztéstechnológiát, ellenálló fajtákat ültetnek. Az, hogy hasznos ragadozó szervezeteket hívnak segítségül a kártevők leküzdésére, lehetővé teszi a folyamatos munkát a növényházakban.

A termelői szervezet jellemzően áruházláncoknak értékesít,

ami azzal jár, hogy folyamatosan kell szállítani a megfelelő minőségű, mennyiségű és nyomon követhető zöldségeket. Megfelelő fajtasor és komoly logisztikai felkészülés szükséges ehhez. A termelői értékesítő szervezetek kiemelt támogatásának köszönhetően hatalmas beruházásba kezdett a DélKerTÉSZ: 2,7 milliárd forintos hűtő, csomagoló és kiszolgáló létesítményt építenek, amivel 6700 négyzetméterrel növelik a hűtőteret, 16 kamionbeállót hoznak létre és további 1400 négyzetméteres csomagolóteret létesítenek. Nagy szükség is van minderre, mert

Tavaly megkétszerezték az exportot
Tavaly megkétszerezték az exportot
Fotó: Rimóczi Irén

az idén 28 ezer tonna friss paradicsom és paprika forgalmazására készülnek, amit 55-féle csomagolásban juttatnak el az áruházláncokba.

Korszerűsödött a fajtaválaszték is, amire nagyon jó példa a paradicsom. 2015-ben még minden különleges fajta importból származott, ma már csak hazai eredetű cseresznye- és koktélparadicsom található a boltokban, hangsúlyozta Nagypéter Sándor. Áprilistól akár november közepéig tart a magyar szezon. Náluk a paprika a legfontosabb termény, és követve a megváltozott fogyasztói igényt, pritaminpaprikát és kaliforniai paprikát is termesztenek a hazai kedvenc fehér paprika, hegyes erős és kápiapaprika mellett.

Céljuk, hogy a kaliforniai paprikával is eljussunk az import kiváltásáig.

A legújabb, korszerű üvegházak kiválóan alkalmasak a kaliforniai paprika nevelésére, jelenleg 5 hektáron folyik a termesztés és hideghajtatásból július elején-közepén kerülhet piacra az első szállítmány. A kápiapaprika hamarabb indul, június végén lesz kapható a szentesi áru.

Ma már minden különleges paradicsom itthon termett, idényük áprilistól novemberig tart
Ma már minden különleges paradicsom itthon termett, idényük áprilistól novemberig tart
Fotó: Rimóczi Irén
Gazdasági téren nehezen kiszámítható a helyzet, de rejt magában új lehetőségeket is, mondta Nagypéter Sándor. Tavaly kezdett rohamosan emelkedni az energiahordozók, a műtrágyák, az üzemanyag és szinte minden felhasznált anyag ára, emellett növelni kellett a munkabéreket is. Ezeket a költségnövelő tényezőket érvényesíteni kell a termelői árakban is, amit meg is próbálnak a heti rendszerességű ártárgyalásokon. Körülbelül 30-40%-kal drágábban kívánnak értékesíteni, mint tavaly.

A paprika- és paradicsomhajtatás munkaerő-igényes ágazat, egy hektáron 10-12 ember dolgozik, és az összes költség 15-30%-át teszi ki a munkabér, kultúrától és technológiától függően.

A világméretű infláció és üzemanyagár-drágulás miatt régiós szinten kedvezőbb helyzetbe kerülnek a magyar zöldséghajtatók. A DélKerTÉSZ néhány éve kezdte építeni a piacát a környező országokban és komoly sikert ért el,

tavaly megduplázták a kiszállításokat a cseh, szlovák, lengyel, román és német piacra.

A szentesiek fő terméke a fehér paprika, amit korszerű módszerekkel termesztenek
A szentesiek fő terméke a fehér paprika, amit korszerű módszerekkel termesztenek
Fotó: Rimóczi Irén
Idén pedig még kedvezőbbek a kilátások, május végéig 1,3 milliárd forintos forgalmat értek el, ami háromszor annyi, mint tavaly volt ebben az időszakban. Ebben a gazdasági környezetben sokkal nagyobb jelentőségű a szállítási költség, mint korábban, az idén jóval kevesebb áru érkezett az észak-afrikai országokból. A vízi szállítás költsége ugyanis a hétszeresére nőtt, szárazföldön pedig 3-4-szer annyiba kerül a fuvarozás, mint „békeidőben”.

Nemcsak a régiós kereskedelem lendül fel, elsősorban a frisspiaci termékeknél, hanem változtak a fogyasztói szokások is.

Mind többen mondanak le a húsfogyasztásról, ami a zöldségkínálat növelésére ad lehetőséget friss és feldolgozott formában egyaránt.

A szövetkezet 100 tagja termeszt szántóföldi zöldséget, zöldborsót, csemegekukoricát, zöldbabot, spenótot és ipari paradicsomot, ezek mennyiségét is növelni lehetne. Ehhez azért további fejlesztésekre lenne szükség, például a klímaváltozás hatásait jobban elviselő zöldborsófajtákra, az öntözés kiterjesztésére, a betakarítás és alapanyag-fogadás jobb ütemezésére. Mirelit zöldségekből még nagyon sok az import, lenne tere a fejlesztésnek, vélte Nagypéter Sándor. A magyar agrárpolitika is támogatja ezt az irányt, hiszen a tervek szerint emelkedik a szántóföldi zöldségtermesztés támogatása.

A mai gazdasági helyzetben, a világméretű infláció miatt már elgondolkodtató olyan alternatív energiaforrások és csomagolóanyagok használata, amiket eddig a viszonylagos drágaságuk miatt nem használtak.

A szentesi szövetkezet is évek óta keresi a műanyag csomagolóanyagok helyettesítőit, egy gombnyomásra váltani tudnak, de eddig versenyhátrány lett volna a drágább csomagolás. Most ebben is változhat a helyzet. Szentesen ugyan termálvízzel fűtenek, de ahhoz tetemes villamosenergia-felhasználás társul, amit ugyancsak érdemes kiváltani valahogy.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.